03.07.2012
Jan Hrabal

Mladé pardubické naděje zabojují o svou šanci mezi dospělými

PARDUBICE — Podstatná hráčů loňského juniorského výběru se pokusí prosadit do dospělého hokeje. Rekordní počet hráčů oproti minulým sezonám by mohlo zamířit na hostování v případě, že uspěje na zkouškách.

„Naším společným cílem je uplatnění našich hráčů, aby po odchodu z juniorské kategorie pokračovali v hokejové kariéře. Dnes chybí mezičlánek mezi juniorským a dospělým hokejem a takový přechod je velmi náročný,“ řekl sportovní manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Petr Hemský.

Hráči juniorského výběru, kteří by v něm působili druhým nebo dokonce třetím rokem, nyní stojí před velikou výzvou. Buď se uplatní a budou pokračovat v hokejové kariéře, nebo skončí. „Pro tyto hráče už nemá valný smysl, aby pokračovali v juniorce, oni potřebují hrát dospělý hokej,“ uvedl.

„Tento přechod není jednoduchý, proto musí přijít včas. Ne každý může hned hrát extraligu, takových hráčů jako třeba Tomáš Hertl ve Slavii je málo a je potřeba se vyhrát,“ poznamenal Petr Hemský s tím, že nedávné příklady z minulosti dokazují, že takoví hráči mohou vyrůst ve skutečné opory.

Třeba obránce Petr Čáslava působil dvě sezony v Dukle Jihlava a nyní je z něj nepostradatelný člen hokejové reprezentace, prvoligovými kluby si musel projít i další reprezentační zadák Jakub Nakládal. Ihned do extraligy nenaskočil kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek.

„Nejen tito hráči se museli vypracovat, po adaptaci do dospělého hokeje prokázali své výborné kvality. Věřím, že naši hráči na zkouškách uspějí. Všichni jsou kmenovými hráči našeho klubu, do těchto týmů by odešli na hostování,“ uzavřel Petr Hemský s tím, že klub chce, aby hráči se už v přípravném období zapracovávali do svých nových klubů a vybudovali si tam potřebnou pozici.

Hráči HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na testech v ostatních klubech
Jméno Post Klub
Martin Horáček brankář HC Lvi Chotěboř
Marek Langhamer brankář zámoří
Petr Beneš obránce HC VCES Hradec Králové
Robert Krejnus obránce SKLH Žďár nad Sázavou
Lukáš Poskočil obránce SKLH Žďár nad Sázavou
David Vondráček obránce HC Zubr Přerov
Jan Zdráhal obránce SK Horácká Slavia Třebíč
Marek Hemský útočník Salith Šumperk
Tomáš Kaut útočník SK Horácká Slavia Třebíč
Michal Křečan útočník HC Trutnov
Jaroslav Moučka útočník SK Horácká Slavia Třebíč
Jiří Půhoný útočník Rytíři Kladno
Filip Stoklasa útočník Hokej Šumperk 2003
Tomáš Šťastný útočník HC Zubr Přerov
Roman Tomín útočník HC Lvi Chotěboř
Petr Vlček útočník SKLH Žďár nad Sázavou
Radim Zrůst útočník SKLH Žďár nad Sázavou