09.09.2006
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Petr Sýkora dal dva góly, útok na korunu střelců ale odmítá

Tenhle hráč by měl reprezentovat Českou republiku v rychlobruslení! Přesně tato slova zazněla pod novinářskou tribunou během prvního extraligového utkání v nové sezoně. Tato věta mířila na pardubického útočníka Petra Sýkoru. Ten v utkání proti Vsetínské hokejové několikrát prosvištěl jako Gripen před brankáře soupeře, že kolikrát Vsetínští nevěděli jak. Patřil k nejlepším hráčům úvodního zápasu sezony. „Vysoké vítězství je bonus. Důležité je, že jsme první zápas vyhráli. 8:2 je už takový bonus,“ spokojeně prohlásil po skončení utkání střelec dvou branek. V 10. minutě zvyšoval na 2:0, dvě minuty před koncem vstřelil osmou branku Moelleru.

Pardubice vstoupily do úvodního utkání sezony impozantně. Neuběhla ani čtvrthodinka hry a Moeller vedl nad slabým soupeřem 4:0. Východočeši po celý zápas jasně dominovali hře, nevypustili jediné střídání. „Takové zápasy se stávají, že to tam napadá za první třetinu, to není jen o nás, to se může stát každému, že někam přijede a po první třetině prohrává 4:0,“ zamyslela se pardubická „sedmatřicítka“.

Pardubicím se páteční zápas zkrátka povedl. „Nám se dneska první třetina podařila a napadalo to tam. Jsem rád,“ doplnil.

Z tribuny se zdálo, že Pardubice byly do prvního mače sezony pořádně namotivovány. Objevila-li se možnost osobního souboje u mantinelu, tak kdokoliv do soupeře „prásknul“. Třeba Zdeněk Ondřej, nováček v pardubickém extraligovém dresu, nevynechal střídání, kdy by se do někoho „neopřel“. A většina hráčů jej napodobovala v jízdách po mantinelu.

„Byli jsme ale namotivováni jako na každý jiný zápas. Spíše si myslím, že máme dobré mužstvo. Musíme ale makat a hrát. Pak uvidíme. Budu rád, když vše bude šlapat a všichni udělají vše pro tým,“ řekl Petr Sýkora.


Petr Sýkora se snaží prosadit před vsetínským brankářem Martinem Šteflem v úvodním utkání sezony.

HC Moeller vstoupil do sezony parádně. Mohly mu pomoci výborné výsledky v přípravě? „To si nemyslím. Spíše nás na sezonu nabudila dobrá práce v přípravě. Ta byla výborná, takže se nemáme čeho bát. Teď to ale musíme ukázat na ledě,“ uvedl.

Moeller po vysokém vítězství v první třetině hrál v dalších částech velice uvolněně. Z tribuny to vypadalo, jakoby se hokejem vyloženě bavil. „Neřekl bych. Za stavu 6:1 se hraje daleko uvolněněji, tak tím to možná bylo. Lépe to pak možná z tribuny vypadá, než kdybychom hráli dlouho 0:0,“ konstatoval pardubický kanonýr.

Zahájil Petr Sýkora útok na korunu střelců? Tak na to teď vítěz této individuální disciplíny z roku 2001rozhodně nemyslí. „Tak to určitě ne. Jsem pochopitelně rád, že mi to tam spadlo, ale uvidíme, co bude dál. Absolutně tento první zápas nepřeceňuji,“ odmítl.

Reprezentační trenér Alois Hadamczik v magazínu Sport ale právě Petra Sýkoru pasuje mezi nejúspěšnější střelce … „K tomu se nebudu vyjadřovat, neboť jsem to nečetl. Já takové prognózy nemám moc rád, je tu spousta lepších střelců, než jsem já,“ skromně doplnil muž 1. kola O2 extraligy ledního hokeje v nové sezoně.