30.11.2010
Jan Hrabal

Opět skvělá druhá třetina! Pardubice zvítězily i v Mladé Boleslavi

MLADÁ BOLESLAV — Třetí výhru v řadě si připsali hokejisté HC Eaton Pardubice. Východočeši dokázali vyhrát v utkání 26. kola Tipsport extraligy v Mladé Boleslavi 4:1 a zakončit tak polovinu základní části vítězně. Dva kanadské body zaznamenali Petr Koukal a František Kaberle.

Tipsport extraliga, 26. kolo, úterý 30.11.2010, ŠKO-ENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

2:4
1:2, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 12:44 Pabiška z trestného střílení, 40:09 Divíšek – 0:14 Koukal (Kolář I), 14:02 Bartek (Kaberle), 26:56 Nakládal (Kaberle, Koukal), 27:24 Somík (Mezei, Špirko). Rozhodčí: Blecha, Jeřábek – Kis, Prchal. Vyloučení: 7:7, navíc Jindra (Mladá Boleslav) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2980. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4. Nejlepší hráči: David Vrbata – František Kaberle.
Mladá Boleslav: Schwarz – Žabka, Jindra, Marušák, Macháček, Hay, Lehikoinen, Duben, Čížek – Barney, Divíšek, Boháč – Fabuš, Pabiška, Macho – Tvrdík, Vrbata, Bahenský – Loskot, Hrdel, Nouza. Trenéři: Miloš Holaň a Vlado Hiadlovský.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Kočí, Kolář II, Jillson, Mezei – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Cetkovský, Pivko – Pineault, Somík, Špirko – Rákos, Kousal, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Pardubice toužily oplatit Mladé Boleslavi porážku z posledního vzájemného utkání, kdy Středočeši vyhráli v pardubické ČEZ Areně 3:2 po samostatných nájezdech.

Petr Koukal se prosadil už po čtrnácti vteřinách!

Pardubičtí do úvodu utkání vlétli jako uragán a po čtrnácti sekundách už Schwarz musel lovit puk ze své branky. Útočník Jan Kolář se ihned po zahajovacím buly vřítil do útočného pásma, našel přesně Petra Koukala a ten už neměl problém zavěsit puk pod horní tyčku – 0:1.

Boleslavští dostali následně výhodu přesilové hry, tudíž se jim z inkasované branky vzpamatovávalo o něco lépe, Svoboda ale všechny ošemetné situace vyřešil s ledovým klidem.

Tempo hry i nadále diktoval pardubický Eaton, který se nespokojil s časným jednobrankovým vedením a neustále se tlačil směrem ke Schwarzově bráně. Skóre mohl navýšit Daniel Rákos, to by ale do jeho kombinace s Buchtelem nesměl na poslední chvíli vložit hůl boleslavský obránce.

Kombinace Bruslařského klubu jako by utrpěla přeskládáním útočných řad díky návratu rekonvalescenta Fabuše a příchodu nové posily Barneyho. Nejedna boleslavská kombinace tak ztroskotala díky nepřesnostem.

Mladá Boleslav ale dokázala udeřit jako blesk z čistého nebe. Marušák narýsoval geniální přihrávku přes celé kluziště na volného Pabišku, který se zničeho nic řítil zcela sám na Svobodu. Pardubický obránce Kolář ho zezadu zastavil jen za cenu faulu, rozhodčí nazaváhal ani vteřinu a nařídil trestné střílení. Už se zdálo, že bude Lukáš Pabiška při exekuci neúspěšný, Svobodovi ale nešťastně vypadl puk z výstroje a doklopýtal až za brankovou čáru – 1:1.

Boleslavskou radost ale už za necelé dvě minuty utnul Martin Bartek, který podél mantinelu ujel domácí obraně a přesnou střelou potvrdil svou pozici nejproduktivnějšího hráče Eatonu – 1:2.

Stejně jako ve Zlíně: Pardubice dvěma góly utekly

Do druhého dějství vstoupili daleko lépe Pardubice, které si aktivitou vynutili hned dvě slepená vyloučení, hostům se tak naskytla pětačtyřicet sekund dlouhá dvojnásobná přesilovka. V ní se nadvakrát ocitl v obrovské šanci pardubický Kolář. Ten nejprve nepřesně zakončoval před poloodkrytou brankou, poté zcela sám míchal pukem před Schwarzem, jeho bekhendová střela ale mířila jen těsně nad.

Bruslařský klub se jen těžko vyrovnával s rychlostí pardubických hráčů, z čehož plynula častá vyloučení. Jedno z nich dokázal bleskově využít přesnou střelou od modré Jakub Nakládal, jenž se trefil po pěti sekundách po začátku odpočítávání trestu – 1:3.

Když se po necelé minutě prosadil důraznou dorážkou Radovan Somík, vypadalo to už se šancemi Boleslavi bledě – 1:4.

Velkou šanci na korigování skóre promarnil celek z města automobilů v závěru druhé třetiny, kdy se v přesilové hře po dlouhé době dokázali usadit před Svobodou. Ve brankových pozicích neuspěli Divíšek ani Pabiška.

Pardubice si v klidu pohlídaly vítězství

Jenže po návratu z kabin už to neplatilo. Svoboda se nedohodl s obráncem a oba se vydali za branku. Odtamtud nějakým záhadným způsobem vypadl puk přímo před Tomáše Divíška, který na brankovišti neměl problem dopravit puk do prázdné branky – 2:4.

Vstřelená branka hned v úvodu poslední části utkání domácí nabudila a hrálo se především před brankou hostí. Ve velké šanci se řítil na branku Vrbata, kterého podmetl jeden z bránících hráčů, druhý nájezd se ale nekonal. Sudí se poněkud kontroverzně rozhodl pro menší trest.

Více už toho Boleslavští nestihli, Pardubice postavily na hranici svého obranného pásma červený val, přes který se domácím jen těžko přecházelo. Eaton si tak z Mladé Boleslavi odvezl všechny body a výhrou si upevnil postavení v elitní šestce.

Ohlasy po utkání

Vladimír Hiadlovský (BK Mladá Boleslav): „Proti tak kvalitnímu soupeři jsme bohužel ihned inkasovali a to se potom nehraje dobře. Dostávali jsme branky po přečíslení a v prostřední třetině hned po prohraných buly. Ve třetí třetině jsme sice dali hned po pár vteřinách gól, ale další se nám bohužel nepodařilo přidat.“

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Vydařil se nám vstup do utkání, když jsme vstřelili branku hned po čtrnácti vteřinách hry. Domácím se sice podařilo vyrovnat, ale my jsme opět dokázali záhy skórovat. Nejdůležitější pro vývoj utkání ale asi byla druhá třetina, v které se nám podařilo vstřelit dva slepené góly, které nás uklidnily. Domácí potom ještě stačili snížit kuriózním gólem, ale my už jsme si vítězství pohlídali.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 19. 10. 2010
PCE - MBL
2:3sn
26. kolo, 30. 11. 2010
MBL - PCE
2:4
39. kolo, 9. 1. 2011
MBL - PCE
6:8
52. kolo, 20. 2. 2011
PCE - MBL
1:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 1 0 1 2
František Kaberle 0 2 1 4
Branislav Mezei 0 1 1 0
Jeff Jillson 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 0 0
Martin Bartek 1 0 1 0
Radovan Somík 1 0 1 0
Rastislav Špirko 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Libor Pivko 0 0 1 2
Jiří Cetkovský 0 0 1 0
Adam Pineault 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 0 6
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube