07.03.2009
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Dorost věřil v zázrak. A ten se udál!

PARDUBICE — Obrat z říše snů předvedli ve druhém utkání čtvrtfinále play off extraligoví dorostenci HC Pardubice. S Vítkovicemi, jasným vítězem základní části, prohrávali 0:4 a byli blizoučko vyřazení z play off. Jenže olbřímí snaha pardubických mladíků dokázala nevídané: pěti góly v řadě za dvacet minut zcela otočit stav. Pardubice vyhrály 5:4 a vybojovaly rozhodující zápas, který se hraje v neděli 8. března 2009 od 17.00 hodin v Ostravě.

Gólová smršť pardubických dorostenců
  • 39:53 Havlík (Zrůst, Březina) – 1:4
  • 43:45 Půhoný – 2:4
  • 47:30 Chmelař (Jetmar, Vlček) – 3:4
  • 54:29 Nosek (Beneš, Moučka) – 4:4
  • 58:54 Vlček (Havlík) – 5:4

„Věřili jsme v zázrak, který se nakonec stal. Tentokrát jsme měli velké štěstí. Hodně důležitý byl gól na 1:4 v závěru druhé třetiny,“ komentoval výjimečný zápas trenér extraligového dorostu Jiří Fibiger.

Jeho svěřenci se dostali do pořádné šlamastyky ve druhé třetiny, v jejím závěru prohrávali 0:4, jenže dalekonosná rána Ladislava Havlíka v čase 39:53 spustila pardubickou gólovou vlnu, kterou zakončil v čase 58:54 Petr Vlček gólem na 5:4.

Dorost

„Gól na 1:4 jsme dali těsně před koncem druhé třetiny, trošku to tým nakoplo. Letos jsme také několikrát vedli o tři góly a vyhráli jsme, tým cítil, že má síly na to otočit to. Povedlo se to, jsme moc rádi,“ prohlásil kouč pardubických mladíků.

Podle něj jsou takové obraty v těchto mládežnických kategoriích běžnější. „Tito kluci, nám se to stalo několikrát, psychicky nezvládnou takovou situaci a během tří minut mohou třeba třikrát inkasovat. To se nám nyní povedlo doma proti Vítkovicím. Naposledy jsme doma vyhráli téměř před měsícem s Libercem. Říkali jsme, že je na čase domácí zápas otočit a vyhrát,“ pokračoval Jiří Fibiger.

Pardubické mladíky podpořili i diváci ve velké hale ČEZ Areny, kteří v čele s bubeníkem fandili svému týmu i za jasně nepříznivého stavu. „Jejich podporu jsme na střídačce vnímalo, klukům povzbuzování pomáhalo,“ prohlásil trenér dorostu.

Dorost

Rozhodující zápas čtvrtfinálové série mezi prvním a dvanáctým celkem po skončení základní části se hraje v neděli 8. března 2009 od 17.00 hodin v multifunkční hale vedle ostravské ČEZ Arény.

„Vítkovice jsou v utkání favoritem, vyhrály základní část. Je to však 1:1, uvidíme, jak to dopadne. Kdo bude mít více sil, kdo bude hrát disciplinovaněji bez vyloučení, ten uspěje. Rozhodne spousta věcí, momentální forma brankáře a další věci,“ dodal Jiří Fibiger.