29.9.2009
(OH, HoH)

Prokletí zlomeno! Pardubice po třech letech vyhrály na ledě Slavie

PARDUBICE — Parádní obrat! Hokejisté HC Eaton Pardubice sice prohrávali v pražské O2 areně 0:2, přesto si vezou z hlavního města cenné vítězství. Dva góly totiž pak vsítil Libor Pivko, Petr Koukal se prosadil z trestného střílení, Petr Sýkora propálil gólmana Nerudu. Při power play soupeře dokonal dílo Václav Kočí.

O2 extraliga, 10. kolo, úterý 29.9.2009, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

2:5
2:0, 0:3, 0:2
Branky a nahrávky: 10:26 Vondrka (Červenka), 15:11 Žižka (Růžička) – 27:27 Pivko (Čáslava, Koukal), 31:58 Koukal z trestného střílení, 33:48 Sýkora, 46:04 Pivko (Čáslava), 59:48 Kočí (Špirko). Rozhodčí: Hodek, Jebavý – Prchal, Kis. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6329. Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 2:0, 2:5.
Slavia Praha: Neruda – Kadlec, Vašíček, Roth, Kolařík, Drtina, Žižka, Špelda – Hruška, Beránek, Tomica – Endál, Červenka, Sklenář – Branda, V. Růžička ml., Vondrka – Jelínek, Čermák, Doležal – Micka. Trenéři: Vladimír Růžička a Jiří Čelanský.
Dynamo Pardubice: Hašek – Kočí, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Mocek, Semorád – Sýkora, Špirko, Pivko – Zohorna, Koukal, Starý – Cetkovský, Genoway, Somík – Klejna, Divíšek, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.

Komentář

Nástup do zápasu vyšel lépe Slavii

Dlouho očekávaný souboj mezi útočným zabijákem Romanem Červenkou a legendárním brankářem Dominikem Haškem začala lépe Slavia. Ta využila laxnějšího úvodu v podání Východočechů a drala se do zakončení. Jakub Sklenář sice v dobré pozici jen promáchl, zkušenější Michal Vondrka už ale poslal svůj tým do vedení. V čase 10:24 přebruslil couvajícího beka Pardubic a bekhendovou střelou otevřel skóre – 1:0.

Vzápětí mohl z dorážky srovnat stav pardubický Koukal, Stanislav Neruda byl ale připravený. A tak znovu udeřili slávisté. Krátce po skončení přesilové hry dostal Tomáš Žižka ideální nahrávku zpoza brány, a i když má pověst psa obranáře, v tento moment se proměnil v chladnokrevného střelce – 2:0. Do kabin se tak šlo za dvougólového vedení pro domácí.

Tři góly Eatonu otočily mač

Prostřední část hry se ale mnohem více povedla Pardubicím. Přitom všechno mohlo být jinak, kdyby se na začátku 23. minuty prosadil střelec Červenka. Hostující beci ho nechali nepokrytého na pravém kruhu a talentovaný forvard pohotovou ránou rozezvonil tyč. Domácí tlačili i dál, nicméně obrana Eatonu jim toho moc nedovolila. A navíc měla i štěstí, další tyč trefil o pár minut později Čermák.

Slávističtí fanoušci v tu dobu už možná tušili, že přijde zákonitý trest. V přesilové hře se o něj postaral Libor Pivko, jenž těsně před Nerudou tečoval nadhození Čáslavy – 2:1.

Pardubické gól nakopnul a brzy bylo srovnáno. Zhruba v polovině utkání zaváhala obrana Slavie s rozehrávkou a výsledkem byl únik Petra Koukala, jehož vracející se Žižka stačil už jen zahákovat. Sudí tak nařídil trestné střílení a sám postižený ho bezpečně proměnil – 2:2.

A s domácími vyhlídkami bylo ještě hůře. Ve 34. minutě našlápl Petr Sýkora, prohnal se kolem Kadlece a střelou nad lapačku nedal Nerudovi šanci – 2:3.

Eaton se dostal rázem na koně, naopak na Slavii padla deka. Sejmout ji mohl Vondrka, jenž půl minuty před sirénou převzal výbornou nahrávku od Červenky a zblízka jen těsně netrefil bránu.

Pardubice si v klidu pohlídaly všechny body

V závěrečné dvacetiminutovce se hosté soustředili hlavně na defenzivní činnost a Slavia měla svou úlohu velmi stíženou. Navíc, když už se rozjížděla ke tlaku, přišel čtvrtý gól v její síti. Libor Pivko se prohnal kolem levého mantinelu a nenápadnou střelou mezi betony překvapil Nerudu – 2:4.

V 57. minutě pak Pardubice přidaly další trefu, kterou měla na svědomí nová akvizice – Kanaďan Colby Genoway – rozhodčí ji kvůli postavení hráče v brankovišti ale odmítli uznat.

Stejně neoblomní byli chvíli poté i na druhé straně. Jiří Doležal vyšťouchl puk Haškovi a skóroval, píšťalka sudího mu ale radost zkazila. Definitivní tečku za zápasem tak pár vteřin před koncem napsal Václav Kočí, který vytrestal Pražany při power play.

Ohlasy po utkání

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): „Z našeho pohledu nebyla první třetina vůbec dobrá. Hráli jsme špatně v obranném pásmu, pozdě jsme přistupovali a nechali hrát soupeře. Čekali jsme, jakou hru bude tvořit. I tak se nám podařila z toho mála šancí odskočit na dvoubrankové vedení. Bohužel ve druhé třetině jsme začali dobře dvěma přesilovkami, tlakem, byly tam dvě tyčky, ale tam se lámal zápas. Paradoxně jsme ubránili oslabení tři na pět, zvládli ho velice dobře a obětavě, ale Pardubice podaly velice dobrý výkon a pohlídaly si to. V závěru jsme se snažili korigovat, ale dnes se nám nepodařilo zápas otočit.“

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Slavia nás v první třetině vyškolila v produktivitě. Měli jsme opticky možná trochu lepší začátek, ale promrhali jsme tam několik dobrých příležitostí otevřít skóre a Slavia z minima šancí dala dva góly. To pro nás byl takový hřebíček. Ve druhé třetině mohla Slavia paradoxně zvýšit na 3:0, protože měla v prvních šesti minutách dvě přesilovky, tam jsme to ubránili i se štěstím, ale pak se podařilo konečně i nám proměňovat ty šance a podařilo se nám výsledek otočit z 0:2 na 3:2. Druhá třetina byla určitě rozhodující, ale chtěl bych kluky pochválit i za výkon ve třetí třetině. Slavia se snažila dotáhnout naše vedení, ale myslím, že jsme to tam zvládli i dobře takticky.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 3, 10. 8. 2009
PCE - SLA
2:3sn
přát., 27. 8. 2009
SLA - PCE
2:1
10. kolo, 29. 9. 2009
SLA - PCE
2:5
23. kolo, 13. 11. 2009
PCE - SLA
2:3p
36. kolo, 29. 12. 2009
SLA - PCE
1:2
49. kolo, 7. 2. 2010
PCE - SLA
8:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 30 2
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 1 0 1 2
Petr Čáslava 0 2 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -2 2
David Havíř 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 2 0 2 2
Petr Koukal 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Rastislav Špirko 0 1 2 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Colby Genoway 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 -1 2
Jan Starý 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -2 4
HC Dynamo YouTube