19.09.2013
Jan Hrabal

Radovan Somík: Naše snaha zakončit byla enormní

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přejeli v prvním domácím utkání Litvínov 5:0. Třetiny 2:0, 2:0, 1:0, zdá se tedy, že cesta za třemi body byla pohodová… Úplně tak to nebylo, každopádně si sedmitisícové osazenstvo v ČEZ Areně užilo parádní hokejový večer.

„Výborný výsledek. Myslím, že i na tu hru se dalo docela dívat. Máme pořád na čem pracovat, ale zlé to rozhodně nebylo,“ hodnotil útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Radovan Somík.

Podle něj bylo velmi důležité, že Východočeši vstřelili poměrně rychle první branku. „Pak přidal gól ještě Petr Sýkora a vyhráli jsme první třetinu. Litvínov měl dobrý pohyb, to jsme čekali už podle videa, kde jsme viděli i ten jeho rychlý přístup při přesilovkách. On pak musel svoji hru přece jen změnit,“ konstatoval pardubický forvard.

Důležitá byla disciplína. Východočeši měli pět vyloučených hráčů, ten první putoval za katr až za stavu 4:0. „To je pravda, v přípravných zápasech jsme dělali hodně hloupých faulů. Říkali jsme si, že právě tady se musíme zlepšit, přesilovky zkrátka rozhodují. I s tímhle můžeme být spokojeni,“ hodnotil.

Úvod sezony je malé play off

Pardubice se oproti srpnu zlepšily i v efektivitě střelby. Proti Litvínovu se dokázaly prosadit, vybudovat si náskok a v pohodě jej udržet. „Každý zápas je jiný. Proti Litvínovu byla naše snaha o zakončení enormní. Pokud přistoupíme stejně i k dalším utkáním, věřím, že se úspěch může dostavit,“ prohlásil Radovan Somík.

Po skončení utkání hovořil o tom, že je potřeba, aby souhra klapala dál. Třeba jeho první útok s Robertem Kousalem na centru a Petrem Sýkorem nasbíral ve dvou zápasech deset kanadských bodů. Stručně řečeno: jeho souhra platila.

Radovan Somík

„Je teprve začátek sezony,“ zůstal nad věcí Radovan Somík. „Nyní je extrémně důležité sbírat body pro tým, ať vyhrajeme klidně 1:0, budu spokojený stejně. Úvod sezony beru vždycky jako malé play off. Po nějakých deseti zápasech se vytvoří tabulka, která se už pak dlouho drží. Musíme zabrat a na začátku urvat, co se dá,“ jasně vyhlásil.

V minulé sezoně se start hokejistům HC ČSOB Pojišťovna Pardubice příliš nepovedl. Letos mají čtyři po dvou zápasech, vloni je získali ve třech a pak byli třikrát na nule. „Musíme se rozjet a nasbírat co nejvíce bodů nyní. Když máte základ, hraje se vám daleko lépe,“ nechal se slyšet Radovan Somík.

Petr Sýkora? Prostě paráda!

Zkušený útočník nastupuje v elitní formaci s navrátilcem Petrem Sýkorou. Pardubický odchovanec s číslem 37 od prvních vteřin prokazuje mimořádné kvality. Jeho střelba? Ta by vydala na samostatný článek, možná i knihu.

„Je opravdu hodně nebezpečný. Petr dokáže nabrat obrovskou rychlost, soupeř ho musí neustále sledovat a dávat si na něj bacha. Při přesilovkách se snaží mu znemožnit střelbu, ale on se stejně dovede prosadit. Navíc je tam pak trochu víc místa i pro nás ostatní,“ milerád konstatoval.

A doplnil, že má neuvěřitelná tah na branku. „Velký a silný chlap, který je navíc rychlejší než ostatní… Prostě paráda,“ doplnil útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.