25.11.2011
Jan Hrabal

Pardubice výrazně přestřílely Třinec, přesto s Oceláři padly

PARDUBICE — Třetí porážku v řadě si připsali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Oslabení Východočeši nestačili na domácím ledě na Třinec, kterému podlehli 2:4. Východočeši nakonec marně dotahovali dvoubrankový náskok soupeře ze začátku zápasu, branky Lukáše Radila a Jana Starého na bod nestačily, přestože domácí vyslali na branku soupeře čtyřiačtyřicet střel oproti šestnácti třineckým.

Tipsport extraliga, 24. kolo, pátek 25.11.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

2:4
1:2, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 18:25 Radil (Zohorna, Benák), 55:01 Starý (Kolář I) – 2:15 Polanský (Cartelli), 2:39 McGregor (Rufer, Bonk), 37:42 Klimenta (Hrabal), 59:48 M. Hořava (Zíb). Rozhodčí: Blecha, Kalivoda – Bádal, Barvíř. Vyloučení: 3:6, navíc Kočí (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 7685. Střely na branku: 44:16. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4. Nejlepší hráči: Lukáš Radil – Peter Hamerlík.
Dynamo Pardubice: Růžička (40:00 Růžička) – Píša, Kočí, Benák, Kolář II, Sičák, Borer – Kolář I, Koukal, Buchtele – Bartek, Kousal, Starý – Radil, Zohorna, Nosek – od 25. navíc Půhoný, Nahodil, Drtina. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Zíb, Richter, Lojek, Cartelli, P. Hořava, Hudec – Květoň, Bonk, M. Hořava – Orsava, Peterek, Hrňa – Kohn, Polanský, Klimenta – McGregor, Ostřížek, Rufer. Trenéři: Pavel Marek a Břetislav Kopřiva.

Komentář

Oba celky chtěly protrhnout minisérii dvou porážek. Třinec v posledních dvou kolech nebodoval v Plzni a doma se Spartou, Pardubice podlehly doma Slavii a v Kladně. Oceláři přijeli na východ Čech i s novou posilou – útočníkem Miloslavem Hořavou. V pardubické sestavě si zase svou extraligovou premiéru odbykl útočník Jiří Půhoný.

Třinci se povedl skvostný úvod

Pardubice plánovaly aktivní nástup do zápasu, opak byl ale pravdou. Ocelářům vyšly dvě akce na začátku a záhy vedli o dva góly. Hosté nejprve vyhráli buly v útočné třetině, po Cartelliho střele se k dorážce dostal Jiří Polanský a ten neměl sebemenší problém poslat Třinec do vedení – 0:1.

O čtyřiadvacet vteřin později se Oceláři radovali podruhé. Uniknuvší Adam Rufer poslal v brejku puk na Adama McGregora a ten ranou bez přípravy zvýšil na 0:2 z pohledu domácích. Šokující začátek!

Pardubice se zmátořily v přesilovce po Květoňově podražení, početní výhodu ale zkrátil stejný nedovolený zákrok Jana Buchteleho. I tak se ale začala situace otáčet. V další fázi prvního dějství byl aktivnější domácí celek, který soupeře nakonec přestřílel 15:5.

V 8. minutě málem potrestal riskantní Hamerlíkův výjezd Jan Buchtele, chvíli na to střílel obránce Kolář do clonícího beka Ocelářů. Pardubice pak neproměnily přesilovku po Lojkově podražení přesně v polovině první části hry.

Domácí celek v jejím závěru snížil. Nejprve Martin Bartek v 17. minutě nastřelil ze strany brankovou konstrukci, o dvě minuty později se trefil Lukáš Radil. Ten si najel před branku, tam ho našel Tomáš Zohorna a pardubický odchovanec prostřelil třineckého gólmana – 1:2.

Slezané hráli na brejky

Třinec je známý jako ofenzivní tým, v Pardubicích se ale zatáhl do obrany, odkud vyrážel do velmi nebezpečných přečíslení. Třeba ve 25. minutě si pěkně rozuměla dvojice Tomáš Klimenta – Jan Polanský. Oba se po rychlých přihrávkách dostali do pásma Pardubic, do nebezpečí ale brankáře domácích nedostali.

Martin Růžička pak mohl pozorovat nakonec marnou útočnou snahu Pardubic po Zíbově vysoké holi, Třinec se ale v pohodě ubránil a přestože se hrálo i v dalších minutách převážně v jeho pásmu, tak domácí do větší šance nepustil. I když ve 32. minutě se brankář Hamerlík musel vytáhnout po Nahodilově pokusu!

Ve 37. minutě vyslal Jan Starý do akce Petra Koukala, ten byl tísněn Mariem Cartellim, a tak se do zakončení nedostal. Pardubické publikum si žádalo vyloučení třineckého beka a tudíž penaltu, po opačném verdiktu arbitra Blechy zaházelo ledovou plochu perníky.

Třinec dokázal v pravý moment odskočit. Chvíli po tomto momentu se do rychlé akce dostal Tomáš Klimenta a střelou přes beka překonal Martina Růžičku – 1:3.

Pardubice vystřídaly brankáře a snížily

Domácí vstoupili do třetí dvacetiminutovky s brankářem Vladislavem Koutským. Ten si první zákrok připsal až po pěti minutách hry. Předtím pozoroval sice aktivní, ale neproduktivní hru hokejistů v bílých dresech s bobrem na prsou pro tento zápas.

Východočeši mohli zdramatizovat zápas v přesilovce v polovině třetí třetiny. Radek Bonk hákoval Roberta Kousala, ale pobyl na trestné lavici celé dvě minuty, neboť domácí toho moc nevymysleli.

To však neznamená, že se nesnažili dostat soupeře pod tlak a vyrovnat. V čase 55:01 se povedlo snížit Janu Starému, ten umně tečoval dorážku útočníka Koláře – 2:3. Poslední pětiminutovka základní hrací doby byla nakonec pěkně horká – jako ve vysoké peci.

Do závěrečného tlaku nastoupily Pardubice hrou bez brankáře, soupeře svíraly v kleštích, ale ten odolal. Pardubicím příliš nepomohlo neukázněné publikum, které po oboustranném vyloučení dvaadvacet sekund před koncem zbytečně zaházelo led perníky.

Poslední slovo měla třinecká posila Miloslav Hořava, ten získal po Zíbově přihrávce kotouč a dovezl ho až do brány – 2:4. Pardubické publikum tento moment neuneslo, tolik perníků nepřistálo na ledě ani po vítězném utkání.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání jsme začali tak, jak se už pomalu stává u nás tradicí, přestože se na to připravujeme a řešíme to. Možná někdy i přemíra snahy a soustředění je na škodu věci. Začali jsme hrát za stavu 0:2, pak jsme do utkání dali to, co v utkáních minulých; tedy bojovnost, tlak do branky, střelbu. Bohužel jsme ale tentokrát neměli štěstí, abychom utkání alespoň srovnali. Máme teď navíc vinou zranění úzký kádr a mám obavy, aby se to do budoucna neprojevilo ještě víc. Budeme muset do zápasů nastupovat s větším počtem hráčů.“

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): „Musím poděkovat našemu brankáři Hamerlíkovi, protože předvedl fantastický výkon a k tomu vítězství nás dotáhl. Vyhrál celý tým, ale jednoznačně nás podržel brankář.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 14. 10. 2011
TRI - PCE
3:2
24. kolo, 25. 11. 2011
PCE - TRI
2:4
37. kolo, 8. 1. 2012
TRI - PCE
1:3
50. kolo, 21. 2. 2012
PCE - TRI
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 40 0 8 3
Vladislav Koutský 19 0 4 0
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 -1 12
Casey Borer 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 2
Tomáš Zohorna 0 1 -1 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
Jan Buchtele 0 0 -2 2
Martin Bartek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube