24.11.2010
Jan Hrabal

Kanonáda proti Energii nestačila. Pardubicím totiž selhala koncovka

PARDUBICE — Střely na branku: 49:23. Góly: 2:5. Říkáte si, že hokej nemá logiku? Možná. Každopádně hokejisté HC Eaton Pardubice podlehli doma karlovarské Energii, jejíž vyrovnaný výkon na všech postech přinesl tříbodový odlet na západ Čech.

Zvláštní zápas, který vlastně rozhodla první třetina. Na tu by měli hokejisté Pardubic co nejrychleji zapomenout. Naposledy prohráli Východočeši 0:3 první třetinu 26. listopadu 2000 proti Kladnu. Zápas nakonec Středočeši vyhráli 5:4 v prodloužení. V úterý kralovaly Karlovy Vary, výhru si zodpovědným hokejem nenechali vzít.

Josef Jandač„První třetina nám vůbec nevyšla, dostali jsme v ní tři góly. Soupeř nás přečísloval, nebyli jsme schopni v situacích jeden na jednoho adekvátně reagovat,“ řekl směrem ke vstupu do utkání pardubický kouč Josef Jandač.

Pardubice obdržely první branku už ve 2. minutě. „Tento gól byl hodně laciný a přišel hodně brzo,“ poznamenal pardubický trenér. Další přesné zásahy přidali karlovarští hokejistů v 9. a 20. minutě.

Stav 0:3 po první třetině nebyl vůbec příjemný, přesto se Východočeši snažili se zápasem něco udělat. Ve druhé i třetí dvacetiminutovce vystřelili po dvaceti pucích na Lukáše Mensatora, ale pouze dva z nich si našly cestu za jeho záda.

„Od druhé třetiny jsme změnili hru, začali jsme více bruslit, ale bohužel naše koncovka byla hluchá. Rychlý gól do půlky zápasu, který by nám pomohl alespoň zdramatizovat zápas, jsme bohužel nevstřelili,“ pokračoval Josef Jandač ve svém hodnocení třetí porážky v řadě.

Power play v přesilovce? Josef Jandač chtěl dát týmu impulz

Pardubice sice snížily v závěru druhé třetiny na 1:4, v 58. minutě dokonce na 2:4. Na vyrovnání neměl Eaton čas a ani síly… „Branky, které jsme vstřelili, přišly bohužel pozdě na korigování výsledků, pak se už bohužel pozdě honí takový zápas. My jsme bohužel už neměli síly na zvrat,“ litoval pardubický kouč.

Energie předvedla v pardubické ČEZ Areně zralý výkon, kterému dominovala organizovaná hra v defenzívě v čele s brankářem Lukášem Mensatorem. Ten si na východě Čech připsal sedmačtyřicet zákroků. „Karlovy Vary navíc hodně podržel brankář Mensator. Jejich dobrá hra nám neumožnila více,“ prohlásil trenér Eatonu.

Ten se snažil dělat, co se dalo. Třeba v čase 52:06 byl za vyhození puku vyloučen Martin Parýzek. Před početní výhodou měl možnost konzultací, protože během přerušení slečny čistily led. Výsledkem byla hra bez brankáře, tedy šest na čtyři! Ani ta však nepomohla k bodovému zisku…

„Viděl jsem přesilovou hru, chtěl jsem dát impulz týmu a něco zkusit. Nebylo podstatné, že byla pauza,“ komentoval tuto situaci Josef Jandač. Pardubice sehrály takřka celou početní převahu v pásmu soupeře, neskórovaly však. „My měli hrát přesilovku, chtěl jsem s tím něco udělat, abychom skórovali.“

„Pro nás to bylo překvapivé, nečekali jsme to. Naštěstí to kluci zvládli,“ doplnil jej karlovarský asistent trenéra Václav Baďouček.