27.11.2012
Jan Hrabal

Marek Langhamer je v Kanadě spokojený. Pardubice sleduje

MEDICINE HAT / PARDUBICE — Po úspěšné sezoně v dresu pardubické juniorky a účasti na mistrovství světa hráčů do osmnácti let vyrazil talentovaný brankář Marek Langhamer na zkušenou za oceán. V klubu Medicine Hat Tigers je spokojen po hokejové i osobní stránce. „Téměř nic mi nechybí,“ hlásí z Kanady rodák z Moravské Třebové.

Chytá ve Western Hockey League, tato soutěž je jednou z trojice nejprestižnějších juniorských lig v Kanadě a Spojených státech amerických. V soutěži smí, kromě výjimek, působit hráči starší šestnácti let. V lize hraje sedmnáct kanadských a pět amerických mužstev. Vítěz soutěže vyhrává trofej Ed Chynoweth Cup a získává právo bojovat s vítězi Ontario Hockey League a Quebec Major Junior Hockey League o Memorial Cup v národním juniorském šampionátu. Vítěz WHL celkem osmnáctkrát získal primát v Memorial Cupu.

Marek Langhamer je ročník 1994, ve svém novém týmu patří ke střední generaci. „Mám nějakou práci, ale naštěstí nemusím po zápase spěchat a nakládat věci jako osmnáctiletí kluci, inu nejsem nejmladší,“ usmívá se pracovitý gólman.

Marek Langhamer
Statistiky Marka Langhamera
Zápasy Čas Zásahy Góly Průměr Úspěšnost
13 579 274 34 3,53 88,96 %

V zámoří nabírá cenné zkušenosti i díky odlišným hokejovým pravidlům. Navíc hokejové kluziště má menší rozměry, odevšad je k bráně blíže. „Ano, je to rozdíl, navíc pro gólmana,“ souhlasí.

„Střely létají z jiných prostorů, odrazy od mantinelu jsou rychlejší, kluziště užší a celkově je Western Hockey League kvalitnější soutěží,“ srovnává Marek Langhamer lední hokej na obou kontinentech.

Hokej pro Kanaďany? Srdeční záležitost

Na zápasy do Medicine Hat Areny s kapacitou 4006 míst chodí neustále plný dům. Všechny zápasy na břehu South Saskatchewan River byly vyprodány. S týmem se podívá do hal NHL, třeba v Edmontonu nebo Calgary, kde na zápas do Scotiabank Saddledome dorazilo 8808 diváků. V edmontonské Rexall Place přišlo 8979 diváků, to kryl záda Camu Laniganovi.

„Tady se fandí trošku jinak, lidé sem chodí na hokej spíše jako do kina a jenom když se na kostce objeví ‚zařvěte‘, tak se všichni na deset sekund poblázní,“ směje se Marek Langhamer. Nicméně přiznává, že Kanaďané hokej milují: „Berou to jako srdeční záležitost, sledují naše zápasy v televizi nebo mají rádia a poslouchají přenosy, když jsme na cestách. Hokejem doslova žijí,“ tvrdí.

Umístění Medicine Hat Tigers

  • 28 zápasů
  • 11 výher
  • 17 proher
  • Skóre 91:94
  • 24 bodů

Zatímco v Česku to je z Pardubic všude nejvýše zhruba tři až čtyři hodiny jízdy autobusem, v Kanadě a Spojených státech amerických je cestování daleko náročnější.

„Tady je to k nejbližšímu soupeři tři hodiny cesty, nejdál dvacet hodin. V autobuse se spí, ale to si neodpočinete tak jako v posteli,“ přemítá.

V Kanadě bydlí u rodiny. „Moc pěkně se o mě starají. Hokej mají tuze rádi. Chodí na každý náš domácí zápas. Celkově se mi v Medicine Hat líbí, vše je dobře zařízené, bydlím blízko obchodních center, kdykoliv si mohu cokoliv koupit, nic nepostrádám,“ popisuje život v sedmdesátitisícovém městě. A angličtina? V pohodě. „Ze začátku to bylo těžké, ale už nemám žádné problémy,“ rozesměje se.

Chybí omáčky a rohlíky

Western Hockey League nemá vůči NHL žádné závazky, výluka v nejslavnější lize světa nijak neovlivňuje tuto juniorskou soutěž. „Hraje se podle plánu, žádné změny,“ konstatuje. Marek Langhamer se chce v zámoří prosadit. „Nemám konkrétní cíle, snažím se tvrdě pracovat a uvidíme co bude na konci sezony,“ pokračuje.

Největší arény ve WHL

  • Scotiabank Saddledome (Calgary): 19 289 míst
  • Rose Garden (Portland): 18 280 míst
  • Rexall Place (Edmonton): 16 839 míst
  • Pacific Coliseum (Vancouver): 16 281 míst
  • Spokane Arena (Spokane): 10 759 míst

Z Kanady se snaží sledovat výkony A týmu a juniorky Pardubic. „Někdy mi to vyjde po tréninku, jindy v autobuse. Když mám čas, tak se dívám, co se děje, to je jasné,“ prohlašuje.

Marek Langhamer žije daleko od rodiny… „Samozřejmě mi chybí, ale s tím jsem do toho šel a věděl jsem, že po psychické stránce to bude rána, ale myslím, že jsem se s tím vypořádal dobře,“ konstatuje bývalý juniorský brankář, který se v létě připravoval s A týmem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

„Hlavně na začátku to musí člověk překousnout. Říkal jsem si, když už sem tady tak z toho zkusím vymáčknout co nejvíc,“ dodává s tím, že mu chybí česká kuchyně: „Hlavně omáčky a rohlíky. Ale to se dá taky vydržet.“