29.11.2012
Jan Hrabal

Stanislav Prýl: Titul v roce 1973 byl vyvrcholením mé kariéry

PARDUBICE — Sedmdesáté narozeniny nedávno oslavil bývalý pardubický útočník Stanislav Prýl. S Teslou Pardubice získal v roce 1973 mistrovský titul, za Pardubice nastoupil k 605 zápasům, za mateřský klub hrál v letech 1959 až 1974 s výjimkou let 1961 až 1963, kdy byl na vojně v Dukle Jihlava.

Stanislav Prýl

  • 1962: ligový bronz s Duklou Jihlava
  • 1963: bronz z mistrovství světa ve Stockholmu
  • 1964: bronz z olympiády v Innsbrucku
  • 1965: stříbro z mistrovství světa v Tampere
  • 1966: stříbro z mistrovství světa v Lublani
  • 1966: bronz z mistrovství světa ve Stocholmu
  • 1973: mistr ligy s Teslou Pardubice

Stanislav Prýl odehrál 97 utkání v dresu československé reprezentace, zúčastnil se šesti mistrovství světa, na nich získal dvakrát stříbrné a bronzové medaile. Na olympiádě v Innsbrucku roce 1964 pomohl vybojovat bronz pro tehdejší Československo.

„Hodně si pamatuji na mistrovství světa v roce 1965 ve finském Tampere, porazili jsme Kanadu 8:3, to byl veliký zážitek. Na tomto šampionátu jsem vstřelil tři branky,“ vzpomněl Stanislav Prýl s tím, že jej dodnes mrzí, že Československo celý šampionát nevyhrálo.

„Tehdy zvítězil Sovětský svaz. To víte, nesnášenlivost k Rusákům v nás byla zakořeněná,“ poznamenal.

S bilancí 272 branek (223 v lize a 49 v reprezentaci) je Stanislav Prýl členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. V Pardubicích vytvořil obávanou útočnou formaci ve složení Stanislav Prýl – Milan Kokš – Zdeněk Špaček. Pak se stal nakrátko trenérem mládeže Tesly Pardubice.

„Mistrovský titul v roce 1973 považuji za vyvrcholení své hokejové kariéry. Měli jsme velmi silný tým a i díky trenéru Horymíru Sekerovi jsme naši snahu dotáhli až na stupeň nejvyšší. On to dal parádně dokupy, že se to povedlo,“ nechal se slyšet Stanislav Prýl.

Oddílová činnost je základ

Na sezonu 1972/1973 vzpomíná tuze rád. Parta okolo kouče Sekery dokázala v květnu poprvé v historii získat mistrovský titul pro Pardubice. „Vždyť ten titul připomíná mistrovský sloup,“ usmál se. „Oddílová činnost je základ, v play off jsme šmikli Slovan Bratislava ve finále Duklu Jihlava,“ vzpomněl na průběh závěru zlatého hokejového roku pro Pardubice Stanislav Prýl.

Hokej v rodném městě sleduje neustále. „Na zimní stadion chodím nějakých padesát let. Potkávám se se svými někdejšími spoluhráči, rád se pozdravím s Jirkou Andrtem, Pepíkem Palečkem, Frantou Panchártkem a dalšími,“ pousmál se. „Vídám i Vláďu Martince, ten na klubu pracuje, takže tam je neustále,“ doplnil.

„Současná sezona se sice nevyvíjí dle našich představ, v tříbodovém systému lze ale ztrátu velmi rychle dohnat. Každopádně kluci musí přidat, aby ji stáhli. Tuhle jsem se díval na tabulku a říkám si: ‚Safra, už je nad námi díra, je potřeba přidat.‘ Důležité bude se dostat do play off, v něm lze vždycky uhrát výborný výsledek. Je to nová soutěž,“ dodal Stanislav Prýl.