12.11.2011
Jan Hrabal

Mládežníci trénovali v Davosu

DAVOS — Zajímavého výměnného pobytu se zúčastnili vybraní mládežníci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Pětice hráčů absolvovala třídenní soustředění ve švýcarském Davosu. Zde získala včetně trenérů Jiřího Seidla a Tomáše Blažka cenné zkušenosti ve svém hokejovém rozvoji.

Pardubičtí mládežníci na výměnném pobytu v Davosu
Lukáš Bureš Michal Křečan Jaroslav Moučka Michal Petira Jan Schneider
starší dorost juniorka juniorka starší dorost starší dorost
útočník útočník útočník obránce útočník

„Z našich mládežnických týmů bylo vybráno pět hráčů a ti odjeli spolu se mnou a Jiřím Seidlem na výměnný pobyt do Davosu. Měli jsme tam dva juniory a tři starší dorostence. Absolvovali jsme ve Švýcarsku třífázové tréninky,“ přiblížil program trenér mladších dorostenců HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Tomáš Blažek.

Toto soustředění bylo přínosné pro obě strany. „Každý trenér dělá jiné jednotky, dívali jsme se na ně, jak vedou tréninky, sledovali složení jejich letní přípravy, kde oproti nám cvičí také box. Využívali speciální žíněnky na skákání, hodně jsme se přiučili,“ prohlásil trenér Blažek.

„Spousta věcí je společných: skákání, posilovna, hodně pracují na nezpevněných plochách. Viděli jsme tam jiné polštářky, na kterých pracují. Hodně skáčou. Dost tam zapojují box, to mají opravdu více rozvedené. My využíváme v posilovně jen jeden boxovací pytel, oni jich mají více a zapojují je do kruhových tréninků,“ pokračoval Tomáš Blažek.

Tamní sportovci chodí na střední školu pět let

O hráče i trenéry bylo perfektně postaráno. „Bydleli jsme na hotelu chvíli pěšky od zimního stadionu. Oni mají výhodu, že kdykoliv mohou využít veliké fotbalové hřiště s umělou travou bezprostředně u zimního stadionu. To mají parádní,“ poznamenal bývalý pardubický útočník.

Ve Švýcarsku jej překvapila organizace systému podpory vzdělání a sportu. Tamní sportovci mají o jeden rok prodlouženou středoškolskou docházku. Nesmysl? Ne tak docela…

„Mají školu pro sportovce něco jako sportovní gymnázium u nás. U nich ale mají místo čtyř pětileté obory, výuku mají natažené, aby celé dopoledne mohli trénovat, do školy jdou na oběd a po něm studují. Tohle je docela zajímavé,“ nechal se slyšet Tomáš Blažek.

„Zda je tento systém použitelný i u nás, to nevím, to by se muselo asi domluvit s ministerstvem školství. Oni to mají dohodnuté, takhle to praktikují a funguje jim to,“ doplnil.

Spolupráce Pardubice–Davos bude pokračovat

Tomáš Blažek se vrátil do Davosu po necelých čtyřech letech. V roce 2007 zde bojoval za Pardubice ve Spenglerově poháru. Východočeši tehdy dokázali pořádající oddíl porazit, bodovali i proti Kanadě, které podlehli 3:4 po samostatných nájezdech.

„Tehdy jsme hráli čtyři zápasy ve čtyřech dnech a viděli jsme finále. Teď to nebylo v takovém shonu, prošel jsem si město, tehdy jsem znal jen hotely. Prohlédli jsme si jejich sportoviště, je to tam moc pěkné,“ pousmál se.

Všichni se sešli i s expardubickými hokejisty ve službách Davosu – Petrem Sýkorou a Tomášem Divíškem. „Rádi jsme se viděli. V Davosu ještě hraje Petr Tatíček, tamní juniorku vede Jakub Volek. Dobře jsme si popovídali a vyměnili zkušenosti, které se nám mohou hodit,“ prohlásil Tomáš Blažek.

„Tyto výměnné pobyty budou pokračovati v budoucnu, teď by měli přijet oni k nám. Příště tam pojedu jiní hráči, určitě to je ku prospěchu. Nevidím v tom nic špatného. Kluci si osvojí i angličtinu, případně němčinu a uvidí, že jazyky jsou potřeba,“ dodal trenér mladších dorostenců HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Fotogalerie