20.03.2013
Jan Hrabal

Legendy se sešly na zámku. A bylo o čem povídat!

PARDUBICE — Několik desítek příznivců pardubického hokeje se ve středu v podvečer sešly na výstavě „90 let hokeje v Pardubicích“ – Vladimírem Martincem a Dominikem Haškem. Takřka hodinu si s hosty besedy povídali nejen o zlaté výhře v Naganu, od které nedávno uplynulo patnáct let.

Vladimír Martinec byl asistentem trenéra národního týmu, Dominik Hašek v životní formě dotáhl český národní tým k historickému úspěchu. „Během šampionátu se v týmu vytvořila neskutečná parta. Dokázali jsme porazit Ameriku, Kanadu i Rusko, to je ohromný úspěch. Však nám také Japonci přáli, asi proto, že jsme malý národ,“ vyprávěl Dominik Hašek.

Obsáhlejší fotogalerii z besedy s hokejovými legendami naleznete na Facebooku nebo Google+.

„Nedávno jsem si pustil naši finálovou bitvu s Ruskem na videu. Byl to jiný hokej oproti dnešku, tehdy se více faulovalo, každý hráč si někoho na sobě vozil, ale na druhou stranu světoví hráči si vždy dokázali vytvořit prostor,“ hovořil zlatý brankář.

Dominik Hašek zachytal v Naganu fantasticky, v šesti zápasech inkasoval stejný počet branek. Gólový průměr smrskl na 0,97 a úspěšnost zákroků vytáhl na 96,13 %.

Své postřehy přidal i Vladimír Martinec. „Zápasy jsem trávil na tribuně, byl jsem takovým konzultantem. Všichni rádi vzpomínáme na Nagano a také na všechny oslavy, které se po českém triumfu děly,“ řekl někdejší slavný útočník.

Vladimír Martinec také připomněl, že tehdejší tým měl tu správnou „chemii“. „Ivan Hlinka si do toho nenechal moc mluvit, nevím, zda se radil se Slavomírem Lenerem, každopádně vybral hráče, kteří z velké části měli kariéru spíše před sebou. Hvězdami na vrcholu byli hlavně Dominik Hašek a Jaromír Jágr,“ nechal se slyšet v solidně zaplněném sálu.