18.9.2009
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

První tři body a kanonáda jako bonus! Pardubice rozstřílely Litvínov 9:3

PARDUBICE — Hokejisté HC Eaton Pardubice už vědí, jaké to je vyhrát za tři body v nové sezoně. V utkání 5. kola O2 doma rozdrtili Litvínov 9:3. První pardubický hattrick v sezoně doslova vystřílel Petr Sýkora.

O2 extraliga, 5. kolo, pátek 18.9.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

9:3
3:2, 4:0, 2:1
Branky a nahrávky: 12:35 Koukal (Starý, Zohorna), 15:29 Starý (Havíř, Koukal), 18:58 Zohorna (Starý), 23:29 Nakládal (Havíř, Koukal), 23:50 Sýkora (Pivko, Richter), 29:25 Zohorna (Koukal), 34:06 Sýkora (Richter), 54:45 Sýkora (Richter), 58:56 Pivko (Divíšek) – 1:06 Vopat, 16:35 Reichel (Lukeš, Kroupa), 58:08 Šlégr (Bojer, Jenáček). Rozhodčí: Hribik, Kubeš – Guth, Rittich. Vyloučení: 5:11. Využití: 3:0. Diváci: 7910. Střely na branku: 50:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 8:2, 8:3, 9:3. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Roman Vopat.
Dynamo Pardubice: Hašek – Šeda, Kolář II, Kočí, Čáslava, Nakládal, Havíř, Richter, Mocek – Cetkovský, Špirko, Somík – Sýkora, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Klejna, Zohorna, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Litvínov: Franěk (33:01 J. Hübl ml.) – Kubát, Kroupa, Šlégr, Švarný, Punčochář, Gureň, Skuhrovec, O. Poživil – Kubinčák, Reichel, Lukeš – Jánský, V. Hübl, Vopat – Černý, Gerhát, Trávníček – Majdan, Jenáček, Bojer. Trenéři: Jaroslav Hübl st. a Jiří Kučera

Komentář

Přestřelku první třetiny o gól vyhrál Eaton

Ve snaze učinit přítrž domácím nezdarům začaly Pardubice hodně aktivně a o bleskový vstup se mohl postarat hned po půlminutě hry Cetkovský. Ten obral o kotouč obránce Kubáta, ale sám před Fraňkem neuspěl bekhendovou ranou. Roman Vopat byl na opačné straně o poznání efektivnější a jeho švih zdálky si našel skulinku ve výstroji překvapeného Haška – 0:1. O rychlou odpověď se pokoušel Starý, jenže perfektní pas Koukala nedovolil přetavit v branku Fraňkův beton.

Domácí gólman si spravil chuť důležitým zákrokem proti pokusu Šlégra, který si zapomenutý sjel až na hranici brankoviště. Další vzruch přineslo až vyloučení Gureně, kdy nejprve prohrál svůj souboj s Fraňkem střelou na lapačku Havíř, aby na druhé straně netrefil přesně ránu do protipohybu z vyložené pozice kapitán Benziny Reichel. Následující minuty však dokonale opanoval domácí Eaton, byť brankář Litvínova zvládl zlikvidovat ještě čisté gólovky Cetkovského a Zohorny.

Jenže právě po střele druhého jmenovaného forwarda Pardubic se kotouč šťastně odrazil před prázdnou branku Koukalovi a tvrz konečně padla – 1:1. Svou převahu domácí tým korunoval využitou přesilovou hrou po dalším obléhání na hraně brankoviště. Úspěšnou finální střelu si na své konto připsal Jan Starý – 2:1. Střelnice ovšem v první třetině zdaleka nezavírala, už minutu na to při hře ve čtyřech se na levém kruhu uvolnil Robert Reichel a bylo znovu srovnáno – 2:2. Litvínov měl dokonce záhy možnost jít do vedení, Viktora Hübla v úniku ale vychytal Dominik Hašek. Že se půjde do kabin přeci jen radostněji domácímu celku, zařídil zblízka umnou tečí Tomáš Zohorna – 3:2.

Brankostroj Pardubic se nezadrhl, Litvínov pykal za nečistou hru

Druhé dějství nenechalo na brankové situace dlouho čekat a po sekyře Gerháta na zakončujícího Sýkoru dostal Eaton možnost další přesilové hry. Po rychlé kombinaci celé pětky následoval křížný pas na modrou a prudký projektil Nakládala prosvištěl mezi betony přesunujícího se Fraňka – 4:2. Radost ochozů ještě ani neutichla, když Pivko přesným pasem oslovil rozjetého Sýkoru a ten si se zakončením nájezdu hlavu nelámal – 5:2.

Krizi Chemiků mohl navíc znásobit po dalším nájezdu Zohorna, jenže jeho bekhendový blafák přeplachtil krom Fraňka take horní tyč. Stejný hráč si spravil chuť v polovině utkání, kdy důrazem na brankovišti zajistil dorážkou Eatonu již čtyřbrankové vedení – 6:2! Hosty navíc zbytečným krosčekem na slavícího hráče oslabil Skuhrovec. Jen se hosté ubránili, prezentoval se otrávený Reichel zbytečnou sekyrou a tentokráte na lavici hanby celý trest neodseděl.

Martin Richter si dobře všiml napřahujícího se Petra Sýkory a jeho pumelice po přesně načasovaném pasu zapadla přesně do šibenice – 7:2. To už bylo příliš i na stoicky klidného Petra Fraňka, jenž dělal co mohl, jenže bez solidní obrany se zázraky dělat nedají. Nevděčnou úlohu v brance Litvínova tak převzal Jaroslav Hübl a hned se mohl vytáhnout proti Somíkově pokusu zblízka. V další přesilovce měl na hokejce hattrick střelec druhé dvacetiminutovky Petr Sýkora, ale jeho pokusu z ostřejšího úhlu na prázdnou branku scházela větší přesnost. O drtivé převaze Pardubic svědčil i zápis o utkání, jenž přisoudil litvínovským hráčům pouhé 3 kotouče letící na Dominika Haška.

Sýkora zkompletoval hattrick, Eaton slavil 3 body po drtivé výhře

Třetí třetina se za rozhodnutého stavu dohrávala prakticky jen z povinnosti, přesto o zajímavé momenty zejména před litvínovskou brankou nouze nebyla. Další zářez na pažbu mohl vyrýt Rákos, k úspěšnému dokončení blafáku mu ale chybělo více klidu. Ani ne po další minutě se mohl chytat za hlavu Petr Koukal, jenž netrefil dorážku ze tří metrů do zcela odkryté branky za již překonaným Hüblem.

Alespoň částečně si mohli hosté vylepšit pokaňkanou reputaci při početní výhodě po faulu Divíška. Místo toho dva litvínovští beci marně stíhali záda rozejtého Sýkory, jenže úspěšné zakončení není v takové rychlosti vůbec jednoduché a kotouč skončil nad horní tyčkou. Na druhé straně se do náznaku šance dostal Vopat, ale než se rozkoukal, stihl mu do střely z dobré pozice vložit hůl jeden z domácích obránců.

S přibývajícími minutami se více vylučovalo, než hrálo, nicméně chvilku slávy si pro sebe rezervoval v čase 54:45 Petr Sýkora. Dotřetice se přeci jen dočkal a tvrdým příklepem po ledě z pravého kruhu dokonal hattrick – 8:2. Možnost vyniknout dostal následně i Hašek, který nejprve zlikvidoval nájezd Lukeše a ustál i tvrdé dotírání Trávníčka s Černým. Benzina se čestné korekce nakonec přeci jen dočkala. V přesilové hře se do puku z mezikruží opřel Šlégr a rozesmutnil parťáka z Nagana – 8:3. Sladkou tečku na závěr premiérové výhry ovšem učinil domácí hráč Libor Pivko, jenž za bouřlivých ovací švihem nad lapačku uzavřel na konečných 9:3.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Uvědomovali jsme si důležitost utkání. Oběma týmům hodně záleželo na tom, aby dobře vstoupily do utkání. My jsme už ve druhé minutě inkasovali, což nám určitě nepřidalo, ale nesrazilo nás to a otočili jsme skóre. Inkasovali jsme sice na dva dva, ale rozhodující byl moment, kdy jsme dali třetí gól ještě do konce první třetiny. Určitě rozhodla druhá třetina, ve které se nám podařilo vstřelit čtyři branky. Jsme rádi, že po špatném začátku jsme se s tím vyrovnali a že se nám dařilo v koncovce. Doufám, že dnešní utkání nás posunulo správným směrem a rádi bychom na něj navázali v nedělním utkání.“

Jiří Kučera (HC Benzina Litvínov): „Pro nás to byl hodně nepovedený zápas na který bychom radši zapomněli. Měli jsme sice dobrý začátek a šli do vedení, ale potom jsme nechali soupeři hodně místa, kdy nám dal tři góly. Rozhodla druhá třetina, v níž jsme dostali čtyři góly. Měli jsme hodně vyloučených a hráli hodně času v oslabení. Tohle musíme zlepšit do dalších zápasů.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

5. kolo, 18. 9. 2009
PCE - LIT
9:3
18. kolo, 20. 10. 2009
LIT - PCE
6:4
31. kolo, 6. 12. 2009
PCE - LIT
3:4
44. kolo, 24. 1. 2010
LIT - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 1 0 3 0
Martin Richter 0 3 3 0
David Havíř 0 2 3 0
Jan Kolář 0 0 2 2
Petr Mocek 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 2
Václav Kočí 0 0 -1 0
Michal Šeda 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 3 0 1 0
Tomáš Zohorna 2 1 3 0
Petr Koukal 1 3 2 0
Jan Starý 1 2 3 0
Libor Pivko 1 1 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 3 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube