24.01.2011
Jan Hrabal

Čtyřgólové manko se dohání těžce

PARDUBICE — Neobyčejný zápas mají za sebou hokejisté HC Eaton Pardubice. Ti prohrávali v neděli s Libercem 0:4, přesto málem bodovali. Zlepšeným výkonem ve třetí třetině vstřelili tři branky a v power play útočili na čtvrtý. Východočeši ale neuspěli a se Severočechy potřetí v sezoně padli. „Klukům patří ke cti, že to nezabalili,“ ohlédl se za duelem asistent trenéra Pardubic Pavel Hynek.

Nástup do zápasu byl oboustranně hodně aktivní. „Bohužel v domácím prostředí poněkolikáté z šancí a přesilovek nedokážeme skórovat. První třetina přinesla urputný hokej plný osobních soubojů a nasazení. Viděl jsem Liberec ve čtvrtek v televizi s Plzní, hraje výborně a prokázal, že je opravdu rozjetý,“ hodnotil Pavel Hynek.

Zatímco v první třetině vystřelil Eaton dvanáctkrát, ve druhém dějství přidal domácí celek pouze sedm střel. „Ve druhé třetině jsme chtěli být aktivní, ale Liberec odskočil na 2:0. Oni mají tři velice kvalitní lajny a velmi dobré mužstvo. Liberec pak dal na 3:0 a to už bylo špatné,“ přiznal trenér Pardubic.

Třetí dějství nabídlo totální ofenzívu Pardubic. Ty sice hned zkraje inkasovaly čtyřbrankovou, pak ale spustily útočná stavidla a na Marka Pince se valil jeden útok za druhým. Východočeši tříbrankovou zápletkou zápas značně zdramatizovali. Góly napadaly v časech 45:14, 49:46 a 56:23.

„Kluci to nezabalili a dokázali z toho udělat zápas. Nám ale chyběly góly v přesilovkách. Od utkání se Zlínem, vyjma zápasu s Mladou Boleslaví, nám opět nejdou. Nehrajeme je dobře a tyto branky nám chybí,“ prohlásil Pavel Hynek.

Liberec dokázal trestat pardubické chyby

„Mám pocit, že když prohráváme o dva góly, tak hlavně mladší hráči znejistí a puky hází od sebe a zbytečně nastřelují místo přímočarého hokeje. My si pak dáváme alibistické přihrávky, nenapadáme a nevytváříme tlak do branky. Na druhou stranu musím vyzdvihnout kvality soupeře, hráči v poli hodně pomáhali gólmanovi Pincovi a pokrývali předbrankový prostor. Vytlačovali hráče ze střeleckého prostoru, který měl jít osou do brány,“ nechal se slyšet.

Liberec podal v pardubické ČEZ Areně opravdu velmi zralý výkon a jen prokázal, že jeho vysoké umístění je výsledkem tvrdé práce pod Ještědem. „Beci nám nedovolili vyjet a my se nedokázali jeden na jednoho prosadit, natlačit se z rohu do branky. Pak možná chybí více střel, zapojení beků a další. Jedna věc teorie a druhá věc je praxe. Liberec hrál výborně organizovaně a přecházel do rychlých brejků. A hlavně dokázal trestat naše chyby, měl zkrátka více klidu na hokejkách. Ten nám chybí,“ prohlásil Pavel Hynek.

Pardubice také žehraly na neproměňování šancí. Hlavně v první třetině mohl Eaton svému soupeři utéci. Velké momenty před brankou Marka Pince však zůstaly nevyužity. „Stále vidím před očima akci za stavu 0:0, kdy Tomáš Zohorna je před bránou, lidé se zvedají a brankář má po zákroku a on místo střel to chce někam utrhnout. On přijde z ledu a my můžeme jen říci: ‚Zohy, střílej!‘ A na to tam nemusí být trenér, to mu řeknou tři spoluhráči,“ lamentoval Pavel Hynek.

Toho potěšila návštěva v ČEZ Areně, kam si během víkendu našlo cestu přes sedmnáct tisíc lidí. „Přišlo přes osm tisíc diváků a kluci si nedovolili něco vypustit a zabalit. Gólu na 0:4 předcházela nepřesná přihrávka na modrou na beka, Liberec ujel a propadlo to tam trochu smolně,“ pokrčil rameny.

Další zápas pravdy přijde v pátek proti Českým Budějovicím

Dohnat stav 0:4, to opravdu není žádný med. Eatonu se to málem povedlo. „V lize je velmi kvalitních soupeřů a čtyřbrankové manko se opravdu velmi obtížně honí. Nám se to málem povedlo, měli jsme i jednu dvě střely v power play, ale tam jsme nastřelili soupeře a všechno trvalo moc dlouho. Neměli jsme inkasovat na 0:3, to bylo hodně laciné,“ litoval trefy Jaroslava Kudrny v samém závěru prostřední třetiny.

Pardubicím chyběly i góly v přesilovkách. Hlavně v první třetině jich hrál domácí tým dost a dost… „Chybí tam finální přihrávka a střela. Ve druhé polovině utkání jsme už v převaze nehráli. Na druhou stranu Liberec hrál opravdu s velikým nasazením, urputně a dobře do obrany. Těžko jsme se prosazovali,“ řekl Pavel Hynek.

Hokejisté HC Eaton Pardubice mají za sebou náročný víkend. V pondělí je čeká volno, od úterka ale budou opět v plném zápřahu. „To už zase budeme normálně trénovat až do pátečního zápasu s Českými Budějovicemi. To je další bitva o šestku, takže utkání pravdy,“ konstatoval asistent trenéra Pardubic.

Východočeši jsou v aktuální tabulce stále na pátém místě, zezadu ale nebezpečně dotírá hejno dalších týmů. „Tabulku sledujeme stejně jako ostatní týmy, nic extra. V průběhu zápasu nestíhám sledovat tabuli, soustředím se na náš výkon. Musíme si to uhrát sami. Chceme postoupit do play off přímo do čtvrtfinále,“ dodal závěrem Pavel Hynek.

Fotogalerie