30.03.2011
Jan Hrabal

Vyřadit Spartu? Pohádka, říká kapitán starších dorostenců

PRAHA — Jsou dny, kdy se sny stávají realitou. Toto nemusí nikdo starším dorostencům HC Eaton Pardubice vyprávět. Ti se totiž dokázali probojovat do závěrečného turnaje nejlepších čtyř mužstev a budou válčit o mistrovský titul! „Semkli jsme se jako tým, máme neskutečnou partu,“ hlásí kapitán dorostenců Adam Chmelař.

Pardubice příjemně překvapily postupem přes Třinec v osmifinále, Oceláře porazili 2:0 na zápasy. V dalším kole na ně čekala pražská Sparta, která suverénně vyhrála základní část s ohromujícím náskokem.

„Od začátku nám nikdo moc nevěřil. Hráli jsme s prvním týmem a vyřadit Spartu je pohádka. Ona neprohrála doma v základní hrací době a nám se to přesto povedlo. Tým spolu s trenéry to dokázal,“ nadšeně vyprávěl.

První zápas prohrály Pardubice na nájezdy, v Praze ale dokázaly dvakrát vyhrát! Druhý souboj ovládli 5:3 a ten rozhodující zlomili v samostatných nájezdech při skóre 2:1. „Byl to vyrovnaný zápas, už od začátku drželi jsme taktiky trenérů a po chybách sparťanů jsme dokázali skórovat. Hráli jsme týmově jeden za druhého,“ líčil Adam Chmelař.

Sparta prokazovala, že základní část nevyhrála náhodou. „Hlavně v útoku byla velmi silná. My jsme se vždycky snažili po jejich ztrátě kotouč ujet do brejku,“ popisoval nakonec úspěšné plány.

Mladí „Pardubáci“ se semkli

Sparta vstoupila do zápasu lépe – ve 13. minutě vstřelila úvodní branku utkání. „To nás docels srazilo, dostali jsme do pětiminutového útlumu, přestali jsme napadat hrát do těla a rychle přistupovat. Pak na nás trenéři houkli a my se zase vzpamatovali a začali hrát opět svoji hru, ve které jsme dominovali hlavně v prodloužení,“ podotkl Adam Chmelař.

Celý zápas se hrál v ostrém a zároveň rytířském duchu. Rozhodčí vyloučili pouze tři borce. „Hrálo se tvrdě a čistě, rozhodčí udržel i tak vyhecovaný zápas na uzdě. I když pár zákroků tam bylo na hranici faulu, ale to je v každém utkání play off, kdy jde v podstatě o vše,“ pousmál se pardubický kapitán.

„Semkli jsme se, dřeli jeden za druhého a přáli si úspěch navzájem. Všichni jsme se vrhali po hlavách do střel, přáli jsme si jeden druhému,“ pokračoval pardubický dorostenec s tím, že týmu hodně pomohlo Moučkovo vyrovnání v 25. minutě.

Zápas nenašel vítěze v základní hrací době. Ani deset minut prodloužení nezlomilo stav 1:1. „V něm jsme si docela věřili. Byli jsme dost na puku a jelikož máme hodně nabrusleno, tak jsme vydrželi i s fyzičkou,“ přemítal.

Adam Chmelař: Musíme jít do toho po hlavě

Nájezdy se staly one man show Marka Langhamera. Ten v reprezentační formě vychytal oba sparťany. „Nájezdy už byly třešničkou celého klání, náš gólman nás zase podržel, za svá záda nepustil gól. Kluci, kteří byli vybráni na nájezdy, si věřili a dokázali to proměnit,“ chválil Adam Chmelař.

„Hned poté nás zachvátila vlna euforie. Všichni jsme hned zahodili rukavice a nahrnuli se na sebe. Vždyť jsme dokázali vyřadit nejlepší celek po základní části! Drželi jsme se pohromadě a porazili jsme jako tým. Toho si velmi cením,“ pokračoval kapitán starších dorostenců HC Eaton Pardubice.

Pardubice postoupily na finálový turnaj, kde si to rozdají se Zlínem, Litvínovem a Vítkovicemi o mistrovský titul! Závěrečný turnaj se uskuteční od 4. do 6. dubna 2011.

„Bude to velmi těžké, podle mého názoru máme na to uspět, protože jsme vytvořili partu, která táhne za jeden provaz, a pomáháme si navzájem. Šance jsou na všech stranách stejně, musíme do toho jít po hlavě,“ burcoval Adam Chmelař.