20.01.2013
Jan Hrabal

Martin Bartek rozhodl výjimečný duel. Dres si nechá rád

PARDUBICE — Vysoce kvalitní extraligovou podívanou oslavily hokejové Pardubice výročí 90/40. Východočeši v utkání hraném v retro dresech porazili Plzeň 4:3. Domácí vyhráli gólem 69 vteřin před koncem třetí třetiny – trefil se Martin Bartek.

„V ten moment to byl pocit jak na jaře v play off. Původně jsem dneska neměl nastoupit, ale nakonec se to vyřešilo a hrál jsem. Mám obrovskou radost, že jsme vyhráli,“ řekl po skončení utkání pardubický střelec.

Pardubice–Plzeň

Kdo kdy vedl?

  • 0:52 až 24:46 – HC Škoda Plzeň
  • 28:13 až 29:44 – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
  • 39:07 až 48:53 – HC Škoda Plzeň
  • 58:51 až 60:00 – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

„Měl jsem ‚koňara“ a hodně mně to od ranního tréninku napuchlo. Nevěděl jsem, zda budu moci nastoupit. Doktor Vanáč udělal svou práci, šel jsem to zkusit na rozbruslení, abych to zahřál. Cítil jsem to méně, tak jsem šel hrát. Při zápase se to dalo,“ pokračoval Martin Bartek.

Pardubice podaly zářivý výkon, ve kterém vynikal bojovnost, vůle a touha zápas vyhrát. To se nakonec povedlo. „Všechny čtyři pětky podaly super výkon, hodně nás podržel Martin Růžička, jemu patří velký dík. Když cítíte jistotu, hned se hraje jinak. Dodržovali jsme taktiku, napadali jsme je soupeře, když neměl zpracovaný puk. Pokud ano, vykrývali jsme střední pásmo, aby nepodnikal nebezpečné protiútoky,“ ohlédl se za povedeným zápasem.

V něm podal vynikající výkon Jiří Cetkovský. „Už v Liberci s námi hrál, tento rok má fazonu, je třeba toho využít. Před bránou je nepříjemný pro soupeře, jeho důraz pomůže i mně. Dlouho jsme spolu nehráli, příště to bude ještě lepší,“ řekl.

Zápas s Plzní měl být výjimečný v tom, že ho oba protivníci odehráli v retro dresech, jenže odpoledne došlo k dohodě mezi klubem a Milošem Říhou, který k A týmu nastoupil jako jeho manažer. „My se to dozvěděli hodinu a půl před zápasem. Toto mužstvo musí hrát jinde, víme to. Kdybychom nějak pitvali to, co se stalo, tak bychom nepodali náš výkon. Vedení se takto rozhodlo, my musíme hrát naplno,“ vyhlásil.

My už play off hrajeme

„Pana Říhu pamatuji ze Slovanu Bratislava. Je to dobrý trenér, hecuje to, poslední roky byl v Rusku a velmi úspěšný. Řekl nám základní věci a šli jsme na to,“ pokračoval k angažování nového šéfa pardubické střídačky.

Ve tři čtvrtě na tři se vše dohodlo, zápas začínal v pět hodin… „Řekl nám krátce a rychle, co máme hrát a snažili jsme to plnit. První věc, co nám řekl, že kdo nebude hrát na dvě stě procent, tak nebude hrát,“ uvedl Martin Bartek.

Zpět k zápasu. Pardubice ho zvládly a získaly cenné tři body v těžkém boji o předkolo play off. „Plzeň byla jedním z nejtěžších soupeřů, vyhrávali jsme a prohrávali, ale mužstvo věřilo v obrat. Máme jasný cíl, hrajeme play off a v něm se hraje každý zápas, jako kdyby byl poslední, takhle to nyní bereme. Brankář nás dnes podržel, my se všichni chytili a ve třetí třetině jsme je už dostávali pod tlak. To už byl náš hokej,“ řekl.

Chuť hráčů vyhrát poznali i fanoušci, devět tisíc hrdel hnalo Pardubice za třemi body. „Pardubice získaly tři medaile za poslední tři roky, co by za to dali jinde? Nechci kritizovat, ale různé akce a protesty fakt ničemu nepomohou. Možná to vypadá, že se nesnažíme, ale když jste dole, tak to chcete změnit. Přece nikdo nechce hrát play out. My potřebujeme podporu a vyhecovat mužstvo, to se pak hraje skvěle,“ řekl Martin Bartek a pohleděl na svůj dres s logem Tesly.

„Jeden si vezmu domů, je nádherný. Moc rád jsem si v něm zahrál,“ doplnil a usmál se.