15.07.2009
Jan Hrabal, Lucie Mužíková, Ondřej Kubát

Revoluce. Mládežnické soutěže prošly proměnou

PARDUBICE — Zcela nový systém začne od nové sezony fungovat v mládežnických soutěžích. Asi tou nejzásadnější změnou je znovuvytvoření kategorie mladších a starších dorostů. Změny by měly pomoci mládežnickému hokeji u nás.

Struktura mládežnických soutěží od sezony 2009/2010

  • Junioři
  • Starší dorostenci
  • Mladší dorostenci
  • 8. třídy
  • 7. třídy
  • 6. třídy
  • 5. třídy
  • 4. třídy
  • 3. třídy (minihokeje)
  • 2. třídy (minihokeje)

Extraliga, Liga a Krajská liga juniorů

V sezoně 2009/2010 se v nejvyšší juniorské soutěži utká celkem 22 týmů s ročníky 1990 a 1991. Novinkou je pak to, že si každý celek může na „pomoc“ pozvat ještě 3 hráči narozené v roce 1989. Soutěž bude rozdělena do dvou skupin (západ a východ). Pardubice jsou nasazeny do „moravské“ skupiny.

Po dvou kolech ve skupině dojde k rozdělení tabulky na 6 a 5 týmů. V nadstavbě se tedy střetne 6 celků dvoukolovým systémem a body zůstávají pouze mezi mužstvy ve společné skupině (obdobný systém jako na seniorském MS v okamžiku postupu ze základní do osmifinálové skupiny).

Pojďme se teď podívat na skupinu o udržení. Sem postupuje „druhých“ pět týmů a opět se střetnou dvoukolově. V play off se utká celkem 16 týmů (8+8) – k 12 týmům se přiřadí 4 týmy ze skupiny o udržení. Do nižší soutěže sestupují poslední 3 týmy (8., 9. a 10. místo) ze skupiny o udržení a tři týmy (5., 6. a 7. místo) hrají baráž s vítězem kvalifikace z ligy juniorů. Naopak do soutěže extraligy juniorů postupují první dvě mužstva z baráže.

Každý tým může angažovat pouze dva cizince, kdy za ně bude ještě platit speciální poplatek.

Výhledově se extraliga juniorů ještě zúží na 18 týmů. Systém soutěže zůstane stejný, jen se upraví počet na 18 týmů a zruší se skupiny.

Liga juniorů nabídne souboje 34 týmů – 10 ve skupině západ, 10 ve skupině střed a 14 ve skupině východ. Vítězové skupin mají povinnost účastnit se baráže o extraligy juniorů, naopak poslední tým sestupuje do soutěže krajské ligy juniorů.

Do budoucna opět svaz počítá se snížení počtu účastníků – do ligy zasáhne třicet mužstev. Docílí se toho znovu upraveným sestupovým modelem: ze „západu“ a „středu“ sestupují dva týmy a z „východu“ sestupují 3 týmy). V následující sezoně pak pochopitelně dojde k přeorganizování skupin. Do soutěže přitom postupují 3 týmy z kvalifikace.

Krajské ligy juniorů jsou skupiny dány dle krajů a vítězové krajské ligy a zájemci o postup do ligy juniorů sehrají kvalifikaci o 3 postupová místa. Počet cizinců není omezen.

Extraliga, Liga a Krajská liga staršího dorostu

Extraliga staršího dorostu nahrazuje extraligu dorostu, ročníky: 1992 a 1993. Celkem se utká 24 týmů – 8 ve skupině západ, 8 ve skupině střed a 8 ve skupině východ. Po čtyřech kolech ve skupině se tabulka nadále dělí na tři části po čtyřech týmech.

V nadstavbě zůstávají body pouze mezi mužstvy ve společné skupině. Utvoří se 2 skupiny po 12 týmech, kde se týmy utkají dvoukolovým systémem. K play off nastoupí 16 týmů, 12 týmům se přiřadí 4 týmy ze skupiny o udržení. Po osmifinále a čtvrtfinále se uskuteční závěrečný turnaj čtyř týmů o titul Mistra České republiky v kategorii staršího dorostu. Poslední tým ze skupiny o udržení sestupuje do soutěže ligy staršího dorostu.

Každý tým může angažovat pouze jednoho cizince, kdy za něho bude ještě platit speciální poplatek.

V lize staršího dorostu se utká celkem 34 týmů (10 ve skupině západ, 10 ve skupině střed a 14 ve skupině východ). Vítězové skupin mají právo se účastnit kvalifikace o jedno postupové místo do extraligy staršího dorostu. Poslední tým ve skupině sestupuje do soutěže krajské ligy dorostu. Výhledově se počet ztenčí na rovnou třicítku tím způsobem, že ze „západu“ a „středu“ sestoupí sestoupí dva týmy, z „východu“ sestoupí celky tři. Pak budou skupiny přeorganizovány, aby ve všech byl stejný počet mančaftů, tedy 10. Limit pro cizince je opět benevolentnější, můžou nastoupit až tři.

Krajské ligy dorostu jsou skupiny dány dle krajů a vítězové krajské ligy a zájemci o postup do ligy juniorů sehrají kvalifikaci o 3 postupová místa. Počet cizinců není omezen.

Extraliga a Liga mladšího dorostu

Extraliga mladšího dorostu nahrazuje „Žákovskou ligu 8. a 9. tříd“. V ročníku 2009/2010 se utká celkem 30 týmů (10 ve skupině západ, 10 ve skupině střed a 10 ve skupině východ), jež budou zastupovat hráči narození v letech 1994 a 1995.

Třicítku celků získáme složením 24 týmů ze současné ligy dorostu plus 3 vítězové ligy dorostu plus 3 týmy s nejlepším koeficientem 8. a 9. tříd (ze sezon 2007/2008 a 2008/2009 pro ročník 1994 a 1995). Poslední tým ze skupiny pak automaticky sestupuje do ligy mladšího dorostu.

Hracími dny jsou sobota nebo neděle (dle možností klubu). Jako očekávané pozitivum by na konci celé sezony měla vyjí zlepšená úroveň soutěže, protože oproti žákovské lize se v extralize ml. dorostu utká poloviční počet celků.

Každý tým může angažovat pouze jednoho cizince, kdy za něho bude ještě platit speciální poplatek.

V následujících sezonách je v plánu zařadit na konec sezony turnaj řízený ČSLH o Mistra České republiky v kategorii mladšího dorostu.

Liga mladšího dorostu se od své prestižnějši kolegyně liší možností postavit až tři cizince, opět však se speciálním poplatkem. Do soutěže se může přihlásit na 30 klubů, které budou rozděleny do třech skupin: 10–12 ve skupině západ, 10–12 ve skupině střed a 12–14 ve skupině východ. Jak již bylo naznačeno u extraligy – poslední tým EXL a první tým v lize si své soutěže „prohodí“. To platí o všechny tři skupiny. Výhledově by se liga mladšího dorostu měla zúžit přesně na 30 týmů.

Liga žáků 7. a 8. tříd a Krajský přebor starších hráčů

Liga nahrazuje „Žákovskou ligu 6. a 7. tříd“. I zde platí pro kluby podmínka účasti mít týmy od 3. do 8. třídy a ve třídách sedmáků a osmáků mít minimálně 30 hráčů. Osmáci se budou spoléhat na ročník 1996, mohou si pozvat maximálně pět hráčů do pole a jednoho brankáře o rok staršího. Stejně tak deváťáci, kde těžítko hráčů spadá na ročník 1997, pouze pět hráčů a jeden gólman narozený 1996 pak může pomoci.

Soutěže se obdobně jako u mladších účastní nejvýše 60 týmů, které budou rozděleny do pěti skupin. Po prvních dvou kolech se tabulky rozdělí na polovinu a následuje nadstavba, která se bude hrát dvoukolově.

Celkem bude sehráno 32 utkání, přičemž v polovině zápasové porce se počítá s pauzou, ve které se sehrají turnaje – dle možností klubů. Hrací porce již zůstává stejný, tedy 3×20 minut čistého času.

Na konci sezony uspořádá ČSLH turnaj o Mistra České republiky. Postupy po dvou sezonách dle koeficientu – 3 nejlepší týmy postupují do ligy mladšího dorostu.

Krajský přebor starších hráčů se hraje stejně jako těch mladších – osm až deset členů ve skupině, kde se každý s každým utká čtyřkolově. Hrací čas neměnný.

Liga žáků 5. a 6. tříd a krajský přebor mladších hráčů

Tento systém nahrazuje přebory 4. a 5. tříd. Klub, který se do soutěže chce zapojit, musí mít týmy od 3. až do 8. třídy, maximálně je však liga omezena počtem 60 týmů, což by znamenalo pět skupin po 12 týmech. Po prvních dvou kolech se tabulky rozdělí na 6 – 6 týmů a následuje dvoukolová nadstavba. Celkem každý absolvuje 32 zápasů s herním vymezením 3×20 minut čistého času.

Šesťáky reprezentují hráči narozeni v roce 1998 plus maximálně 5 hráčů a jeden brankář ročníku 1997. Páťáky pak ti, kteří se narodili 1999 plus až 5 hráčů a jeden brankář o rok starší. Podmínkou účasti je mít celkem 30 hráčů včetně gólmanů v obou třídách dohromady.

V krajském přeboru se utvoří osmi- až desetičlenné skupiny, kde se každý s každým utká čtyřkolově. Hrací čas zůstává stejný, tedy 3×20 minut čistého času.

Čtvrté třídy

Čtvrté třídy nahrazují systém přípravek. Skupiny se opět dělí dle krajů, regionů atd. Do této kategorie spadají ročníky 1999 a 2000. Novinkou je fakt (stejně jako u mladších kolegů), že se hraje bez tabulek a weby ČSLH, KSLH i hokejového oddílu mají zákaz zveřejňovat jakékoli náhražky tabulek! Čtvrťáci jezdí k utkáním společně s třeťáky, přičemž svaz doporučuje ohlídat si počty zápasů (20–28). Hraje se na 3×15 minut čistého času. Přesilové hry v této kategorii pískány nebudou, v případě poručení pravidel se jede trestné střílení proti hřešícímu celku.

Trenérsko-metodická komise na závěr pomocí dovednostní soutěže vybere nejlepšího hráče a ten získá ocenění.

Třetí třídy – minihokeje

Tento systém nahrazuje turnaje přípravek. Skupiny se dělí dle krajů, regionů atd. Třetími třídami rozumíme ročníky 2001 a 2000. Soutěže se hrají bez tabulek a zveřejňovány budou jen výsledky utkání! Hrací čas je stejně jako u mladších 3x15 minut hrubého času. Ke každému střídání (trvajícímu opět do devadesáti sekund) nastupují tři hráči s jedním brankářem znovu s povinným barevným rozlišením trojic.

Trenérsko-metodická komise na základě dovednostních soutěží ocení nejlepšího hráče. V týmu musí být nejméně šest hráčů a jeden brankář, mužstvo musí postavit A i B tým.

Druhé třídy a mladší – minihokeje

Druhou třídou myslíme ročník 2001, plus přičteme hráče mladší. Soutěže budou organizovány jako turnaje v rámci krajů – počítá se se šesti hracími dny, kdy výsledné pořadí určí jednak zápasy, tak i dovednostní soutěže. Hrací čas bude třikrát patnáct minut (hrubého času) a nastupují čtyři hráči a jeden brankář. Střídá se v intervalech do devadesáti sekund s povinným barevným označením čtveřic. Nejmenším počtem hráčů v jednom týmu je dvanáct plus brankář. Pokud klub přihlásí A i B tým, pak se počty upraví na osm plus jeden (tzn. klub vyšle celkem šestnáct hráčů do pole a dva brankáře).