11.09.2011
Jan Hrabal

Juniorům se povedl nástup do sezony. Jiří Šejba jej nepřeceňuje

PARDUBICE — Dva zápasy – šest bodů. Junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali ve čtvrtek porazit pražskou Spartu na jejím ledě 4:2, o gól víc nastříleli v sobotu doma Českým Budějovicím. „Stále zůstáváme na zemi, také to mohlo skončit obráceně,“ říká kouč juniorů Jiří Šejba.

Start juniorů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice do sezony 2011/2012
Kolo Zápas Výsledek
1. HC Sparta Pardubice – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:4
2. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC České Budějovice 5:2

Mladí Východočeši dokázali v posledním duelu porazit České Budějovice. O výhře nad Jihočechy rozhodli v první polovině úvodního domácího utkání. Vedli 4:0 a letěli za třemi body.

„První třetinu jsme hráli velmi dobře, dostali jsme se do vedení 2:0. Ve druhé jsme se trošičku uspokojili, ale i tak jsme ji vyhráli. Na začátku třetího dějství jsme sice inkasovali branku na 4:2, pak jsme ale proměnili přesilovku a vyhráli 5:2. Každopádně se máme v čem zlepšovat,“ hodnotí sobotní duel trenér juniorského týmu Pardubic.

Jiří Šejba je rád, že se výsledkově start jeho svěřencům povedl. Hodně ho potěšila výhra na ledě Sparty, kde Pardubice zvítězily ve čtvrtek 4:2, přestože ztratily dvougólový náskok. „V obou zápasech, které jsme vyhráli, byli soupeři dobří. Sice jsme získali šest bodů, ale mohlo to skončit obráceně,“ poznamenává.

„Výsledek na Spartě je výborný, ale zdá se mi, že nepředvádíme to, co jsme hráli v přípravě a na domácím turnaji.Chybí mi více nátlaková hra z naší strany, asi je potřeba ještě trochu času, aby si to kluci zažili. Stojí to síly a asi se kluci perou se hrou na čtyři formace,“ pokračuje Jiří Šejba.

Hráči by podle něj měli být aktivnější a svižnější ve své hře. „Vše by mělo být daleko rychlejší. Oni jsou zvyklí hrát minutu a kousek a to na čtyři pětky nejde. Je potřeba makat a hrát třicet čtyřicet sekund,“ konstatuje.

Tým mohou doplnit starší dorostenci

K úspěšnému startu do sezony pomohli i hráči, kteří přes léto trénovali s A týmem, a dá se u nich očekávat přechod do dospělé kategorie. Ostatně Pardubice v tomto ohledu spolupracují s prvoligovými kluby a chtějí, aby talentovaní mladíci v nich dostávali šanci v dospělém hokeji.

Jiří Šejba ale není s těmito borci zcela spokojený. „Hrajeme v plné sestavě, tihle kluci musí přidat. Myslím si, že na to, že trénovali s A týmem, tak by měli být lídry celého mužstva. Zatím to nepotvrzují,“ hodnotí pardubický kouč.

Naopak pro nováčky v týmu, kteří hráli v minulé sezoně ve starším dorostu, má slova chvály. „Lajna Adam Chmelař – David Březina – Daniel Vachutka a v obraně Ondřej Starý a Marek Červený jsou milým překvapením. Patrik Moučka, Patrik Poulíček a Honza Škvor také hrají dobře,“ tvrdí.

Ostatně nováčci v týmu by brzy měli převzít větší díl odpovědnosti. Dá se totiž očekávat, že zkušenější borci se vydají do první hokejové ligy. I když to nemusí platit absolutně… „Je potřeba, aby kluci hráli. Je lepší, aby byli na ledě, než aby vysedávali na střídačce a měli tři čtyři střídání za celý zápas,“ zamýšlí se Jiří Šejba.

Pokud jeho tým zkušenější junioři opustí, tak jej doplní z vlastních zdrojů – tedy starší dorostenci. „Jsou tam kluci, kteří vypadají slušně, rád bych tam sáhnul. Máme tady akademii, která nás v něčem drží, proto je potřeba využít těchto možností,“ říká kouč juniorů.

„Výsledky ale musíme potvrzovat a nespoléhat se na pravidlo, že klub s akademií nemůže sestoupit. Chceme hrát nahoře, protože takové zápasy dají klukům nejvíc zkušeností, o to nám vše jde!“ dodává Jiří Šejba.