28.01.2012
Jan Hrabal

Martin Růžička chytal o sto šest, k bodům ze Sparty to ale nepomohlo

PARDUBICE — Přestože inkasoval čtyři branky, byl pardubický gólman Martin Růžička vyhlášen nejlepším hráčem Pardubic po zápase na ledě Sparty. Východočeši prohráli v pražské Tipsport areně 0:4, Sparta se tak revanšovala za poslední kolaps v pardubické aréně, domácí zápas ovládla.

HC Sparta Praha – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: střely na branku
1. třetina 2. třetina 3. třetina
8:8 15:16 10:6

Počet střel na branku možná svědčí o relativní vyrovnanosti duelu, domácí hokejisté se ale dostali do více čistých brankových příležitostí. Třeba Petr Ton, který ve 38. minutě vstřelil branku poté, co předtím selhal ve třech velikých příležitostech. Vždy jej vychytal Martin Růžička.

Ten poprvé ujel hned ve 3. minutě utkání, snažil se pardubického brankáře překonat svým tradičním blafákem do bekhendu, Martin Růžička se však zaskvěl vynikajícím zákrokem. „My s nimi hráli v sezoně tři zápasy a vždy ujel, takže nemohu říci, že jsem nepočítal s tím, že by neujel znovu,“ trpce se pousmál brankář Pardubic.

V dalších šancích volil sparťanský střelec jiný způsob zakončení. „Já se snažil stát stále stejně, protože kdybych něco změnil, tak by si s tím poradil. Je to zkušený hráč, pro kterého by to nebyl větší problém,“ poznamenal Martin Růžička.

Pardubice prohrály 0:4, nakonec se v závěru prostřední třetiny prosadil po kombinaci s Mariem Bližňákem i Petr Ton. „Hodnocení zápasu je smutné. Prohráli jsme o čtyři branky, Sparta zaslouženě vyhrála,“ konstatoval smutně.

Sparta si to vzadu pohlídala

Vysoká porážka odpovídá tomu, co se dělo na ledě. Pardubice se snažily vyrovnat svému soupeři, ve druhé třetině vyslaly na Pöpperlovu branku šestnáct střel, ale ani jednou se neprosadily.

„Nechci říkat něco s horkou hlavou, zda to byl rozdíl třídy, je potřeba to v klidu zhodnotit a podívat se na to s časovým odstupem,“ komentoval smutný brankář hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Parduice.

„Hokej je hra okamžiků a každý z nich rozhoduje. Nevím, kdy se to zlomilo. Sparta hrála dobře dozadu, v klidu si to hlídala. Jen těžce jsme se dostávali do šancí, přestože jsme měli relativně mnoho střel,“ pokračoval Martin Růžička.

Pardubicím se tak nepovedlo v Praze navázat na skvělý poslední vzájemný zápas se Spartou, když ji doma začátkem prosince loňského roku porazily 8:2 gólovou smrští v závěru. Pražané vyhráli třetí zápas nad Pardubicemi v této sezoně.

„Sparta možná měla po tomto posledním výprasku zvýšenou motivaci. Ale u nás to byl dlouho vyrovnaný zápas, až pak nám to tam napadalo. Do 52. minuty to bylo 2:2, až pak jsme vstřelili třetí gól a Sparta to musela otevřít,“ prohlásil Martin Růžička.

Každý musí zabrat!

Pardubičtí hokejisté prohráli třetí zápas v řadě, v nich získali pouze jeden bod. „Jedna byla za bod, takže alespoň něco. Je ale pravdou, že jsme potřetí prohráli a to je nepříjemné. Nesmíme sklopit hlavy, ale naopak musíme makat dál. Každý musíme zabrat, nevrtat se, jít dál,“ vyhlásil jasně.

Martin Růžička je rád, že další zápas na sebe nenechá dlouho čekat. Pardubice jej hrají již v neděli, kdy od 18.10 hodin přivítají v domácí ČEZ Areně nepříjemný celek Zlína. „Já jsem radši, když se hraje takhle za sebou, vyhovuje mi to, není čas nad tím nějak dumat, protože hned ob den je další zápas,“ řekl brankář Růžička.

Východočeši zatím drží postavení na čtvrtém místě tabulky, stále mají náskok šesti bodů, neboť Liberec prohrál na ledě Vítkovic 3:5, přestože zde vedl 2:0. „Na tabulku se podíváme, ale neřešíme ji. Držíme šestku a chceme si ji vybojovat. To je hlavní pro další zápasy, teď už vlastně startuje play off. Bylo by výborné udržet čtyřku, týmů je ale více a my se musíme soustředit na nás, ne na ostatní,“ doplnil Martin Růžička.