28.03.2011
Jan Hrabal

Bez bodu to nejde. Proto jsme prohráli, kál se Martin Bartek

OSTRAVA — Střelecká muška slovenskému kanonýrovi vyhasla. Martin Bartek vstřelil v této sezoně dvaadvacet gólů, z toho pět Vítkovicím. Všechny ale v základní části, v play off se proti Ostravanům neprosadil. „Je to jednoduché. Náš útok se neprosadil, proto jsme prohráli,“ litoval třicetiletý útočník.

Martin Bartek v play off
Série Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
Čtvrtfinále 4 3 1 4 2 2
Semifinále 5 0 0 0 −2 4

Hokejisté Pardubic nerozehráli pátý zápas semifinále dobře, po dvou úderech v rozmezí necelé minuty prohrávali po první třetině 0:2. I v té druhé byl ostravský celek aktivnější. Východočeši nehráli vůbec dobře.

Až ve třetí třetině se Eaton prosadil a dvougólové manko po trefách Petra Koukala a Tomáše Zohorny srovnal. „Nevím, zda jim odešly síly… Už v prvních dvou třetinách jsme měli šance, ale nedali jsme to. Jakmile jsme dali jeden, tak nás to nakoplo,“ prohlásil Martin Bartek.

Ten mohl v 50. minutě zápas zcela zvrátit, ujel do samostatného nájezdu, jeho střela ale těsně minula Málkovu branku. „Škoda, že jsem nepřidal třetí, to by je srazilo dolů. Se Zlínem se dařilo, teď to nešlo,“ litoval pardubický kanonýr.

Zatímco ve čtvrtfinále se Zlínem posbíral Martin Bartek čtyři kanadské body za tři branky a jednu nahrávku, proti Vítkovicím se neprosadil. I proto si netroufl na začátku samostatných nájezdů, které rozhodovaly, naskočit.

„Za pět zápasů jsem v sérii nedal ani bod, ještě jsem měl před koncem obrovskou šanci z nájezdu a další šance, ale nevyšlo to. Necítil jsem se dobře, proto jsem nechtěl jet. Roman Málek si na mě věřil, nakonec jsme to probrali a nešel jsem,“ řekl Martin Bartek.

Bartekova formace se neprosadila

Fakt, že se proti ostravskému protivníkovi bodově neprosadil, jej mrzel. „Po sérii se Zlínem jsem se nedokázal prosadit a pomoci mužstvu. To rozhodlo,“ sypal si popel na hlavu.

„Už ve čtvrtém zápase doma jsem měl za stavu 2:1 prázdnou bránu a netrefil jsem ji. To byl zlomový moment. Oni vyrovnali na 2:2 a vyhráli v prodloužení. V Ostravě jsem zase jel sám na bránu a nedal jsem,“ pokračoval v sebekritickém hodnocení.

Pardubice dokázaly v základní části získat v soubojích s Vítkovicemi deset bodů ze dvanácti možných. V play off ale jednoznačně na zápasy prohrály. „Nevím, jak se na nás Vítkovice připravily, ale bylo to teď jiné mužstvo než v základní části,“ řekl.

„První dva zápasy jsem byl po nemoci, ale to nikoho nezajímá, nebudu se vymlouvat, ale pak jsem do toho měl se dostat. Teď už jsem hrál hru založenou na pohybu. Náš útok se ale neprosadil, proto jsme prohráli. Je to jednoduché,“ opět sebekriticky shrnoval důvody pardubického vyřazení.

„Roman Málek chytal dobře, hlavně ten první zápas ho nakopnul. Co jsme měli štěstí se Zlínem, se kterým jsme vyhráli na nájezdy i v prodloužení, tak teď se to obrátilo proti nám. Měli jsme šance, ale on to pochytal. Vítkovice byly celkově velmi dobře připravené v defenzívě, čistily to a vyhazovaly puky,“ hledal rozdíly Martin Bartek.

Sezona nebyla úspěšná

Série se podle něj začala vyvíjet směrem k vítkovickému týmu už jeho výhrou v prvním utkání, ve kterém Eaton sehrál v ostravské ČEZ Aréně herně vyrovnanou partii s drsným výsledkem 0:4.

„První zápas byly trošku zaskočené, ale jakmile ho vyhrály, tak si začaly věřit a bylo to úplně jiné mužstvo. Začali si věřit i hráči ze třetí čtvrté pětky. Pokud jde karta, tak hráč nemyslí na nic a jeho výkon je o třicet procent lepší,“ prohlásil slovenský snajpr.

Pardubice zakončí sezonu 2010/2011 na nejhůře čtvrtém místě (pokud Třinec vyřadí Slavii Praha, tak budou bronzové). „Nemůžeme to brát jako úspěch. Po sérii se Zlínem jsme měli na víc. Škoda, že jsme neuhráli první a třetí zápas, to jsme do nich bušili, ale neúspěšně. Oni si vyčkávali a hráli svou hru. Neberu tuhle sezonu jako úspěšnou,“ uzavřel Martin Bartek.