19.01.2013
Jan Hrabal

Oslav se účastní i Karel Gut. Pardubického klubu si váží

PARDUBICE — Čestný předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut je jedním ze vzácných hostů Pardubických hokejových slavností. Dopoledne se zúčastnil vernisáže na pardubickém zámku, v podvečer bude jedním z gratulantů klubu v ČEZ Areně. „Jsem potěšen, že mě pardubický hokejový klub pozval na tyto slavnosti,“ přiznal někdejší slavný obránce a později trenér národního mužstva.

„Během své aktivní hokejové činnosti jsem do Pardubic rád jezdil, moc se mi líbí zdejší publikum, které je velmi slušné. Mám mnoho vzpomínek, třeba v sezoně 1950/1951 jsem hrál proti Slavii Pardubice. Tehdy skončila poslední, ale díky reorganizaci soutěže se udržela a to vlastně až dosud. Pardubický hokej dosáhl mimořádných úspěchů, šestkrát získal mistrovský titul, to není nic jednoduchého. To svědčí o tom, že se umíte starat o mládež a hokej jako takový,“ vzpomněl Karel Gut.

Karel Gut

Karel Gut

Karel Gut se narodil 16. září 1927 v Uhříněvsi. Jako mladý hrával fotbal i lední hokej zároveň. V roce 1949, odešel na vojnu, kde nastupoval za tým ATK Praha. Tentýž rok na Silvestra se oženil se svojí ženou Irenou. Po dvou letech přestoupil do Tatry Smíchov.

Roku 1952 byl nominován na mistrovství světa v ledním hokeji v Norsku, v tomtéž dresu se objevoval až do roku 1960. Na šampionátu v roce 1955 byl vyhlášen nejlepším obráncem. Roku 1953 se objevil v dresu Sparty Prahy. Zde strávil následujících 11 sezon. Roku 1964 ukončil hráčskou kariéru. Od té doby začal působit jako trenér.

V letech 1974–1980 trénoval národní tým, se kterým vyhrál v letech 1976 a 1977 zlaté medaile. Po olympijských hrách v roce 1980 opustil reprezentaci. Následně byl angažován v Landshutu. Následující léta se také věnoval mapování historie českého hokeje ve vlastních knihách.

V letech 1994 až 2004 byl předsedou Českého svazu ledního hokeje, po celý svůj život je uznávanou hokejovou osobností s mimořádným charakterem.

Ač pochází z Uhříněvsi a aktivní hokejovou kariéru spojil s pražskými kluby ATK, Smíchovem a Spartou, tak do Pardubic dodnes rád jezdí. „Pro pardubický hokej je typické, že sem chodí mnoho diváků. Zdejší stadion je nejnavštěvovanějším v České republice, proto si práce všech hráčů a funkcionářů velice vážím. Přeji všem i tak krásnou halu,“ řekl.

„Při rekonstrukci haly jsem z pozice předsedy svazu se snažil přimluvit, aby proběhla. Pamatuji si, že jsem šel na jednání zastupitelstva města a jako argument jsem udával, že kabiny ještě já pamatuji. To vyvolalo smích a na konci jednání většina zastupitelů schválila modernizaci stadionu. Pardubická aréna je jedna z nejhezčích v České republice,“ poznamenal Karel Gut.

Trenér mistrů světa z let 1976 a 1977 je rád, že duch starého zimního stadionu s balkony a sloupy v něm zůstal. „Je tam vidět mnoho původního, stadion patří k nejstarším. Po Štvanici, Bratislavě a Českých Budějovicích přišel rok 1947, kdy v Brně, Olomouci, Ostravě a právě Pardubicích vznikly stadiony,“ prohlásil.

„Pardubice mají řadu věcí, na které je důležité vzpomenout. Historie tohoto klubu nemá konkurenci, myslím tím to, jak je uchována včetně všech vzpomínek. To nemá žádný klub,“ zdůraznil Karel Gut.

Proti Pardubicím sváděl řadu soubojů. „Pardubice měly v každé době velmi kvalitní hráče. Naše souboje byly zajímavé, velmi rád jsem sem jezdil. Nebylo to daleko, i když jsme zde přespávali, neboť zápasy začínaly až o půl osmé večer. Pamatuji hotel Veselka, který už neexistuje, ale na Pardubické mám až na výjimku velmi dobré vzpomínky. Jednou jsem se ošklivě zranil. Mezi mnou a Frantou chtěl projet Standa Prýl, dostal bodyček, vylétl a nohou mě nezaviněně kopnul do hlavy. Než jsem dojel na střídačku, tak jsem měl celý dres rudý od krve, přesto vzpomínám velmi rád,“ doplnil Karel Gut.