19.03.2010
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Zvládli jsme to, oddechl si Jan Starý

PARDUBICE — Dvěma góly nasměroval útočník Jan Starý hokejisty HC Eaton Pardubice k první výhře ve čtvrtfinálové sérii nad Třincem. Eaton tak pocestuje do Slezska se stavem 1:1 na zápasy. „Sice jsme prohrávali, ale věřili jsme, že to otočíme,“ nechal se slyšet pardubický odchovanec.

Východočeši chtěli v úvodním domácím dvojboji urvat oba zápasy. To se nepovedlo. „Takový byl náš plán, ale bohužel to nevyšlo. Ve středu jsme začali zápas daleko lépe a zvládli ho,“ řekl útočník HC Eaton Pardubice.

Start do zápasu se ale Pardubicím nepovedl. V 9. minutě po Malcově střele prohrávali Východočeši 0:1. Dvěma slepenými góly v půlminutovém rozmezí však dokázali otočit. Třinec pak sice vyrovnal na 2:2, ale další góly až na poslední výjimku padaly pouze do sítě Ocelářů.

„My jsme do toho šli s cílem vyhrát. Při tom gólu se kotouč odrazil k hráči, který byl sám před brankou, to se nesmí stávat. Věřili jsme si, že to otočíme. Bavili jsme se o přestávce o tom, že musíme pořád hrát důrazně a tlačit se do branky,“ prohlásil Jan Starý.

Jan Starý

Oceláři oproti zápasům základní části, kdy proti Pardubicím často inkasovali, hrají daleko pozorněji, jejich defenzíva je daleko kompaktnější. Nutno dodat, že Slezané hrají na samé hranici pravidel, jejich zákroky jsou velmi ostré.

„O tom je play off. Před zápasem se dělají rozbory soupeřovi hry a nás si hlídali více. Přesto jsme se dokázali dvakrát prosadit, což je parádní. Svůj díl jsme zápasu dali, naštěstí se přidali i další a vyhráli jsme,“ rád konstatoval pardubický kanonýr.

Ještě musíme zlepšit důraz, burcuje Jan Starý

Oproti prvnímu duelu se ve středu hrálo daleko tvrději. O tom také svědčí šedesát rozdaných trestných minut o dvojice rozhodčích. Hlavně v obou předbrankových prostorech to musí pořádně cítit.

„Emoce stoupají, ale tu bolest nevnímáme, jdeme do toho s tmou před očima. Je důležité přijmout ránu, ale i nějakou rozdat. Musí se hrát obětavě a to my jsme splnili,“ uvedl Jan Starý.

Jan Starý

Nyní čeká na pardubické hokejisty víkendový dvojzápas v Třinci. „Poženou je diváci, jako hnali nás. Určitě to bude více vyhecované, ale my jsme na to připravení,“ řekl.

Pardubice dokázaly v základní části dvakrát v Třinci vyhrát. „Každý zápas je jiný, tohle je navíc play off. Základní část je pryč. Viděli jsme je teď dva zápasy, víme, jak hrají. Připravíme se na ně a budeme chtít v Třinci uspět,“ vyhlásil jednoznačně.

„Určitě musíme ještě více zlepšit důraz! Hru do těla a tlak před brankou, dorážky… Tyhle maličkosti, které nám v prvním zápase chyběly,“ doplnil Jan Starý, který ve dvou zápasech play off zaznamenal tři branky.