29.03.2011
Jan Hrabal

Josef Jandač věřil v návrat semifinálové série do Pardubic

PARDUBICE — Dobojováno – je konec. Hokejisté HC Eaton Pardubice podlehli v neděli i v pátém utkání semifinále play off na ledě Vítkovic domácímu celku 2:3 po samostatných nájezdech. Po čtrnácti letech tak končí cesta pardubických hokejistů v semifinále play off.

Pardubice nevstoupily do pátého duelu s Vítkovicemi dobře. První třetina byla jasně v režii Ostravanů, ti ji zaslouženě vyhráli 2:0 po slepených gólech Petra Vrány a Viktora Ujčíka. „V první třetině jsme byli pod velkým tlakem, z naší strany byla špatná,“ hodnotil trenér hokejistů HC Eaton Pardubice Josef Jandač.

„Soupeř hrál hodně aktivně, u všeho jsme byli druzí a zaslouženě jsme prohrávali. Ve druhé jsme se ani tak nezlepšili, na druhou stranu soupeř už se nedostával do takového tlaku. V třetí třetině jsme dokázali srovnat během krátké chvíle a dostat se do zápasu,“ pokračoval pardubický trenér.

V polovině třetího dějství měl rozdílový gól na hokejce Martin Bartek. Slovenský kanonýr však v zajímavé šanci minul Málkovu branku. „Škoda, že Martin nedal tento sólový nájezd. Měli jsme ale v některých situacích štěstí. Soupeř byl ale lepší a vyhrál zaslouženě,“ uznal Josef Jandač.

Produktivita nebyla dobrá

Pardubičtí hokejisté se v sérii dlouho nemohli prosadit z přesilové hry. Zatímco jejich úspěšnost ve čtvrtfinále se Zlínem byla více než pětinová, s Vítkovicemi se trefili pouze jednou v posledním utkání. „Nám v celé sérii nešly přesilovky a nebyli jsme produktivní, třeba druhý útok nedal ani gól,“ připomněl trenér Eatonu.

Rozhodující bod získaly Vítkovice v páté sérii samostatných nájezdů posledního utkání. Zatímco Martin Bartek puk mezi nohy Málkovy betony neprocpal, tak Jiří Burger se prosadil. „Věřil jsem, že v penaltách jsme to mohli zlomit na naši stranu a vrátit sérii do Pardubic,“ prohlásil Josef Jandač.

Pardubičtí nominovali do branky pro penalty Martina Růžičku, přestože Adam Svoboda odchytal výborných sedmdesát minut. „Měli jsme určeno před zápasem, že dojde-li na penalty, půjde tam Martin Růžička. Adam říkal, že ‚Růža‘ má fazonu na nájezdy, domluvili jsme se tak už před zápasem a před prodloužením jsme si to potvrdili,“ přiblížil trenér pardubických hokejistů.

Hokejisté Pardubic vypadli z letošních vyřazovacích bojů v semifinále. S Vítkovicemi prohráli 1:4 na zápasy. „Myslím si, že se série lámala v prvním a třetím utkání. Do těchto zápasů jsme nepředvedli patřičné nasazení, jako by v play off mělo být,“ konstatoval Josef Jandač.

Nešly ani přesilovky

„Po čtvrtfinálové sérii se Zlínem jsme měli poměrně dlouhou pauzu, v té době proběhla šatnou druhá vlna chřipkové epidemie. Nějakých pět hráčů bylo na antibiotikách a přišli na trénink tři dny před začátkem semifinále. První utkání nebylo ideální z naší strany. Možná, že tohle trochu poznamenalo náš výkon,“ rozebíral příčiny nezdaru v boji o finále.

Východočeši nezvládli hlavně domácí zápasy, oba prohráli. „První domácí utkání se podobalo tomu prvnímu v Ostravě, nebylo to úplně ono. Ve čtvrtém jsme hráli, jak se má hrát play off, nezlomili jsme to ale na naši stranu. Se Zlínem jsme získali nájezdy i prodloužení na naši stranu, s Vítkovicemi ne,“ uvedl Josef Jandač.

Pardubice měly rovněž problémy s koncovkou. V pěti zápasech semifinále play off vstřelili pouze sedm branek. To je chudá bilance. „Roman Málek chytal výborně, ale my mu to trošku usnadnili. Gólové situace jsme měli realizovat jinak v zakončení, i my povýšili jeho výkon, třeba druhá pětka nedala gól. Abychom vyhráli, museli jsme být produktivnější. Nešly nám ani přesilovky,“ litoval Josef Jandač.