13.1.2012
Petr Dejnožka, Jan Hrabal

Starší dorostenci promarnili dvougólový náskok, Kladno je porazilo po nájezdech

PARDUBICE — Čtvrtou porážku v řadě si připsali starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Ti v malé hale ČEZ Areny podlehli Kladnu 4:5 po samostatných nájezdech. Mladí Východočeši sice po první třetině vedli 3:1, zápas přesto ztratili. Dva góly domácích vstřelil Jan Veselý, který 77 sekund před koncem základní hrací doby srovnával na 4:4 po velkém kladenském obratu.

Extraliga staršího dorostu, 31. kolo, pátek 13.1.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

4:5sn
3:1, 0:0, 1:3 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 5:41 Zelinger (Moravec), 6:33 Kalous (Petira), 12:25 J. Veselý (Bureš), 58:43 J. Veselý (Bureš) – 5:17 Jirák (Horák), 41:07 Slánský (Horák, Jirák), 53:52 Čejka (Křepelka, Špaček), 55:26 Horák (Špaček, Potěchin), rozhodující samostatný nájezd Janeček. Rozhodčí: Hejduk – Holeček, Plch. Vyloučení: 6:5, navíc Novák (Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 60. Střely na branku: 46:32. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4, 4:4, 4:5.
Dynamo Pardubice: M. Veselý – Divecký, Fridrich, Kalous, Kubín, Petira, Pilný – Bohuněk, Bureš, Chvojka, Moravec, Řezníček, Schneider, J. Veselý, Zelinger, Žemlička.
Rytíři Kladno: Exner – Bunda, Hiermann, Hulcr, Paták, Potěchin, Špaček, Vojík – Čejka, Hoffman, Horák, Hudec, Christl, Janeček, Jirák, Kuzďas, Křepelka, Novák, Seidl, Slánský, Šilhavý.

Komentář

Jako další měli starší dorostenci na programu Kladno. V tomto zápase byli bráni jako favorit, jenže paradoxně to byli oni, kdo jako první tahal puk z vlastní branky. Ve čtvrté minutě byl vyloučen domácí Kubín a Kladno početní výhodu po minutě dokázalo využít, když přesně zamířil Miroslav Jirák – 0:1!

Vedení ale kladenským mladíkům příliš dlouho nevydrželo. Po 24 sekundách vyrovnal Dominik Zelinger – 1:1! Tento stav ale také příliš dlouho na světelné tabuli nesvítil. Pardubičtí svého soupeře začali doslova mlít a za chvíli byli odměněni vedoucím gólem.

V sedmé minutě strhl vedení na pardubickou stranu Miloš Kalous po Petirově přihrávce – 2:1.

Hosté byli doslova na ručník, v následujících okamžicích se zmohli tak maximálně na vyhození přes všechny čáry. Do hry je trochu vrátila přesilová hra, ale domácí díky Veselého skvělým zákrokům podruhé neinkasovali.

Naopak udeřilo na straně druhé. Zatím nejproduktivnější pardubický útočník Jan Veselý se dnes také prosadil a svým gólem zvýšil pardubický náskok na dvoubrankový – 3:1!

Pardubičtí ve druhé třetině nepolevili a stále svého soupeře jednoznačně přehrávali. V kladenské brance se ale k dobrému výkonu rozchytal Exner a držel tak naději hostí na vcelku vysoké úrovni. Druhou třetinu ještě okořenila rozmíška u pardubické střídačky, za kterou dostali dva hráči z každého týmu dvouminutový trest za hrubost. Na konci prostřední části si hosté zahráli přesilovou hru, ani v ní ale Veselého překonat nedokázali.

Všem domácím obráncům dokázal na začátku třetího dějství upláchnout Martin Slánský, rozhodl se zakončit mezi betony a nedal brankáři Veselému šanci – 3:2!

Hosty tato vstřelená branka neuvěřitelně nakopla. O chvíli později mohl vyrovnat opět Slánský, byl sám před brankářem a již zvedal ruce nad hlavu, jenže nakonec puk doklouzal těsně mimo pravou Veselého tyč. Pardubice se snažily zmírnit nátlak Kladna oddechovým časem a to se jim po dlouhou dobu dařilo.

Jenže poté přišla 54. minuta a brankáři Veselému propadla do branky šťastná střela Čejky a jelo se od znova – 3:3!

Aby toho pro Pardubice nebylo málo, hosté zvýšili svoje úsilí a po protiútoku poslal Kladno do vedení přesnou střelou do růžku Filip Horák – 3:4!

Domácí byli na ručník. Jenže domácí mají Jana Veselého, díky kterému se dokázali ze složité situace dostat. Do konce byla asi minuta a půl a právě nejproduktivnější starší dorostenec Pardubic srovnal na 4:4!

O vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení a samostatné nájezdy. Regulérní tři série nerozhodly, a tak musela na řadu přijít náhlá smrt, ve které se prosadil kladenský Janeček a zajistil tím druhý bod pro hosty – 4:5!