21.03.2011
Jan Hrabal

Aleš Píša zavřel oči a vystřelil. Gól!

OSTRAVA — Tento moment Pardubicím hodně pomohl. Na začátku druhé třetiny se svým prvním gólem v play off prosadil ostrý bek Aleš Píša. Pardubice se dostaly díky jeho ráně do dvougólového trháku a zvládly druhý zápas semifinále na ledě Vítkovic.

Aleš Píša v play off české extraligy
Sezona Zápasy Góly Asistence Body +/− Tr. min.
2010/20116 1 1 2 2 4
2009/201013 6 8 14 8 16
2008/20097 1 0 1 −2 33
2006/200714 1 5 6 2 58
2000/20017 2 2 4 4 29
1999/20001 0 0 0 −1 4
1998/19993 0 1 1 −1 0
1997/19983 0 0 0 −10 4
1996/19976 0 2 2 −3 6

„Po buly tam byla hromada hráčů, tak jsem zavřel oči a vypálil. Dá se říci, že to slabou ránou prošlo mezi nohami. Roman Málek ale kotouč nemohl přes hráče před sebou vidět, proto to spadlo až do branky,“ popsal svou trefu, která znamenala stav 2:0 pro HC Eaton Pardubice.

Aleš Píša propálil všechno, co mu v cestě. Kotouč se ale rychle odrazil od branky? Gól? Někteří chvilku tápali, po jásání fanoušků a signalizaci rozhodčího, bylo jasno… „Všiml jsem si, že kotouč mu proletěl mezi nohami,“ prohlásil Aleš Píša.

„Šlo to hned ke straně k síti, ale čekal jsem na diváky, jak budou reagovat, zda to potvrdí nebo ne. Naštěstí se radovali, takže to byl gól, za což jsem samozřejmě rád,“ pokračoval pardubický odchovanec.

Pardubice dokázaly po sobotní porážce výsledkově zabrat. Pod Kunětickou horu si tak přivezly stav 1:1 na zápasy. „Zlepšili jsme se hlavně v bruslení. Měli jsme jiný pohyb než v sobotu. Splnili jsme, co jsme si řekli, i když tam tedy stále nějaké chyby byly. Vyhráli jsme, to je hlavní,“ radoval se šťastný střelec.

V neděli viděl ne zcela plný ostravský stadion daleko ostřejší výkon Pardubic. „To nám trenér hodně zdůrazňoval v přípravě na utkání. Nebyli jsme v sobotu důrazní, v neděli jsme se zlepšili, snad se nám to i dařilo. Hlavně jsme byli produktivnější,“ poznamenal zkušený zadák.

V neděli se nám lépe odrážely puky, konstatoval Aleš Píša

Hokejisté Pardubic první zápas nezvládli, prohráli 0:4. O den později se ale radovali z vítězství. Mimochodem velmi důležitého! „Kdybychom prohrávali 0:2, tak by to byl průser hlavně na psychiku. To bychom jen stěží obraceli, ale i to se dá,“ nechal se slyšet Aleš Píša.

A přitom to z hlediště ČEZ Arény vypadalo, že opticky aktivnější byl Eaton v prvním duelu, který prohrál 0:4… „V neděli jsme měli trochu štěstí,“ přiznal. „Odrážely se nám puky na hokejku. V sobotu to bylo obráceně, v tom vidím zlom,“ doplnil Aleš Píša.

Pardubice si po většinu zápasu držely vedení, dvakrát dokonce Eaton odskočil na rozdíl dvou branek. Ostravané dokázali vždycky snížit, gól na 2:3 z pohledu Vítkovic ale padl v čase 59:33. To se nakonec ukázalo jako pozdě.

„Nevím, jak ostatní, ale já neměl negativní myšlenky, že bychom to nezvládli. Věřil jsem, že to vyhrajeme a nedopustíme srovnání,“ poznamenal čtyřiatřicetiletý obránce HC Eaton Pardubice.

Tomu se příliš nezamlouvaly rozměry vítkovického kluziště. To má šedesát krát třicet metrů, což jsou nejvyšší možné parametry. „Přiznám se, že radši hraji na menších hřištích,“ vyznal se.

Aleš Píša: Snad už půjdeme jen nahoru

„U nás je to takové kontaktnější, v Ostravě je to více o bruslení, což asi vyhovuje více Vítkovicím,“ konstatoval Aleš Píša.

I proto se těší na středeční a čtvrteční dvojboj, který, jak všichni v kabině věří, přivítá vyprodaná ČEZ Arena  Pardubicích. „Předtím jsme hráli ve Zlíně na malém kluzišti, pak jsme přeskočili na toto letiště. Hřiště ve Vítkovicích je největší v extralize a je to opravdu znát,“ nechal se slyšet pardubický bek.

Východočeši přijeli ze severu Moravy se stavem 1:1 na zápasy. Po sobotní výhře dokázal Eaton zvítězit. „Po pauze jsme si tak trochu říkali, že náš výkon nebude úplně ideální, bylo to tam znát. Snad už půjdeme jen nahoru,“ řekl Aleš Píša.

„V Pardubicích to bude jiné, máme menší hřiště. V Ostravě nejsme tak zvyklí na odrazy a to byla naše nevýhoda. Doma to tak opatrné nebude, ale je to play off a to se vždycky hraje odzadu,“ řekl pardubický bek.

Aleš Píša byl v posledním play off nejproduktivnějším obráncem Eatonu s bodovým průměrem přesahujícím bod na zápas. Letos se může pochlubit bilancí 1+1. „Je to o štěstí… V sezoně si mě možná více hlídali, těžko říci. Nedokážu to vysvětlit, ale jsem za to rád, když boduji a pomáhám tak týmu,“ dodal hráč s číslem 24.