23.11.2011
Jan Hrabal

Juniorům vyšly v Salcburku obě odvety, přivezli si dvě cenné výhry

PARDUBICE — Po domácí blamáži se Salcburkem se junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice zvedli a dokázali v Rakousku vyhrát oba odvetné zápasy Red Bulls Hockey Rookies Cupu. V prvním utkání vyhráli 5:3, ve druhém uspěli po přestřelce 7:6. V tabulce této soutěže se tak posunuli na čtvrté místo.

Junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v Red Bulls Hockey Rookies Cupu
Datum Soupeři Výsledek
24. října 2011 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – EC Red Bull Salzburg 7:9
18. listopadu 2011 EC Red Bull Salzburg – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 3:5
19. listopadu 2011 EC Red Bull Salzburg – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 6:7

„Asi jsme se ponaučili z domácího nezdaru, kdy jsme se Salcburkem prohráli 7:9,“ prohlásil směrem k zápasům se Salcburkem trenér juniorského týmu Pardubic Jiří Šejba.

Salcburk triumfoval v pardubické ČEZ Areně poté, co Východočeši odehráli hanebný zápas. Trenér po něm nešetřil údernou kritikou, po skončení utkání tým potrestal desetikilometrovým výběhem okolo Labe.

„Kluci se přesvědčili, že soupeř není až tak špatný, navíc poslední dobou praktikujeme na ledě trochu jiné tréninky, kdy tlačíme na obránce do rozehrávky pod tlakem. To by se mělo pozitivně projevit na naší hře. Hra obránců mě uspokojuje, ti si dokáží poradit,“ hodnotil vystoupení v posledních zápasech.

„Naopak mi chybí mi lepší produktivita v šancích. My se do nich dokážeme dostat, ale neumíme je proměnit, pak je zbytečné drama ze zápasu, který je jasně pod kontrolou,“ pokračoval Jiří Šejba.

Zatímco první zápas se dal označit za normální po výsledku 5:3 pro Pardubice, tak druhý se změnil v bláznivou přestřelku. Pardubice sice ztratily vedení o tři branky, i tak vyhrály 7:6 díky zlepšenému závěru, ve třetí třetině vstřelily čtyři branky.

„V prvním utkání jsme hráli na tři obranné dvojice a na čtyři útoky. V tom dalším jsem chtěl obehrát více kluků, hráli jsme na čtyři pětky a místo jednoho obránce jsme dali Filipa Stoklasu. Měli jsme takhle třináct útočníků a kluci to pojali trochu jinak,“ prohlásil.

„Jakmile jsme dostali jeden gól, tak jsme nereagovali tak, jak jsme měli, pak přišel druhý, třetí a už se to otočilo. Prohrávali jsme 3:4, do poslední třetiny jsme vstoupili se hrou na tři pětky a pět obránců. Ostatní, co k tomu nepřistoupili, jak měli, tak zůstali na střídačce, aby se dívali. Pomohlo to a otočili jsme celé utkání 7:6,“ vrátil se k poslednímu utkání.

Chybí góly v přesilovkách

Včetně cesty na trase Pardubice – České Budějovice – Salcburk – Inzell – Pardubice zvládli junioři zpod Kunětické hory tři zápasy ve třech dnech. „Byl to náročný trip. Na trenérské schůzi po našem návratu jsme mluvili o tom, že v tomto to bylo dobré, ukázalo nám to, na jaké kluky se můžeme spolehnout. V takovém návalu se pozná, kdo co ošulí, protože ve třech zápasech za sebou se to pozná, jak na tom kdo je s kondicí,“ prohlásil Jiří Šejba.

„V takových situacích je totiž normální, že někomu dojdou síly, ale v tom případě musí mít natrénováno, aby věděl, co udělat s hlavou, aby se nenamáhal a úsporně, ale zodpovědně,“ doplnil.

Jeden negativní poznatek si ale přivezl: produktivita v přesilovkách. V posledních třech utkáních nevyužili mladí Východočeši ani jednu… „S tím se potýkáme neustále, v nich se trápíme. Třeba doma se Slavií Praha jsme nedávali góly do prázdné brány, proto jsme nebodovali s ní naplno a ztratili zápas v Českých Budějovicích. Stačí jen být připravenější a agresivnější v šancích. Zatím nám to nejde, ač na tom pracujeme v trénincích,“ řekl Jiří Šejba.

Bez výkonnosti to nejde

Z celého zájezdu se vrátil napůl spokojený… „Měli jsme v tomto týdnu pohovory s určitými hráči, je potřeba jim říci, že jejich doba se krátí a oni si rozhodují o svém hokejovém životě, promluvil jsem jim v tomto do duše. Je potřeba, aby byli zodpovědní na ledě i mimo něj. Je potřeba si říci, že musíme táhnout všichni za jeden provaz. I dílčí úspěch přijde na základě práce celého týmu,“ pronesl rázně.

Všichni hráči, kteří nejsou v juniorech posledním rokem, bojují o své místo v týmu. Ostatně ve svém týmu má už hráče věkem starší dorostence: ročník 1994 mají ve svých občanských průkazech napsáni brankář Marek Langhamer a útočník Jan Veselý.

Může se stát, že ti co letos mají v juniorském týmu místo jisté, tak za rok ho mít nebudou, protože se nevejdou. „Kdo nebude mít výkonnost, tak nebude hrát. Kluci z dorostu možná nemají tolik talentu, ale je v nich dravost a chtění. Chodím k nim na tréninky a oni by se i rozkrájeli a tím dohánějí to, že to ještě tolik neumí,“ pochválil konkurenci „odspodu“.

Pardubice v oblasti obehrávání hráčů spolupracují s Hradcem Králové, který hraje druhou nejvyšší juniorskou soutěž. „Marek Červený a Patrik Moučka zde hrají zápasy. Máme to nastavené tak, že pokud Hradec Králové potřebuje naše hráče, tak jsme ochotni je pouštět. Tady by nebyli tak vytížení, tak ať hrají naplno tam. Zápasová praxe jim jen pomůže,“ doplnil Jiří Šejba.