26.09.2013
Jan Hrabal

Všichni za Pardubice! Hokej reprezentuje Dušan Salfický

PARDUBICE — Veliký projekt „Všichni za Pardubice“ spustilo čtvrtek večer město Pardubice. Všechny sportovní kluby v krajské metropoli se spojily a podpořily tuto unikátní akci. Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice reprezentuje jeho odchovanec: brankář Dušan Salfický. Na představení projektu nechyběl ani útočník Petr Sýkora.

Pardubický gólman spolupokřtil projekt „Všichni za Pardubice“ ve čtvrtek večer na Pernštýnském náměstí. Během příprav tohoto projektu nafotil zajímavé obrázky, ve kterých se spojili známí pardubičtí sportovci.

„Potkal jsem se s nimi v ateliéru a mohl jsem poznat nové, moc si toho vážím. Je fajn, že naše město takovou akci připravilo, aby připomnělo, že je městem sportu. Pardubice takové byly, jsou a věřím, že budou,“ řekl brankář Dušan Salfický.

„Byli jsme v místnosti pětkrát sedm metrů plné rekvizit a byla to sranda. Každý jsme měli svou sportovní výstroj, takže byla fakt švanda úměrně věku. My nejstarší jsme se bavili nejvíce, ti mladší byli stydlivější. Fotograf a další lidé kolem byli moc fajn,“ pokračoval pardubický gólman.

Ten sleduje i ostatní… „Určitě nosím v hlavě myšlenku, že se ještě více zaměřím i na jiné sporty v Pardubicích než ty, které sleduji, těmi myslím basketbal, fotbal a plochou dráhu. Budu sledovat i méně populární sporty, po konci hokejové kariéry na to budu mít i více času,“ řekl.

Hokejisté vyzvali ke sportování

„Děti sportují samy, hlavně starší syn. Vystřídal asi deset sportů, teď je u amerického fotbalu. Chodím rád na basketbal sám, na fotbal. Jdeme s kamarády pokecat a podívat se, je to příjemný relax,“ uvedl pardubický brankář.

Právě on se stal jednou z osobností sportovního večera na Pernštýnském náměstí. Dušan Salfický pokřtil tento projekt a podepsal se na autogramiádě s ostatními sportovci. Pardubický hokejový klub měl více než hodinovou prezentaci na hlavním pódiu na Pernštýnském náměstí.

Dušan Salfický

Na improvizovaném hřišti představili své dovednosti junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, dále pak na pódiu vystoupili útočníci Petr Sýkora, Tomáš Nosek a Michael Špaček. Nejen o derby povídal obránce Václav Kočí nebo brankář Martin Růžička.

Vedoucí kurz bruslení Jiří Bitnar a sportovní ředitel mládeže Pavel Rohlík zde přiblížili, jak hokejový klub pracuje v mládežnické sekci. „Je dobře, že město Pardubice takový projekt podporuje a zaměřuje se na nábor mládeže ke sportování. V dnešní době je těžké je nadchnout děti pro sport a jsme rádi, že nám pomáhá,“ chválil Dušan Salfický.

Ať je derby přátelské…

I na Pernštýnském náměstí bylo cítit, že se v neděli blíží derby… „Pro mě to byl jediný zápas v sezoně, co jsem chytal za Pardubice a půl hodiny po zápase jsem visel na síti u Jižní tribuny. Moc rád na to vzpomínám. Sice máme hráče zafixované jako z Českých Budějovic, ale momentálně reprezentují město, které je naším odvěkým rivalem a chceme ho porazit. Jednou budou cedule vedle sebe sousedit, ale tradice rivality tu je a postupně se z toho stane pravé derby, budou-li se nadále oba týmy střetávat v extralize,“ nechal se slyšet brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

„Věřím, že uvidíme parádní sportovní souboj a užijeme si šedesát minut parádního hokeje. Hraje se o tři body a uděláme vše pro to, abychom je získali. Hrajme derby ve sportovním duchu a ať vyhraje ten lepší a po zápase se rozejděme v přátelském duchu,“ doplnil Dušan Salfický.

Fotogalerie