13.07.2009
Leoš Baroň, fotografie archív

Poslední federální titul pro Pardubice: už je tomu přes dvacet let!

PARDUBICE — Psalo se datum 14. března 1989 a pardubičtí hokejisté získávají na ledě trenčínské Dukly titul mistra republiky. Byl to třetí mistrovský titul do sbírky. Už je tomu dvacet let, co se hokejisté i příznivci pardubického hokeje radovali ze třetího titulu.

Před tímto ročníkem se s mužstvem po sedmi sezonách rozloučil trenér Karel Franěk, který zamířil do Brna. Jeho místo na pozici lodivoda zaujal Vladimír Martinec, jenž si za spolupracovníka vybral Vladimíra Šťastného. Hráčský kádr opustil především zkušený kapitán Jan Levinský, dále na vojnu narukovali Biegl, Brázda, Mareček a Marcel Tvrdík. Do sousedního Hradce Králové odešli Kříž s Bažantem, brankář Landsman zamířil na Slovensko, Jelínek do Vítkovic a Dinis ukončil kariéru. Na hostování do Brna odešel Krupař. Jejich místa zaujali hráči vracející se ze základní vojenské služby Barta, Lubina, Czerlinski a Lupoměský. Kapitánem týmu po Janu Levinském byl jmenován Otakar Janecký.

TJ Tesla Pardubice

Jubilant Evžen Musil

Hned úvodní kolo tohoto ročníku mělo slavnostní glanc. Miláček jižní tribuny Evžen Musil nastoupil ke svému 500. utkání v dresu Tesly Pardubice. A že toto jubileum náležitě oslavil, dokazují jeho dvě branky v síti gottwaldovského Blažka. Pardubickým se vstup do sezony vydařil a „ševce“ porazili 5:3. Dvakrát se trefil Evžen Musil, po jedné brance přidali Marek, Hrubeš, Jiroutek. V úvodním kole nastoupily Pardubice v sestavě: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš, Filip, Srnka – Janecký, Kovařík, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina – Czerlinski, Herold, Haupt.

Ve druhém kole zajížděla Tesla do Jihlavy a s nimi i početná skupina fanoušků, kteří po zápase byli nadmíru spokojeni. Jejich „miláčci“ na Horáckém stadionu zaváleli a vyprovodili domácí výsledkem 6:2 (Kovařík 2, Jiroutek, Lubina, Čech, R. Vršanský). Trenér Martinec oproti prvnímu kolu udělal v Jihlavě dvě změny v sestavě, když ve čtvrté pětce místo Filipa hrál Panchártek a místo Haupta Lupoměský.

Úspěch ve finále Poháru mistrovských zemí v Davosu

Po deseti odehraných kolech si pardubičtí hokejisté odskočili do Davosu na PMEZ, kterého se účastnili jako mistr ligy z roku 1987. Ve Švýcarsku určitě nezklamali. Nejprve remizovali se švédským Björklövenem 2:2. Pardubice měly výraznou převahu, ale o vítězství je připravila řada neproměněných šancí. To dokazuje i poměr střel na branku 55:32 ve prospěch Pardubic. Za Pardubice skórovali Janecký a R. Vršanský. Ve druhém zápase PMEZ zvítězila Tesla nad Tapparou Tampere 5:2 (0:0, 2:1, 3:1), branky: Herold 2, Šejba, Musil, Mečiar. Závěrečný duel finále PMEZ mezi CSKA Moskva a Pardubicemi přinesl vynikající hokej. CSKA Moskva – Tesla Pardubice 2:1 (0:0, 2:1, 0:0), branky: Krutov 2 – Janecký. Všechny branky padly v přesilových hrách. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen Dominik Hašek. Pardubice nastoupily v Davosu v sestavě: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš, Srnka – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina – Czerlinski, Kovařík.

Debakly Kladnu a Spartě

TJ Tesla Pardubice

Po návratu z Davosu přivítaly Pardubice na domácím ledě Vítkovice a vyprovodili je debaklem 7:2. V tomto utkání si odbyl ligovou premiéru Richard Král, který nastoupil v útoku s Jiroutkem a Lubinou na místo nemocného Kopeckého. Svůj debut ozdobil už v první třetině gólem, když zvyšoval na 4:0… Pardubičtí hokejisté figurovali po tomto kole na čtvrtém místě se ztrátou čtyř bodů na vedoucí Litvínov.

V 18. kole dokázali Pardubice deklasovat Kladno na jejich ledě 11:2. Domácí se sice ujali vedení v 10. minutě, ale do přestávky Tesla čtyřmi brankami otočila skóre. Po dvou třetinách svítilo na ukazateli skóre už 1:8. Kladno – Pardubice 2:11 (1:4, 0:4, 1:3), branky: Tatíček, Dudáček – Janecký a Lubina po 3, R. Vršanský 2, Musil, Herold, Šejba. Sestavy: Kladno: M. Dudáček (od 12. min. Kučera, od 21. min. M. Dudáček) – Kadlec, Hořava, Větrovec, Kasík, Pospíšil, Tatíček, Mádl, Bakula – Eberle, Kameš, Slabý – J. Dudáček, Čermák, Fiala – Jágr, Nový, Zajíc – Matula, Knotek, Vojta. Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš, Filip, Srnka – Janecký, Kovařík, Šejba – Musil, Herold, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina – Lupoměský, Czerlinski.

Další výjezd na venkovní kluziště znamenal ve 20. kole uštědření dalšího debaklu. Tentokrát to odnesla doma Sparta. V prvním vzájemném souboji v Pardubicích sice zvítězili Pražané 4:1, ale Pardubice jim to vrátily i s úroky. Sparta Praha – Tesla Pardubice 2:7 (0:1, 0:5, 2:1), branky: Gross, Jelínek – Šejba 2, Janecký, Jiroutek, Lubina, Kovařík, Mečiar. Sestavy: Sparta: Šindel – Táborský, Gudas, Tatek, Reindl, Kročák, Maškarinec – Jelínek, Hosták, Doležal – Žemlička, Hlinka, Tlačil – Hrbek, Gross, Černý. Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš – Janecký, Kovařík, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina.

Hned v následujícím kole potvrdila Tesla na domácím ledě proti obhájci titulu, kdy Pardubice porazily Košice 6:3, branky Šejba a Mečiar po 2, Janecký, Musil – Belas, Peter Zubek, Veselovský. Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako v předchozím kole na Spartě. Sestava Košic: Švárny – Božik, Varholík, Marcinko, Danko, Záruba, J. Bondra – Svitek, Štefanovič, Veselovský – Belas, Žabka, Bartanus – Pavol Zúbek, Vodila, Peter Zúbek. Košicím citelně chyběli zranění pilíři obrany Bača se Slaninou.

Základní část Pardubice zakončily vítězstvím ve Vítkovicích 5:0. Po 22. kolech vévodila tabulce Tesla Pardubice se šestibodovým náskokem před druhou Duklou Jihlava a sedmibodovým před Košicemi a Trenčínem. Je nutno podotknout, že tehdy se za vítězství udělovali dva body. Po základní části přišla na řadu nadstavbová část, kdy mužstva na lichých místech se utkala s týmy na sudých místech doma – venku.

Do play off z prvního místa

Pardubice nadstavbu zahájily v Bratislavě. Tento zápas se mimořádně vydařil pardubickému obránci Stanislavu Mečiarovi, který zaznamenal tři branky. Tesla i díky němu zvítězila na Slovensku 6:5, i když tři minuty před koncem se bála o remízu. To šel na trestnou lavici Evžen Musil, Pardubice se ubránily a 40 sekund před sirénou nedali bratislavští obránci pozor na naskakující Evžena z trestné lavice a ten blafákem rozhodl o vítězství Pardubic. Tesla opět nastoupila ve stejné sestavě jako v minulých duelech. Kromě Mečiara a Musila ještě skórovali Šejba a Seidl.

Cenné vítězství 4:3 dokázaly Pardubice přivézt i z Českých Budějovic, které doma nastoupily v sestavě: Bříza – Suchánek, Janeček, Hodek, Dvořák, Kolda, Mokrý – Lála, Ťoupal, Rob – M. Bláha, Horák, Božek – Caldr, Hejna, Pýcha.

TJ Tesla Pardubice

Nadstavbovou část ukončila Tesla vítězstvím v domácím prostředí 3:0 s Duklou Jihlava. O branky se podělili Marek, Filip a Herold. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Filip, Střída – Janecký, Kovařík, Šejba – Herold, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina. Jihlava: O. Svoboda – Dostál, Benák, Kolek, Kučera, R. Kaňkovský, Ščerban – Válek, Holík, Vlk – Dolana, Polcar, Mejzlík – Augusta, P. Kaňkovský, Cihlář – Micka, Štraub, Konopčík.

Čtvrtfinálové střelecké hody a postup do semifinále

Je úterý 7. února 1989 a pardubičtí hokejisté vstupují do čtvrtfinálové série play off proti Litvínovu. Úvodní čtvrtfinálový duel zahájily Pardubice impozantně, Ve druhé minutě se trefil Šejba a v deváté Střída. Na 3:0 zvýšil Lubina a v 17. minutě na rozdíl čtyř branek Mečiar. Jenže Litvínov se nevzdal a dvanáct sekund před koncem první třetiny snížil Burger po přihrávce Jeřábka. Na rozdíl dvou branek hosté snížili opět na konci druhé třetiny Jeřábkem a na 4:3 upravil začátkem posledního dějství Kysela. Rázem z toho bylo drama, ale Litvínov naštěstí vyrovnat nedokázal. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Filip, Střída – Janecký, Kovařík (od 41. minuty Herold), Šejba – Herold (od 21. minuty Musil), Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina. Litvínov: Lukeš – Kadlec, Prachař, Weissmann, Karagavrilidis, Lipovský, Procházka – Hübl, Reichel, Zima (od 21. minuty Kysela) – Rosol, Mareš, Kašťák – Jeřábek, Beránek, Burger. Utkání sledovalo 5585 diváků.

O dva dny později bylo na programu na pardubickém zimním stadionu druhé čtvrtfinálové utkání a diváci si přišli na gólové hody, když Tesla vyhrála 9:5 po třetinách 4:2, 3:2, 2:1. Branky vstřelili Čech a Šejba po 3, Marek, Musil a Kopecký po jedné, za Litvínov skórovali Kadlec, Mareš, Burger, Rosol a Kašťák. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Filip, Střída – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina. Litvínov: Lukeš (od 21. minuty Orct) – Kadlec, Prachař, Weissmann, Karagavrilidis, Lipovský, Šindelář – Kysela, Reichel, Hübl – Rosol, Jeřábek, Kašťák – Mareš, Burger, Zíma. Zápasu přihlíželo 6184 diváků.

V neděli 12. 2. si jely Pardubice do Litvínova pro postup do semifinále. Sice až po prodloužení, ale Tesle se to povedlo na první pokus. Opět byli diváci svědky gólové přestřelky. Tesla vedla po první třetině 3:1, ale ve druhém dějství Litvínov vyrovnal, Pardubice znovu odskočili na rozdíl dvou branek, ale domácí znovu ve třetí třetině skóre srovnali. Ve 48. strhl vedení na stranu Tesly Musil, ale za pět minut bylo opět vyrovnáno, když Karagavrilidis překonal Haška z trestného střílení. Do konce normální hrací doby i přes příležitosti na obou stranách už gól nepadl. V prodloužení čtyři minuty před koncem rozhodl o postupu Pardubic Lubina. Litvínov – Pardubice 6:7 (1:3, 3:2, 2:1 – 0:1), branky: Beránek 2, Kadlec, Reichel, Kašťák, Karagavrilidis – Šejba 2, Čech, Herold, Janecký, Musil, Lubina. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Filip, P. Vršanský, Seidl, Střída – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Jiroutek, Lubina. Litvínov: Lukeš – Kadlec, Prachař, Weissmann, Karagavrilidis, Lipovský, Šindelář – Kysela, Reichel, Hübl – Rosol, Burger, Kašťák – Jeřábek, Beránek, Zíma.

Odveta za předchozí vyřazení vyšla i s úroky

V semifinále Pardubice narazily na Spartu, která Teslu vyřadila v předchozím ročníku překvapivě ve čtvrtfinále. Takže pardubičtí hokejisté měli hráčům z pražské metropole co vracet.

Chřipková epidemie si vybrala pardubické hráče v ten nejnevhodnější okamžik. Dokonce na jednom z posledních tréninků měl trenér Vladimír Martinec k dispozici pouze šest hráčů. Nakonec se doktoru Petráňovi podařilo dát mužstvo do kupy, takže chyběli pouze Čech a Jiroutek.

První semifinále začala lépe Sparta, která Jelínkem ve 4. minutě otevřela kuriózním gólem skóre. Jelínek vracel kotouč od zadního mantinelu a Hašek si ho zametl do branky. Jenže se z vedení Pražané neradovali dlouho, protože za dvě minuty po zpětné přihrávce Kovaříka Lubina vyrovnal a ve 12. minutě tentýž hráč strhl vedení na stranu domácích. Po dvou třetinách svítilo na časomíře skóre 2:2, když v 26. minutě vyrovnal Kastner. V závěrečné třetině Sparta vycítila šanci a tlačila domácí. Jenže ti odolali a v 53. minutě Musil objel branku, nahrál Robertu Vršanskému a Tesla vedla 3:2. Vítězství při power play pečetil v čase 59:21 Martin Střída. Sestavy Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Czerlinski, R. Vršanský – Kopecký, Kovařík, Lubina. Sparta: Šindel – Maškarinec, Gudas, Látal, Reindl, Tatek, Táborský – Petrovka, Hosták, Doležal – Jelínek, Hlinka, Žemlička – Kastner, Kasík (od 41. minuty Gross), Černý. Utkání bylo vyprodané – 8815 diváků.

TJ Tesla Pardubice

Druhý semifinálový duel opět začali lépe hosté, když už ve druhé minutě otevřel skóre Kastner. Tentokrát Sparťanům vydrželo vedení až do 25. minuty, kdy vyrovnal Mečiar. V závěru druhé třetiny rozradostnil vyprodané publikum Evžen Musil. Úplný mat daly Pardubice Spartě mezi 50. a 52. minutou, kdy třemi brankami rozhodly o osudu druhého semifinále. To už bylo moc i na brankáře Šindela, který se nechal vystřídat a odešel až do kabin. Střídající Čapek kapituloval ještě jednou. Pardubice – Sparta 6:1 (0:1, 2:0, 4:0), branky: Mečiar, Musil, Kovařík, Šejba, Čech, Marek – Kastner. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Czerlinski (od 41. minuty Čech), R. Vršanský – Kopecký, Kovařík, Lubina. Sparta: Šindel (od 52. minuty Čapek) – Maškarinec, Gudas, Látal, Reindl, Kročák, Táborský – Petrovka, Hosták, Doležal – Jelínek, Hlinka, Žemlička – Kastner, Kasík (od 41. minuty Gross), Černý (od 41. minuty Hrbek).

V neděli 26. 2. ve 12.55 hodin odjíždí pantograf vyzdobený červenobílými vlajkami a šálami směr Praha. To fanoušci cestují na třetí semifinálový duel. Opět se opakovala situace z předchozích dvou utkání. Sparta se zase ujala vedení, ale tentokrát až v poslední minutě první třetiny. Jenže Tesla na Spartu hned po přestávce vlétla a výsledkem bylo po 57 sekundách vyrovnání, když Šejba s přehledem skóroval. Ve 29. minutě Čech upravil na 2:1 pro Teslu. Sparta hned vyrovnala, ale to byla poslední její vážná odpověď v sérii, Protože opět v rozmezí tří minut Pardubice vstřelili tři branky a rozhodli o postupu do semifinále. Sparta – Pardubice 3:7 (1:0, 1:5, 1:2), branky: Gross, Maškarinec, Hrbek – Čech 3, Šejba 2,, Kovařík, Mečiar. Sestavy: Sparta: Šindel (od 41. minuty Čapek) – Maškarinec, Gudas, Látal, Reindl, Kročák, Táborský – Petrovka, Hosták, Doležal – Jelínek, Hlinka, Žemlička – Hrbek, Kastner, Gross. Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Filip, Hrubeš – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Čech, R. Vršanský – Kopecký, Kovařík, Lubina. Postup Pardubic sledovala vyprodaná hala 14 000 diváků.

Tesla přivezla titul z Trenčína

Na nejmenší možný počet utkání postoupily Pardubice do finále, kde ji čekala trenčínská Dukla. Beznadějně vyprodaný zimní stadion se těšil na velký souboj Hašek versus Růžička. Pardubice se musely v prvních dvou domácích utkáních obejít bez střelecky disponovaného Zdeňka Čecha, který dostal distanc na dva zápasy za vyloučení do konce utkání ve třetím semifinálovém duelu na Spartě.

Hned od začátku prvního finálového utkání měla navrch Tesla. Jenže šance Roberta Vršanského, Mečiara i Musila zůstaly nevyužity. Pak v oslabení při vyloučení Kapusty ujel Růžička, ale Hašek byl na místě. poprvé skóre měnilo v 15. minutě, kdy Střída perfektně zatáhl kotouč do obranné třetiny vojáků a Kovařík otevřel gólový účet zápasu. Za tři minuty v přesilovce se prosadila první pětka domácích, když Janecký skvěle přihrál a Šejbovi a jeho dělovka skončila za Hartmanem. Druhá třetina opět začala plejádou neproměněných pardubických šancí. Trenčínští naopak v polovině zápasu snížili a dostali se do hry. Vedení o dvě branky vrátil Pardubicím ve 33. minutě Šejba. Dvoubrankové vedení držela Tesla až do 58. minuty, kdy snížil Gregor. Jenže to nebylo bohužel od Trenčínských vše. Osmadvacet sekund před závěrem vyhrál Růžička buly a Pavlasova střela se zastavila až v síti a zařídila prodloužení. Z něho se ukrojilo pouhých 27 sekund, když rozhodl muž večera Jirka Šejba, jehož střela se odrazila od hokejky Bokroše do branky. Pardubice – Trenčín 4:3 (2:0, 1:1, 0:2 – 1:0), branky: Šejba 3, Kovařík – Haščák, Gregor. Sestavy: Pardubice: Hašek – Marek, Mečiar, Seidl, P. Vršanský, Střída, Hrubeš – Janecký, Herold, Šejba – Musil, Jiroutek, R. Vršanský – Kopecký, Kovařík, Lubina. Trenčín: Hartman – Pavlas, Bokroš, Sekeráš, Látal, Brázda, Valko – Kron, Kaščák, Kapusta – Kolník, Růžička, Cíger – Gregor, Franta, Mimochodek.

V porovnání s prvním zápasem začali trenčínští hokejisté druhý zápas mnohem sebevědoměji a ve 2. minutě vstřelil Růžička vedoucí gól Trenčína. Na vyrovnání si diváci museli počkat do 23. minuty, kdy Musil rozsvítil červené světlo za Hartmanem. O tři minuty tentýž hráč upravil na 2:1 a předvedl fanouškům perfektní přemet. V závěru druhé třetiny přidal pojistku Šejba. Pardubice – Trenčín 3:1 (0:1, 3:0, 0:0), branky Musil 2, Šejba – Růžička. Sestavy: Pardubice hrály ve stejné sestavě jako v prvním zápase, jen si Kovařík s Jiroutkem prohodili posty. Trenčín udělal v sestavě také jen jednu změnu. Místo Franty hrál Suhrada.

TJ Tesla Pardubice

V neděli 12. března v 10 hodin odjíždělo pět autobusů z parkoviště u zimního stadionu s pardubickými fanoušky do Trenčína na třetí finálový duel. Jenže ten se Pardubicím nepovedl. Trenčín rozhodl o vítězství a snížení série už v první třetině. Pardubice sice od 7. minuty brankou Mečiara vedly, ale třemi góly do přestávky vojáci zápas otočili. Trenčín – Pardubice 4:2 (3:1, 0:0, 1:1), branky: Kron 2, Růžička, Cíger – Mečiar, Čech. Trenčín i Pardubice nastoupily ve stejném složení jako ve druhém finálovém duelu, jen v dresu Východočechů od 21. minuty naskočil místo Kovaříka Čech.

TJ Tesla Pardubice

Úterý 14. března 1989 se vrylo zlatým písmem do historie pardubického hokeje, To byl totiž na programu čtvrtý finálový duel. Oproti předchozímu zápasu udělal trenér Martinec jednu změnu v sestavě. Do prvního útoku se místo Herolda vrátil Kovařík. Utkání začalo dvěma neuznanými brankami na obou stranách. Nejprve Pavlas rozvlnil síť za Haškem, ale Kapusta nedovoleně bránil, a šel na trestnou lavici. Po 19 sekundách přesilovky Petr Vršanský překonal Hartmana, ale branka nebyla uznána pro postavení jeho bratra Roberta v brankovišti. Jenže dvě sekundy po vypršení Kapustova trestu po krásné učebnicové akci otevřel skóre Lubina. Druhou branku přidal v úvodu druhé třetiny Čech a v polovině zápasu Mečiar už zvýšil na 3:0 a pardubičtí fanoušci v hledišti začali oslavovat. Když ve 43. minutě Kopecký upravil na 4:0 už nikdo nepochyboval o tom, že Pardubice získají titul. Trenčín dokázal jen vstřelit čestný úspěch. Trenčín – Pardubice 1:4 (0:1, 0:2, 1:1), branky: Kolník – Lubina, Čech, Mečiar, Kopecký.

TJ Tesla Pardubice

Kádr mistrovské Tesly Pardubice v sezoně 1988/1989

Brankáři: Dominik Hašek a Libor Barta.
Obránci: Pavel Marek, Stanislav Mečiar, Jiří Seidl, Petr Vršanský, Martin Střída, Miloš Hrubeš, Jan Filip, Tomáš Srnka a František Panchártek.
Útočníci: Otakar Janecký, Jiří Kovařík, Jiří Šejba, Evžen Musil, Zdeněk Čech, Robert Vršanský, Ludvík Kopecký, Jiří Jiroutek, Ladislav Lubina, Jan Czerlinski, Libor Herold, Jiří Lupoměský, Petr Koreček, Richard Král a Radim Haupt.