31.07.2012
Jan Hrabal

Dušan Salfický si „užil“ dovolenou: na chalupě kácel stromy a stavěl plot

PARDUBICE — Na svou třiadvacátou profesionální sezonu se v Pardubicích chystá brankář Dušan Salfický. Ten se v minulé sezoně vrátil na východ Čech a ohlásil poslední sezonu. Jenže… „Chytání je lepší než trénování,“ usmívá se čtyřicetiletý brankář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Dušan Salfický v Pardubicích
Období Zápasy Minuty Góly Průměr
1990/1991–1996/1997 64 3420 184 3,23
2001/2002 19 1146 49 2,57
2011/2012 7 306 20 3,92
Celkem 90 4872 253 3,12
Poznámka: V sezoně 1995/1996 nejsou započítany čtyři zápasy v prolínací soutěži.

Dobrá nálada z něj srší, neustále se směje. Ústa má od ucha k uchu. „Jsem tady proto, aby se kluci měli do čeho trefovat,“ reaguje na uštěpačnou otázku, co tady vlastně dělá. S Dušanem Salfickým nudu nezažijete.

Během minulé sezony to dlouho vypadalo, že je poslední. Jenže s Martinem Růžičkou vytvořil parádní tandem, který si dokázal vyjít vstříc. Zkušenější gólman dokázal svému mladšímu kolegovi pomoci a i díky této souhře získaly Pardubice svůj šestý mistrovský titul v historii klubu.

Sedli si i lidsky a mají jedno společné hobby: zahrádku. Vzájemnou výpomoc ale neplánuje: „Jedině v případě, že mi pomůže na chalupě. Musím kácet a řezat stromy, pak to zpracovat na cirkulárce, stavět ploty. Já nepěstuji cibuli a petržel jako on, to u nás obstarává manželka. Jsem na ty chlapské práce.“

Teď se ale oba potí a připravují na novou sezonu. „Těšil jsem se na trénování brankářů, ale do toho mi přišla nabídka na chytání v Pardubicích a to se neodmítá! Já v ni ani už nevěřil, proto jsem si říkal, že s kariérou skončím. Byl jsem domluvený, že tady budu trénovat, ale chytání je, tak jsem to vzal,“ říká Dušan Salfický.

Jeho nejbližší okolí reagovalo spíše pozitivně. „Děti byly rády, mladší syn se těší, že se zase bude chodit dívat, jak chytám. Všichni jsou vlastně všichni doma rádi, nebudu doma protivný, protože budu neustále pryč s hokejem,“ tvrdí se svým typickým humorem.

Ten jej ostatně zdobí celou kariéru. Kde byl „Salfa“, tam byla sranda… „Bez přestávky pojedu třiadvacátou sezonu. Do Hašana ale mám daleko. Už nikdy neřeknu, že končím, dokud to nebude definitivní,“ říká ke svým plánům.

Čtvrtstoletí je blízko… „Pokud mi bude držet zdraví a bude zájem, proč nepokračovat? Teď už rozhodně vím, že po sezoně nebudu ohlašovat sbohem. Uvidíme, co bude dál,“ prohlašuje jasně.

„Nemám žádné osobní ambice. Chci být platný a s Martinem Růžičkou dotáhnout co nejdále. Chci tlačit Pardubice z jakékoliv pozice k co nejdelší sezoně,“ dodává brankář pardubických hokejistů.