04.11.2006
Otto Slabý, Michaela Sládková, foto V. Škorpík

Slovenské střelecké duo litovalo nevyužitých šancí

Poslední zápas před reprezentační přestávkou byl přirozenou motivací i pro všechny aktéry souboje Energie s Pardubicemi. Výsledkem toho byla urputná a napínavá bitva, kterou mohli zhlédnout diváci na karlovarském zimním stadionu. Za hosty se prosadili pouze slovenští útočníci Miroslav Hlinka a Dušan Andrašovský. Dvě branky zkušených forvardů nestačily ani na bod z hlavního města českého lázeňství. „Domácí dali ve třetí třetině dvě branky, my ani jedinou. To rozhodlo,“ nespokojeně se ohlíží za pardubickým vystoupení v Karlových Varech Miroslav Hlinka.

Od první třetiny bylo k vidění napínavé utkání, jehož průběh až do posledních vteřin ani nenaznačoval, kdo se bude nakonec radovat z bodů. „Bylo to jako na houpačce, v jednu chvíli jsme prohrávali, ve druhé jsme dokázali otočit skóre. Nedotáhli jsme to do vítězného konce, protože konec byl dosti nervózní. Jednoduše se nám to vymklo z ruky. Měli jsme být více disciplinovanější. Navíc Vary mají svoji sílu. Nedá se proti nim hrát jenom tak útočně, aby se nevylučovalo,“ hodnotí nepovedené utkání pardubická „třicítka“.

„Každá třetina měla odlišný výsledek, ale soupeři předváděli stabilní výkony. Nemyslím si, že by se týmy a třetiny od sebe lišily markantním rozdílem. V té třetí třetině prostě Vary daly dva góly a my žádný,“ pokračuje Miroslav Hlinka.

O včerejším výsledku tedy rozhodlo hlavně štěstí a střelecká potence týmů. „Samozřejmě, že jsme byli slabí v koncovce. Je to jasné. Karlovy Vary daly tři góly a my jen dva. Domácí dali rozhodující gól a od té doby jsme byli hrozně nedisciplinovaní. V jednom kuse jsme seděli na trestné lavici a Vary to udržely,“ smutně přiznává kapitán Pardubic.


Miroslav Hlinka se snaží ujet expardubickému obránci Miroslavu Dubnovi.

Miroslava Hlinku si fanoušci pamatují ve Varech z barážové sezony. I přesto, že zde působil velmi krátce, si na toto období vzpomíná: „To už je velmi dlouho, šest let myslím. Takže je to již velmi dávno. Samozřejmě si vzpomínám, že jsem tu hrál, ale pro mne to byla dost nešťastná sezona, protože jsem si hned v prvním zápase zlomil nohu. Vlastně celá sezona byla taková šedivá. Měli jsme radost alespoň z toho, že jsme udrželi Vary v lize,“ loví v paměti.

Extraliga se ale od té doby nesmírně vyrovnala a není slabých soupeřů. Energie si stanovila jasné cíle pro tuto sezonu, chce poprvé v extralize postoupit do play off. „Samozřejmě z nich máme respekt, jako z každého. Nikdo v lize není takový, aby si jel zahrát hokej jen tak a naloží soupeři pět gólů. Každé mužstvo je kvalitní,“ prohlašuje slovenský forvard.

I přes všechny výše zmíněné skutečnosti bere Miroslav Hlinka zápasy proti Energii jako každý jiný: „Byl jsem tady pouze rok. Něco jiného je, když hraji proti Spartě. Tam jsem hrál asi pět sezon a myslím si, že za ten rok jsem si nevydobyl nějaký vztah k tomuto klubu, aby to pro mě bylo prestižní,“ dodává „Sympaťák“ HC Moeller.

Dušan Andrašovský litoval promarněných šancí v závěru

Z druhého západočeského extraligového klubu – plzeňského Lasselsbergeru – přišla v létě do Pardubic další slovenská posila. Dušan Andrašovský byl v Plzni tahounem týmu, ale i přes nabídku na prodloužení smlouvy raději odešel do Pardubic. Důvody byly prosté. Týmu se nedařilo a hlavně se na Andrašovského lepila zranění. V dresu Východočechů se mu prozatím daří. Ve třech posledních zápasech vstřelil čtvrtou branku.

„Nebyla to zranění vleklá. Stávala se hodně při zápasech. Zkusil jsem tedy po šesti letech něco změnit a věřím tomu, že to bude klapat. Nyní se cítím zdravý a výkonnostně myslím, že jdu nahoru a doufám, že to ještě stoupne,“ věří devětadvacetiletý útočník.


Dušan Andrašovský ví, že zápasy s Karlovými Vary nejsou jednoduché.

Zkušené levé křídlo vidí také důvod včerejšího nezdaru HC Moeller Pardubice v neproměňování střeleckých možností. „Rozhodly šance na konci. Nebyl to špatný zápas, ale Vary daly o gól víc a nám se nepodařilo srovnat,“ smutně doplňuje.