24.03.2010
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Čtvrtfinále uhrané vůlí. Hráčům patří velký dík, hodnotil kouč Václav Sýkora

PARDUBICE — Po třech letech dokázali hokejisté HC Eaton Pardubice postoupit do semifinále O2 extraligy. V prvním kole play off dokázali vyřadit Třinec 4:1 na zápasy a jako první celek v této sezoně postoupili o stupeň výše. „Bylo to hodně těžké,“ ohlédl se za uplynulými boji pardubický kouč Václav Sýkora.

Východočeši měli k dispozici tři mečboly, proměnili hned ten první. Pátý vzájemný zápas série nabídl oboustranně asi nejkvalitnější hokej. „Třinec měl výborný vstup do zápasu, na nás bylo možná trošičku vidět, že jsme svázaní nervozitou, přeci jen jsme byli jen krok od kýženého vítězství v sérii,“ řekl k dnešnímu utkání trenér Eatonu.

Tým

„K tomu ještě přispěla inkasovaná branka. Dostali jsme se z toho až ve druhé třetině, kdy jsme podali vynikající výkon a dokázali jsme výsledek otočit. Třinec vyvinul ve třetí třetině enormní úsilí a bylo to jasně nejtěžší vítězství v sérii pro nás,“ pokračoval Václav Sýkora.

Skvělý výkon brankáře Haška pomohl Eatonu

Dnešní měření sil rozhodla i disciplína. Pardubice měly vyloučeny čtyři hráče, to je rozumný počet. Někteří fanoušci byli možná zklamaní, že nedošlo k bitce mezi Adamem Pineaultem a Janem Platilem, ale ti nemuseli smutnit. Hráč Eatonu s číslem 35 předvedl výborný hokejový výkon, který korunoval skvělým střídáním během oslabení v polovině zápasu.

„Před zápasem jsem s ním mluvil a zdůraznil jsem, že nechci nějaké výstupy a odvety, to by nemělo smysl. My potřebovali vyhrát zápas hokejově na ledě. Adam to disciplinovaně skousnul a přijal. Možná jeho čest poté, jak byl nazýván a osočen, že nechce jít do konfrontace, utrpěla, ale bylo to na náš pokyn a Adam to dodržel,“ uvedl Václav Sýkora.

Tým

Ten také vyzdvihl Dominika Haška, který podal ve všech zápasech výborné výkony. „V pátém utkání jeho výkon a pochytal neskutečné šance Třince. I díky němu jsme to dnes uhráli,“ poznamenal pardubický kouč.

Pardubice vstupovaly do série s Třincem v roli favorita. Aspoň do takové pozice posílaly Eaton média a Třinec. „Když si uvědomíme bodový rozdíl, tak to nebylo tolik, aby nám byla tato role přisouzena,“ konstatoval.

Zlom? Asi třetí zápas

Vstup do čtvrtfinále s Třincem se každopádně Eatonu nepodařil. Před týdnem v úterý prohrál v zahajovacím utkání s Oceláři 1:3. „Ve všech domácích zápasech jsme na začátku prohrávali, ve druhém jsme to však zvládli otočit. Vyrovnali jsme druhým utkáním na 1:1 a jeli jsme k nelehkým zápasům do Třince. Naštěstí jsme je zvládli a přivezli dva cenné body,“ prohlásil Václav Sýkora.

Právě třetí zápas čtvrtfinále asi nejvíce posunul Pardubice do semifinále. „Třinec tam třikrát dotáhl naše vedení, to poslední těsně před koncem, ale v prodloužení jsme to utáhli a  asi se to tím trochu zlomilo,“ zamyslel se.

Tým

„Druhý den v Třinci jsme měli výborný vstup do zápasu, tam jsme to vyjádřili gólově a třemi branami zápas rozhodli. Odskočili jsme do vedení 3:1 na zápasy a to už bylo pro Oceláře velmi složité,“ nechal se slyšet.

„Třinec pak už neměl kam couvat. Dal do toho dneska všechno stejně jako my. Náš projev nebyl možná tak lehkonohý jako v zápasech venku, ale vůlí jsme to urvali,“ konstatoval Václav Sýkora.

Pardubičtí díky dnešní výhře rádi přehodnotili program nejbližších dní. „Nechtěli jsme štěstíčko urazit, takže jsme počítali s tím, že pojedeme do Třince zítra. Teď program rádi měníme. Ve čtvrtek budou mít kluci regenerační trénink, pak dostanou krátké volno. Pak se začneme připravovat na další sérii,“ uzavřel trenér HC Eaton Pardubice.