04.09.2006
Jan Hrabal

HC Moeller bere následující sezonu jako reparát

S cílem pořádně napravit letošní 9. místo vstupuje do nové sezony hokejový klub Moeller Pardubice. Východočeši zvládli přípravné období skvěle – v základní hrací době neprohráli v základní hrací době všech třináct utkání. Vše korunovali nečekaným prvenstvím na turnaji ve finské Raumě. I fanoušci jsou plni očekávaní – vykoupili zhruba stejné množství permanentek jako vloni. „Už se všichni moc těšíme na pátek, až to všechno začne. Po velmi neúspěšné sezoně jsme vyměnili trenéry a některé hráče. Snad to všechno zvládneme, abychom složili úspěšný reparát,“ říká předseda představenstva HC Moeller Pardubice Ondřej Heřman.

Pardubičtí hokejisté mají za sebou nezvykle dlouhou přípravu. Zdá se, že přinesla své ovoce. Moeller neprohrál v základní hrací době. Vrchol přišel v Raumě. „Daleko lepší přístup hráčů a noví trenéři přinesly tyto výsledky. Je to ale jen příprava. Daleko důležitější bude, aby se nám takto dařilo i v sezoně,“ prohlašuje prezident klubu.

V nové sezony chce HC Moeller plnit hlediště ČEZ Areny a bavit diváky atraktivním hokejem. „Hodně nás těší, že jsme prodali mnoho permanentek. Konečné číslo se pohybuje okolo toho loňské, zaznamenali jsme ale nárůst korporátní klientely. Těší nás zájem velkých podniků, které takto odměňují své zaměstnance. Dá se říci, že je vyprodáno je ve dvou nejatraktivnějších sektorech k sezení,“ říká generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

„Myslím si, že Pardubice jsou na sezonu připraveny slušně. Byl bych rád, aby všichni pořádně pracovali,“ doplňuje staronový trenér HC Moeller Miloš Říha.

Zájem Pardubic Miloše Říhu potěšil

Do rozbíhající se sezony půjdou pardubičtí hokejisté s novým trenérem. Na lavičku HC Moeller se po dvou letech vrátil Miloš Říha. Trenér, který si během svých angažmá vybudoval v Pardubicích velké jméno.

„K pardubickému klubu mám určitý vztah, navíc zde bydlím se svou rodinou. Pardubice byly při mém rozhodování jedním ze třech oddílů, tak jsem si vybral je,“ okomentoval svůj návrat přerovský rodák.

Miloš Říha má poměrně široké kompetence ve tvorbě kádru. V přípravě na novou sezonu vyzkoušel řadu mladých hráčů, z nichž nakonec vybral kádr pro novou sezonu.

„Odpověď na otázku ohledně kádru ale není ještě uzavřena, rádi bychom kádr ještě vhodně doplnili. Nechceme ale tak činit za každou cenu, takový hráč by měl zapadnout jak herně, tak i svým charakterem,“ prohlašuje Miloš Říha, který do nové sezony vsází právě na sílu kolektivu. Podle něj jsou v kádru hráči, kteří budou táhnout jako parta za jeden provaz.

Povedená příprava bez porážky

HC Moeller vstupuje do nové sezony pokorně po letošním neúspěchu ale zároveň s optimizmem. Snad ještě nikdy v historii klubu se nestalo, aby v přípravných zápasech neprohrál v základní hrací době. Povedené období korunovalo vítězství na turnaji ve finské Raumě.

„Já bych výsledky nepřeceňoval,“ mírní optimizmus Miloš Říha. „Je ale pravda, že jsem během trenérské kariéry něco podobného asi nezažil. V pátek ale začíná extraliga, kde to bude o něčem jiném. A bacha! Vsetín nebude žádným jednoduchým soupeřem,“ jasně pokračuje pardubický kouč.

Nejvíce se v rozpisu přípravných utkání vyjímá prvenství v Raumě. Pardubice porazily na trestná střílení Blues Espoo, ve finále vyřídily Assät Pori, letošního finalistu finské SM-Liigy, 7:3! „První utkání v Raumě proti Espoo mělo vynikající úroveň. Soupeř donutil kluky, aby si sáhli na dno svých sil. Museli se přizpůsobit i vynikajícímu bruslení, kterým jsou Finové pověstní. A přitom jsme hráli ve velmi oslabené sestavě. Ale hráči jako Tvrdík, Mrázek, Ondřej, Kolář, Andrašovský nebo Koukal jasně ukázali, že mohou vzít zodpovědnost na sebe,“ spokojeně prohlašuje Miloš Říha.

„Perfektně nám třeba na turnaji zahrála lajna Jan Čaloun – Petr Koukal – Jan Kolář a obránci Petrem Čáslavou a Jaroslavem Komou,“ dodává.

Hokej podle inovovaných pravidel

V nové sezoně si nejen fanoušci budou muset zvykat na inovovaná pravidla ledního hokeje. Bylo změněno posuzování zakázaného uvolnění, zmenšena výstroj brankářů. Všechny změny pravidel naleznete zpracované v tomto článku.

Pardubičtí podle Zbyňka Kusého nebudou mít s novinkami problémy. Asi nejvíce obtíží čeká na brankáře, kteří si musí rychle zvyknout na to, že jejich výstroj už nezabere v brance tolik místa… „V tomto máme menší výhodu v tom, že naši dodavatelé zareagovali poměrně včas a naši gólmani si mohli novou výstroj vyzkoušet v přípravných zápasech. Co mám zprávy, tak v některých jiných klubech dostali gólmani výstroj i v posledním týdnu.“

Naopak velmi negativní reakce vyvolala v Pardubicích úprava ohledně zdržování hry po vyhození puku hráčem v poli. „Pokud se budeme bavit o obranném pásmu, tak tam je to v pořádku. Ale pokud uletí útočníkovi střela nahoru, tak to je pochopitelně totální nesmysl. Toto musel vymyslet někdo, kdo v životě nehrál kolektivní sport,“ zlobí se pardubický manažer.

A proto inicioval změnu tohoto pravidla, kterou musí odsouhlasit Asociace profesionálních klubů. „Chceme to stihnout do začátku ligy, až kluby odhlasují, tak to pošleme řediteli ligy. Představoval bych si podobné posouzení jako v NHL. Je přece nesmysl trestat někoho, že přestřelí branku,“ obhajuje svůj názor.

>>> Přehled všech změn v pravidlech ledního hokeje

Extraliga bez sestupu: HC Moeller souhlasí

Od nové sezony také nebude možné sestoupit z Tipsport extraligy, naopak případný zájemce o start v nejvyšší soutěži bude muset složit kauci ve výši 25 milionů korun. Představitelé HC Moeller Pardubice toto rozhodnutí vítají.

„Zklidní to situaci. Navíc nemám velkou důvěru v barážový institut. My žijeme v mylném domnění, že sport ‚někdo zaplatí, nějaký sponzor‘. Jenže je realita je trochu jiná, my nefungujeme jako nějací výběrčí, u kterých je fronta zájemců. Každý se musí chovat ekonomicky a jistota udržení se extralize je velice důležitá,“ obhajuje svůj postoj Zbyněk Kusý.

Podle něj by ale měla být částka pro zájemce o postup do extraliga větší. „Ještě bychom měli tento systém promyslet také v tom, aby byl v extralize určitý maximální počet klubů. Podle mého osobního názoru by jich mělo být nejvice čtrnáct. To je ale na daleko hlubší diskuzi v extralize a kluby z nižších soutěží,“ tvrdí Zbyněk Kusý.

Na zápasy vlakem

HC Moeller pravděpodobně také vyzkouší zajímavou logistickou novinku. Na vybrané stadiony bude jezdit o den dříve. Při cestě na delší vzdálenosti využije služeb Českých drah. „Budeme takto jezdit hlavně v úterý a pátek, kdy je na silnicích šílený provoz. Od července se také jezdí na silnicích pomaleji a při cestě do Znojma nebo Českých Budějovic v letošní přípravě nám cesta trvala o hodinu déle,“ prohlašuje manažer HC Moeller.

A proto budou Pardubičtí jezdit do Znojma, Třince, Ostravy, Vsetína, Zlína a Karlových Varů o den dříve. „U Ostravy a Třince asi pravděpodobně využijeme cesty vlakem. Je to výhodnější ekonomicky i časově. Pardubice mají v tomto velice dobré umístění, když leží na železničním koridoru,“ doplňuje Zbyněk Kusý. Podle něj HC Moeller bude pravděpodobně jezdit Pendolinem.