20.03.2013
Jan Hrabal

Martin Růžička se dočkal uznání, byl fér během finále

PARDUBICE — Tento moment během loňského finále si možná leckdo nepamatuje, každopádně olympijský vítěz Martin Doktor ano a navrhl ocenění pro pardubického brankáře. Martin Růžička převzal Dopis za čin od Českého klubu fair play při Českém olympijském výboru.

„Velmi mě překvapilo, že jsem byl takto oceněn, absolutně jsem to nečekal. Pro dopis jsem jel do Prahy, bylo pro mě ctí být na pódiu mezi takovými osobnostmi, které získaly podobná ocenění,“ řekl brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Martin Růžička.

Za jaký čin? V 53. minutě prvního finálového utkání v sezoně 2011/2012 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Kometa Brno za vyrovnaného stavu 3:3 vyslal jeden z hráčů Komety střelu na branku a puk zasáhl síť. Pardubický gólman se čestně přiznal, že kotouč tečoval, a tak se vhazovalo v obranném pásmu domácího celku, který posléze zvítězil 5:4 po samostatných nájezdech.

Citace z dopisu Martina Doktora

Původně rozhodčí neviděl teč, ale jelikož ji následně brankář Pardubic přiznal, hra zůstala v útočném pásmu Komety Brno, místo toho, aby se stěhovala do bezpečné vzdálenosti za modrou čáru, což by bylo Pardubicím ve vyhrocené situaci příjemnější.

„Na tuto situaci si pamatuji. Puk jsem tečoval do sítě, ale nikdo z rozhodčích to nepostřehl, tak jsem za nimi jel, že jsem zasáhl kotouč, tudíž se vhazovalo v naší obraně. Bral jsem to automaticky, že se musím přiznat,“ vzpomněl na tuto chvíli pardubický gólman, jenž se necelý rok poté dočkal zajímavého ocenění od Českého klubu fair play při Českém olympijském výboru..

Zachoval se fér. „Ve sportu by se měla dodržovat taková pravidla. Vzpomínám, že v roce 2008 Jan Snopek přiznal teč a Znojmo nebylo vyloučeno za vyhození puku. Vážím si toho, že jsem se mohl zachovat podobně a na Honzu navázat,“ řekl.

„Víte, z maličkostí se skládá velký celek… A hrát fér by mělo být ctí každého sportovce,“ zamyslel se gólman HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

V ledním hokeji se skloňuje slovo simulování. Hlavně během vrcholu sezony… „To je zrovna neduh, který do fair play nepatří. Je na každém hráči, jak se k tomu postaví,“ prohlásil Martin Růžička.

„My brankáři jsme v horší situaci, máme na sobě výstroj a když do nás někdo vrazí, tak je to velmi těžké ustát. Občas spadnete rychleji, než se nadějete,“ pousmál se závěrem oceněný gólman.