30.01.2013
(HoH)

Výstava na zámku táhne. Přijďte na besedu s legendami

PARDUBICE — Výstavu „90 let hokeje v Pardubicích“ na pardubickém zámku navštívil již tisící návštěvník. Jedenáctiletá Dorota Hetychová z Pardubic získá od hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice permanentní vstupenku na extraligovou sezonu 2013/2014. Výstava trvá až do 28. dubna 2013 a je otevřena mimo pondělí vždy od 10.00 do 18.00 hodin.

„Vzhledem k zájmu veřejnosti a fanoušků pardubického hokeje o výstavu mám s jejím dosavadním průběhem obrovskou radost. Sám bych nic nedokázal, proto bych ještě jednou touto cestou rád poděkoval vedení hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Uznání také zasluhují všichni zaměstnanci Východočeského muzea v Pardubicích po vedením Jitky Rychlíkové. Zvláštní poděkování patří i Věře Doležalové, kurátorce výstavy,“ řekl klubový historik Milan Černický.

Na výstavě můžete zhlédnout třicetiminutovou audiovizuální projekci z devadesátileté historie ledního hokeje v Pardubicích. Tou vás provedou patroni Vladimír Martinec a Dominik Hašek. Dále uvidíte řadu pardubických hokejových legend a nejzajímavější momenty z utkání při zisku šesti mistrovských titulů.

Logo 90/40

Beseda s legendami pardubického hokeje

  • Kde: Východočeské muzeum v Pardubicích
  • Kdy: úterý 5. února 2013 od 16.00 do 17.00 hodin

Václav Ráliš se narodil 15. července 1932, za Pardubice hrál do sezony 1954/1955, pomohl jim postoupit do nejvyšší soutěže. Za svůj největší úspěch považuje, že se dostal jako mladý kluk mužstva a několik zápasů se mu docela povedlo, jak sám říká.

Jiří Andrt se narodil 2. července 1941, je odchovancem chomutovského hokeje, vojnu absolvoval v Rudé hvězdě Brno, se kterou dvakrát vyhrál československou ligu. V ročníku 1972/1973 získal mistrovský titul s Teslou Pardubice. Několik sezon byl kapitánem mužstva a to včetně té mistrovské. Za Pardubice odehrál 495 utkání, poté byl trenérem dorostu.

Zdeněk Uher se narodil 27. února 1936, coby trenér vychoval generaci 80. let, která vybojovala pro Pardubice dva mistrovské tituly. Tento velmi přísný trenér spolupracoval s Horymírem Sekerou, který v této době vedl dorost, poprvé dal příležitost Dominiku Haškovi.

„Dovolím si poděkovat i všem současným i bývalým hráčům, trenérům a funkcionářům za zapůjčení cenných věcí, které získali po nemalém úsilí na led,“ uvedl Milan Černický. Návštěvou této projekce se také na několik minut ocitnete v prostředí kotle pardubických fanoušků, kteří dávají domácím zápasům neopakovatelnou atmosféru.

V příštích dnech při návštěvě výstavy připravuje vedení klubu besedy s hráči a trenéry jak minulosti, tak současnosti s podpisovou akcí účastníků. V úterý 5. února 2013 se můžete přijít pobavit s Václavem Rálišem, Jiřím Andrtem a Zdeňkem Uhrem.

Na pokladně pardubického zámku si také můžete zakoupit pamětní puk se znakem klubu a na jeho druhé straně se snímkem pardubického zámku. Rovněž si můžete zakoupit třetí knihu o pokračování historie pardubického hokeje vydané k příležitosti oslav 90/40.

Své znalosti o pardubickém hokeji si budete moci ověřit v kvízu přímo na nádvoří pardubického zámku je instalována umělá plocha, kam si můžete přijít zabruslit.

„Za kladné zápisy v pamětní knize všem děkuji, všem nám dělají velikou radost. Oceňují společnou práci a snahu pro úspěch výstavy. Proto přivítám velice rád každého návštěvníka na pardubickém zámku a věřím, že této cesty nebudou litovat,“ doplnil Milan Černický s tím, že hokejový klub odmění třítisícího a pětitisícího návštěvníka hokejové výstavy.

Fotogalerie