29.03.2012
Jan Hrabal

Dnes to urveme, burcuje Petr Koukal

LIBEREC — Včera těsná porážka a dnes nový zápas. Pardubičtí hokejisté se pokusí urvat čtvrtou bitvu semifinálové série s Libercem. Včera byli blizoučko vyrovnání… „Nebyl to špatný zápas, nic jsme nevypustili. Z toho musíme dneska vycházet,“ konstatoval kapitán Petr Koukal.

Pardubice prohrávaly o dvě branky po první třetině. Na začátku té druhé snížily zásluhou obětavé práce Jiřího Cetkovského. Přes aktivnější hru se ale vyrovnání nedočkaly. Nepomohly jim ani přesilové hry ve třetím dějství.

„Odskočili nám do 2:0, i když ta třetina byla vyrovnaná. Liberec nás potrestal za chyby, my se neprosadili. Třicet devět minut jsme se tlačili za vyrovnáním, nevyšlo to. Měli jsme pár šancí, chce to zrychlit střelbu a být chladnokrevnější v zakončení. Nasazení v play off je obrovské, neměli jsme ale potřebný klid na hokejkách,“ konstatoval Petr Koukal.

Právě on byl u prvního momentu Liberce, který vyvolal spoustu debat. „Byla to moje chyba. Bohužel nejsem obránce, abych vyčistil prostor. Sledoval jsem puk, jak to Honza Víšek nahodil bekhendem a kdybych se postavil před bránu, tak by to Jaroslav Kudrna nemohl dorazit, ale já čuměl na puk, on dojel, píchnul a dostal to i s Martinem Růžičkou do brány,“ řekl pardubický kapitán.

Diskuze s videorozhodčím přinesla tak trochu očekávaný výsledek: gól! Překvapením však bylo vyhlášení Jana Víška coby jeho střelce… „Bylo mi vysvětleno, že mají jiné záběry na videu a bylo mi řečeno, že gól dal Víšek. Já stál u toho a byl jsem si jistý, že on ne. Gól dal Jarda Kudrna, ale mně bylo řečeno, že v tu chvíli, jak píchnul do Růži, tak už to byl gól,“ prohlásil Petr Koukal.

Náhodné góly pomáhají

Takové góly ale v play off padají… „Je to tak, u brány není náš tlak takový, jaký má být. Podobné to bylo i v našem prvním utkání. Beci to hrají obětavě od brány. Musíme být v klidu a rvát to tam. Třeba na konci měla naše lajna dobré střídání, ale z pěti střel se do branky dostala jediná, jinak to uklízeli. Když to nedojde do brány, nedáme gól. Tady je zakopaný pes,“ hledal příčiny nejen středeční porážky.

„U obou branek jsou zákroky na hraně, ale chce to pohotovost a štěstí. Na konci jsme ho mohli mít, když Marek Pinc zakopl, tak to tam mohlo spadnout, od hrany se ale odrazil vedle. Nebylo to přáno ve středu, holt mákneme ve čtvrtek a urveme to,“ pokračoval kapitán HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Zatímco druhý duel v Pardubicích přinesl hokejovou řež, tak první zápas v Liberci nepřinesl výraznější počet vyloučených hráčů. „Muselo se to uklidnit, druhý zápas byl extrém od první minuty, to se to mlelo. Ale takhle to nejde, teď to bylo hokejovější, předtím to bylo mlácení od začátku do konce. Takhle by to mělo vypadat, faulů se nezbavíte, ale je potřeba hrát tvrdě bez vyloučení,“ zamyslel se.

Pardubice se nadřou na vstřelení branky. I proto prohrávají v sérii 1:2 na zápasy. „Náhodné góly pomáhají, nám tam zatím žádný nespadl. Chybí tam lehkost, dostáváme se do šancí v přesilovkách, ale jejich obránci to chytají a to je rozdíl. Nedostáváme puky do brány, to je problém. Jirka Cetkovský dal výborný gól z dorážky, takhle by to mělo vypadat!“ doplnil Petr Koukal.