26.03.2011
Roman Šmidberský

Tiskové prohlášení Romana Šmidberského

PARDUBICE — Považuji za nezbytné ohradit se proti šíření lživých a nesprávných informací, které se objevily v médiích v záležitosti účetní ztráty hokejového klubu a její úhrady.

V médiích se objevila informace, že v době, kdy jsem kupoval majoritní podíl v hokejovém klubu (tj. k 1. květnu 2008) vykazoval hokejový kumulovanou účetní ztrátu 26 milionů korun, která se do současnosti zvýšila na 33 milionů korun.

K této informací pak náměstek primátorky a člen představenstva hokejového klubu Jindřich Tauber v tisku uvádí: „Mysleli jsme si, že kumulovaná ztráta půjde za panem Šmidberským, bohužel tomu tak není. Ke ztrátě se město pravděpodobně částečně přihlásí. Není to žádný horor, insolvenční řízení nehrozí, ale ztráta se řešit musí.“

K tomuto uvádím následující:

  1. Koupil jsem majoritní podíl v hokejovém klubu v květnu 2008. Dle účetních podkladů, které jsem obdržel od zástupců města, a ohledně kterých jsem byl ve smlouvě ujištěn, že jsou pravdivé a správné, vykazoval hokejový klub k 31. prosinci 2007 kumulovanou účetní ztrátu ve výši 39 milionů korun.
  2. Po převzetí majoritního podílu v hokejovém klubu a provedení auditu se ukázalo, že v důsledku chyb ve vedení účetnictví a skrytých nákladů za období do 31. prosince 2007 (tj. za období, kdy majoritní podíl v klubu patřil Městu Pardubice), které v účetnictví nebyly uvedeny, nečinila k 31. prosinci 2007 kumulovaná účetní ztráta hokejového klubu 39 milionů korun, jak uváděly účetní podklady, nýbrž 63 milionů korun. Účetní podklady, které jsem obdržel od zástupců města, tak zásadním způsobem neodpovídaly reálnému ekonomickému stavu hokejového klubu ke dni převzetí majoritního podílu. Hodnota hokejového klubu tedy byla – vzhledem k ekonomickému stavu klubu – výrazně nižší, než jaká odpovídala uhrazené kupní ceně. Navíc dodávám, že kumulovaná účetní ztráta narostla za první 4 měsíce roku 2008 (tj. do mého převzetí majoritního podílu v klubu) o dalších 6 milionů korun na celkových 69 milionů korun.
  3. V porovnání s reálným stavem ke konci roku 2007 je třeba říci, že kumulovaná účetní ztráta hokejového klubu ke dni 30. dubna 2010 činila 33 milionů korun. Za mého působení tak nedošlo k navýšení kumulovaná ztráty, nýbrž k jejímu výraznému ponížení. Veškeré shora uvedené informace mají zástupci města k dispozici, neboť mají dvě místa v představenstvu klubu, kde se ekonomický stav pravidelně rozebírá. Navíc zástupce primátorky Jindřich Tauber je stávajícím členem představenstva hokejového klubu (dalo by se očekávat, že se členové představenstva vzhledem ke své povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře se všemi těmito podklady v detailu seznámí, než případně začnou šířit o klubu nepravdivé informace poškozující klub a mou osobu).
  4. Dále považuji za nezbytné uvést na pravou míru další informace související s koupí majoritního podílu v klubu. K 30. dubnu 2008 (tj. ke dni převzetí majoritního podílu v hokejovém v klubu od Města Pardubice) vykazoval hokejový klub závazky po splatnosti ve výši 28 milionů korun a balancoval na hraně insolvenčního řízení. K záchraně hokejového klubu jsem poskytl neprodleně po převzetí klubu další částku ve výši 32 milionů korun. V případě, že by tyto prostředky nebyly poskytnuty, hokejový klub by skončil v insolvenčním řízení.
  5. Na rozdíl od majoritního vlastníka se Město Pardubice jako druhý největší akcionář dosud žádným (ani poměrným) způsobem nepodílelo na řešení ekonomické situace klubu, do které jej zástupci města přivedli před převzetím majoritního podílu mnou, a to ani za situace, kdy účetní ztráta klubu byla výrazně vyšší než byla deklarovaná ze strany Města Pardubice. Za mého působení došlo k zásadní restrukturalizaci všech nákladů klubu a jejich výraznému ponížení (například výše personálních nákladů byla snížena o 25 %) Jedinou nákladovou položkou, která nebyla dlouhodobě ponížena, je výše nájmu hokejové arény, kterou hokejový klub platí dceřiné společnosti Města Pardubice – MRFP.
  6. Veškeré náklady související s pronájmem a provozováním činností v hale představovaly v sezoně 2009/2010 částku 23 milionů korun. Za srovnatelné období byly městem poskytnuty dotace ve výši 13,6 milionů korun. Tato proporce mezi náklady a dotacemi je obdobná i v současném účetním období. Tato situace je dlouhodobě neudržitelná, neboť ostatní extraligové kluby za pronájmy hal buďto neplatí vůbec nebo jsou jejich náklady příslušnými městy plně kompenzovány. Většina klubů navíc dostává od měst miliony korun v dotacích výrazně nad rámec těchto nákladů. Přesto náš klub dokázal v sezoně 2009/2010 dosáhnout vyrovnaného hospodaření a vyhrát mistrovský titul. Nicméně, výše nájmu je natolik zatěžující, že bez její výrazné restrukturalizace nelze umořit účetní ztrátu klubu ve výši 33 milionů korun.
  7. Za situace, kdy hokejový klub vykazuje kumulovanou ztrátu ve výši 33 milionů korun, je povinností představenstva vyzvat všechny akcionáře k řešení této situace, což se stalo. Město Pardubice se nyní musí rozhodnout, zda přijme odpovědnost za situaci, která nastala před mým převzetím majoritního podílu v klubu.

Roman Šmidberský