16.09.2011
Jan Hrabal

(Asi) poslední sezona. Odmává ji Dušan Salfický i v Pardubicích?

PARDUBICE — Naposledy v play off v sezoně 2001/2002 nastoupil brankář Dušan Salfický za mateřské Pardubice. V novém soutěžním ročníku si může východočeský dres obléci znovu, pod Kunětickou horu má totiž vyřízený střídavý start z Litoměřic, kde v této sezoně hostuje z Ústí nad Labem.

Dušan Salfický v extralize
Sezony Zápasy Minuty Góly Průměr Nuly
13 350 19 575 865 2,65 34

„Hodně moc mě potěšilo, když se pan Kusý ozval a řekl mi, že by to takto chtěl uskutečnit. Neměl jsem ani ň, jsem rád za tu možnost, že si mohu zachytat za Pardubice,“ říká devětatřicetiletý gólman.

V Pardubicích je situace jasná, jedničkou je Martin Růžička, záda mu kryje Vladislav Koutský, který se „Salfovi“ postavil ve středečním prvoligovém utkání Hradec Králové – Litoměřice. Zápas dopadl lépe pro Východočechy, ti vyhráli 4:2.

„Podle situace v Pardubicích, pokud by se klukům něco stalo, což si samozřejmě nepřeji, tak mohou využít mladého gólmana z juniorky, nebo bych přijel já. Rozhodnutí by bylo na trenérech a vedení Pardubic,“ popisuje Dušan Salfický mechanismus možnosti svého příjezdu do Pardubic.

Ten se v ČEZ Areně objevil při posledním domácím utkání European Trophy, kdy Pardubice porazily IFK Helsinky 2:1. Dušan Salfický kryl záda Vladislavu Koutskému, neboť Martin Růžička ze zdravotních důvodů nemohl nastoupit a třetí gólman Marek Langhamer byl s reprezentací do devatenácti let na turnaji v Rakousku.

„European Trophy je výborná soutěž a je to skvělá příprava do nové sezony. Mám jen pozitivní slova k tomuto projektu,“ tvrdí směrem k tomuto projektu, který si během léta získal řadu příznivců.

Pardubice stále sleduje

Dušan Salfický neustále sleduje výsledky Pardubic, i když za ně nastoupil naposledy před necelými deseti roky. „Třeba s Alešem Píšou jsem strávil nějakou dobu v Rusku, tak jsme si volali. Nyní je mužstvo sice jiné, ale sleduji ho. V Pardubicích chytají dva mladí brankáři, to je dobrá věc a všem držím palce. Mládež v Pardubicích se dělá dobře, kluci se prosazují, to je skvělé,“ konstatuje.

Během sezony rád navštíví zápas Pardubic nebo Plzně, kde také dlouho působil. „Mám to kousek do Prahy, do Kladna, uvidím. Jsem pod kontraktem v Ústí nad Labem, tam nyní bydlím, odsud dojíždím do Litoměřic, kam to mám dvacet minut cesty autem,“ vypráví.

„Ústí nad Labem vsadilo na dva gólmany a já jsem se v jednu chvíli stal nadbytečným, řešilo se to a zvolil jsem ukončení smlouvy a zahraniční angažmá. Z určitých důvodů jsem to ale zrušil a našel s Ústím nad Labem společnou řeč, chtěl jsem odejít do Litoměřic a dali jsme to do kupy,“ pokračuje Dušan Salfický.

Konec? Na 99 procent

V této sezoně chytá za Litoměřice a je připraven na „povolávací rozkaz“ do Pardubic. „To ano, ale když se to nestane, tak si s tím hlavu lámat nebudu. Většinu kariéry jsem strávil mimo pardubický led, a když to nepřijde, že bych se za ně mohl zachytat, tak se nic nestane a život půjde dál,“ usmívá se.

„Pardubice mají kvalitní kádr. Podařilo se doplnit tým po odchodech, takže si myslím, že budou hrát hodně vysoko. Byl jsem v Pardubicích na jeden zápas, kluci si chválili nové posily. Věřím, že to bude fungovat. Ve vyrovnané špičce rozhodují maličkosti, takže si přeji, aby se Pardubicím vyhýbala hlavně nepříjemná zranění a nepotkaly se s dlouhodobější krizí. Pak mohou dojít hodně daleko,“ zamýšlí se nad šancemi Východočechů v aktuálně začínající sezoně.

Dušan Salfický má v občanském průkazu v kolonce rok narození napsaný rok 1972. Sám si uvědomuje, že aktivní kariéra se pomalu plouží ke svému závěru. I když slovo „pomalu“ není možná na místě. „Nevím, co by se muselo stát, ale na devětadevadesát procent po této sezoně chci skončit,“ jasně vyhlašuje.

A co bude dál? „Řeknu to takhle… Byl bych rád, kdyby moje další kroky byly spjaté s Pardubicemi a nemuselo by to být v roli brankáře. Nechejme to ale otevřené,“ dodává bleskově.