05.03.2009
Jan Hrabal

Bitva pokračuje. Vyrovná Moeller sérii?

PARDUBICE — Po včerejší těsné porážce nastoupí hokejisté Pardubic a Plzně ke druhému utkání čtvrtfinále play off. Oba soupeři si včera v korektním souboji nic nedarovali, podobně vyrovnaný duel lze čekat i dnes v pardubické ČEZ Areně. Pardubice chtějí Západočechům oplatit včerejší porážku.

Statistický předzápasový souhrn

Otázky před zápasem
  • Povede se Pardubicím oplatit soupeři včerejší porážku?
  • Bude Moeller produktivnější v koncovce?
  • Vytvoří diváci podobně skvělou atmosféru jako včera?
  • Dorazí do pardubické ČEZ Areny více než 9000 diváků?

Zbyněk Kuna
S ledním hokejem začínal Zbyněk Kuna, který se narodil 24. prosince 1925 a zemřel 10. února 2005, na zamrzlé Berounce. V roce 1946, ještě před odchodem na vojnu do ATK Praha, to zkusil v Pardubicích. Ve vojenském suknu se na ledě předvedl v nejlepším světle, a tak nebylo divu, že o něj projevila zájem Sparta Praha. Pardubice ho však lákaly více, a proto zde zakotvil natrvalo. Nejčastěji hrával v lajně s Velínským a Mejzlíkem. Později vypomáhal v obraně po boku Novotného nebo Rejdy. Statistiky říkají, že přispěl dvěma góly k postupu Pardubic do nejvyšší soutěže v sezoně 1950/1951. V pardubickém dresu odehrál 130 utkání. Po absolvování trenérského kurzu odešel trénovat do sousedního Hradce Králové, ale zanedlouho se vrátil do Pardubic k dorostu. Poté odešel do Jugoslávie, kde se stal trenérem Olympie Lublaň a zároveň hlavním lodivodem národního mužstva, které také vedl na olympijských hrách v roce 1964. Zbyněk Kuna do poslední chvilky života navštěvoval utkání a těšil se z každého úspěchu pardubických hokejistů.

——› Memory program: Zbyněk Kuna

Východočeši sehráli včera nešťastný zápas. Po většinu utkání vedli po Starého brance ve 20. minutě, nakonec však bojovnému soupeři podlehli.

Tomáš Vlasák nejprve srovnal stav v přesilovce v polovině třetí třetiny, tentýž hokejista rozsekl drama samostatných nájezdů po skončení prodloužení.

„Bylo to utkání po delší době a byla velká otázka, jak rychle se do zápasového tempa a rytmu dostaneme. Myslím si, že první třetinu jsme více bruslili v porovnání s druhou třetinou, ale nevytvořili jsme si zase tolik šancí. Soupeř dobře bránil, což bylo charakteristické pro celý zápas. Šancí na obou stranách nebylo moc, ale přeci jenom my jsme těch šancí měli trochu více,“ ohlédl se za včerejším duelem pardubický kouč Václav Sýkora.

„Když tam vzpomenu dorážka Libora Pivka hned v první přesilovce, Honza Starý měl velkou šanci. Nevyužili jsme to a to byl základ toho, že jsme měli utkání dotáhnout v základní hrací době. Velkou šanci jsme měli v prodloužení, samozřejmě jsme byli rádi, že jsme dokázali ubránit zmiňovanou přesilovku soupeře. V nájezdech byl soupeř šťastnější,“ pokračoval trenér Pardubic.

Ten věří, že včerejší porážka v prvním utkání čtvrtfinále nezanechá na jeho svěřencích negativní stopy a naopak se ještě zvednou.

Hlavně se musí zlepšit v koncovce. Dát ze 46 střel pouze jediný gól, to je opravdu chudá bilance, kterou by měli Východočeši zlepšit, chtějí-li zvrátit dosavadní vývoj série.

„Hráči udělali včera maximum proto, aby vyhráli. Hráli s velkým nasazením a věřím, že dnešní bude z naší strany. Myslím si, že tam nebude tolik nervozity a výkon půjde nahoru,“ doplnil kouč s tím, že jsou možné korektury v sestavě, které nechtěl předem zveřejňovat.

Zajímavosti, statistiky, aktuality

  • Přestože základní část a play off jsou jiné soutěže, poprvé v této sezoně mužstvo Moelleru Pardubice prohrálo počtvrté za sebou a v posledních sedmi utkáních se navíc z gólu radovalo jen dvanáctkrát.
  • Po čtyřech úspěšných domácích vstoupeních do play off ve čtvrtfinálové sérii se poprvé od roku 2002 stalo, že Moeller prohrál zahajovací zápas čtvrtfinále na domácím hřišti. Před sedmi lety Pardubice neúspěšně vkročily do vyřazovacích bojů se Slavií Praha (2:4).
  • Naposledy na pardubickém stadionu vyhrál v play off na nájezdy tým Olomouce v památné stříbrné sezoně 1993/94.
  • Lasselsberger si narozdíl od dvou předešlých zápasů na ledě Moelleru pohlídal prostřední dvacetiminutovku, ve které v inkriminovaných dvou duelech inkasoval devětkrát.
  • Samostatné nájezdy a trestná střílení Východočechům v letošní sezoně moc nevycházejí. Ve včerejším duelu neuspěl nikdo z trojice vyvolených a ani celková bilance v této sezoně (9 proměněných nájezdů z 36 pokusů) není příliš lichotivá. Ján Lašák letos pokryl 19 z 30 nájezdů.
  • HC Moeller Pardubice nedal ve čtyřech utkáních za sebou gól v přesilovce.
  • Tomáši Vlasákovi se na Pardubice v probíhajícím ročníku daří. V pěti vzájemných zápasech již nasbíral 6 gólů a 3 asistence.
  • Jan Starý vstřelil první gól v play off v kariéře.
  • Václav Sýkora dnes odkoučuje 500. extraligový zápas v pozici hlavního trenéra. V minulých letech trénoval kromě Pardubic Kladno, Litvínov, Spartu Praha a Znojmo.

Aktuálně z plzeňské kabiny

Západočeši odehráli v Pardubicích povedený zápas. Sice byli po většinu času na pohled pasivnějším celkem, dokázali několikrát zle zahrozit nebezpečnými akcemi. A na ně si musí Pardubice dát veliký pozor.

„Chtěl bych hráčům poděkovat za výborný výkon a zítra musíme znovu,“ nechal se slyšet trenér Plzně Pavel Hynek.

Ten do včerejšího utkání nominoval i dříve zraněného kanonýra Jaroslava Kracíka. Ten však neodehrál celé střetnutí. „Jarda Hrál s obstřikem. Vydržel třetinu, ale nebylo to ono. Nechci, aby to vyznělo hloupě, že jsme ho šetřili na další zápasy, rozhodli jsme se ho dále do hry nedávat, aby byl k dispozici k dalším zápasům série, i když to bylo za stavu 1:0 a v zápase jsme byli, ale prostě jsme ho šetřili do dalšího zápasu,“ doplnil kouč Lasselsbergeru.

Zápasy v této sezoně

13. kolo, čtvrtek 9. října 2008:
HC MOELLER PARDUBICE – HC LASSELSBERGER PLZEŇ 8:5 (1:2, 5:3, 2:0).
Branky a nahrávky: 8:17 Starý (Koukal, Kolář), 21:51 Koukal (Kolář, Starý), 27:05 Tvrdík (Pivko, Divíšek), 28:03 Pivko (Štrbák, Divíšek), 33:10 Divíšek (Štrbák, Pivko), 34:17 Cetkovský (Pucher), 41:52 Starý (Kolář, Koukal), 58:52 Somík (Cetkovský, Čáslava) – 5:53 Matějovský (Důras, Vampola), 12:41 Vlasák (Hudec), 25:01 Fabuš (Kracík), 36:17 Vlasák z trestného střílení, 37:55 Vampola (Důras, Straka). Rozhodčí: Šindler – Kalivoda, Pavlovič. Vyloučení: 8:10. Využití: 3:3. Diváci: 6710. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 6:3, 6:5, 8:5. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Tomáš Vlasák.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Kolář II – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Radil, Blažek, Ondřej. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek (27:05 Altrichter) – Benák, Smrek, Čakajík, Hudec, Dresler, Pácal, Cartelli, Redlihs – Fabuš, Straka, Vlasák – Důras, Vampola, Kracík – Dvořák, Kubalík, Matějovský – Kovář, Laš. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

26. kolo, úterý 25. listopadu 2008:
HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC MOELLER PARDUBICE 3:2 (0:1, 1:0, 2:1).
Branky a nahrávky: 24:13 Fabuš (Vlasák, Straka), 40:52 Adamský (Vampola, Fabuš), 53:01 Vlasák (Smrek, Straka) – 7:52 Kolář (Nakládal, Havíř), 50:06 Divíšek (Čáslava, Tvrdík). Rozhodčí: Šindler – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 5648. Střely na branku: 35:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Vlasák – Jan Kolář.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek – Cartelli, Pácal, Benák, Smrek, Redlihs, Hudec, Dresler – Vampola, Straka, Vlasák – Fabuš, Kracík, Matějovský – Dvořák, Kovář, Laš – Důras, Šindel, Adamský. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
HC Moeller Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Klejna, Blažek, Ondřej – Cetkovský, Divíšek, Tvrdík – Kolář, Koukal, Starý – Bláha, Radil, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

39. kolo, neděle 9. ledna 2009:
HC MOELLER PARDUBICE – HC LASSELSBERGER PLZEŇ 5:2 (1:1, 4:0, 0:1).
Branky a nahrávky: 16:10 Pivko (Snopek), 21:14 Zohorna (Starý), 28:03 Kolář I, 34:19 Pivko (Cetkovský), 38:58 Cetkovský (Tvrdík) – 13:50 Adamský (Kracík, Matějovský), 45:27 Straka (Kracík, Vlasák). Rozhodčí: Fraňo – Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 9475. Střely na branku: 46:27. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2. Nejlepší hráči: Libor Pivko – Jaroslav Kracík.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Zohorna, Tvrdík, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Seidl a Jiří Seidl.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek (34:19 Francouz) – Benák, Hudec, Cartelli, Pácal, Dresler, Smrek – Tomas, Straka, Vlasák – Adamský, Kracík, Matějovský – Dvořák, Kovář, Ludvík. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

52. kolo, čtvrtek 19. února 2009:
HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC MOELLER PARDUBICE 4:1 (0:1, 1:0, 2:0).
Branky a nahrávky: 39:25 Kracík (Smrek, Tomas), 44:57 Vlasák (Vostřák, Straka), 53:21 Straka (Čakajík), 54:59 Straka (Vlasák) – 13:35 Král (Rákos, Klejna). Rozhodčí: Kubeš, Pešina – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 7095. Střely na branku: 52:29. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Nejlepší hráči: Martin Straka – Martin Růžička.
HC Lasselsberger Plzeň: Chábera – Čakajík, Smrek, Cartelli (8. Dresler), Redlihs, Benák, Pácal – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
HC Moeller Pardubice: Růžička – Snopek, Kolář II, Drtina, Havíř, Lojek, Zukal, Poskočil, Krejnus – Klejna, Semorád, Rákos – Cetkovský, Blažek, Zohorna – Zadina, Král, Buchtele – Radil, Kaut, Stoklasa. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

1. utkání čtvrtfinále play off, středa 4. března 2009:
HC MOELLER PARDUBICE – HC LASSELSBERGER PLZEŇ 1:2 po sam. náj. (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0 – 0:1).
Branky a nahrávky: 19:10 Starý (Kolář I, Koukal) – 51:44 Vlasák (Straka, Vostřák), rozhodující samostatný nájezd Vlasák. Rozhodčí: Hribik, Minář – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. Diváci: 8970. Střely na branku: 46:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Stav série: 0:1.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Kolář II, Lojek, Havíř – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Zohorna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
HC Lasselsberger Plzeň: Chábera – Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Pácal, Dresler – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš – Lev. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

Sestavy z minulé utkání

Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Kolář II, Lojek, Havíř – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Zohorna, Semorád, Rákos.
Chábera – Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Pácal, Dresler – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš – Lev.

Představení soupeře

HC Lasselsberger PlzeňOficiální název klubu: HC Lasselsberger Plzeň
Adresa: ČEZ Arena, Štefánikovo nám. 1, 301 33 Plzeň

Internetové stránky: www.hcplzen.cz
E-mail: info@hcplzen.cz
Telefon, fax: 377 225 529, 377 235 605

Rok založení klubu: 1929
Klubové barvy: modrá a bílá
Kapacita stadionu: 8420 míst (z toho 5420 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 1951 do roku 1966, od roku 1969 do roku 1971, od roku 1972 do roku 1978, od roku 1979
Názvy klubu: 1948 – Sokol Plzeň IV, 1952 – Leninovy závody Plzeň, 1952 – Spartak Plzeň, 1965 – TJ Škoda Plzeň, 1991 – HC Škoda Plzeň, 1994 – HC Interconex Plzeň, 1995 – HC ZKZ Plzeň, 1997 – HC Keramika Plzeň, 2003 – HC Lasselsberger Plzeň

Ředitel klubu: Ing. Jaromír Zavoral
Generální manažer: Martin Straka

Trenér: Pavel Hynek
Asistent trenéra: Milan Razým

Poslední zápasy v extralize

Sezona Bilance Skóre Základní část Play off
1999/2000 1 – 0 – 0 – 0 – 3 8:16 1:5 2:3 5:4 0:4              
2000/2001 1 – 0 – 1 – 1 – 1 8:12 2:2 p. 2:1 3:4 p. 1:5              
2001/2002 2 – 0 – 2 – 0 – 0 12:6 5:0 3:2 2:2 p. 2:2 p.              
2002/2003 1 – 1 – 0 – 1 – 1 12:8 5:0 3:4 1:2 p. 3:2 p.              
2003/2004 5 – 0 – 1 – 0 – 5 33:33 1:3 4:1 3:3 2:1 6:3 5:2 2:4 3:6 5:2 1:3 1:5
2004/2005 1 – 0 – 1 – 0 – 2 13:12 1:4 0:0 4:5 8:3              
2005/2006 3 – 0 – 0 – 0 – 1 11:7 2:3 1:0 5:2 3:2              
2006/2007 2 – 0 – 0 – 0 – 2 7:7 0:1 2:4 5:2 2:1              
2007/2008 1 – 0 – 0 – 1 – 2 10:13 0:2 5:7 2:3 p. 3:1              
2008/2009 2 – 0 – 0 – 1 – 2 17:16 8:5 2:3 5:2 1:4 1:2 s. n.            

Hráli v týmu soupeře

Tomáš Pácal | Radek Matějovský Tomáš Divíšek | Petr Koukal

Vzájemné zápasy

Výpis všech vzájemných utkání Pardubice – Plzeň celkem doma venku

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Plzeň Doma Venku CELKEM
Výhry Pardubic 57 28 86
Výhry Plzně 46 20 66
Nerozhodná utkání Pardubice – Plzeň 13 15 28
CELKEM odehraných utkání     180

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Plzeň – Pardubice 2:10 (1986/1987)
Nejvyšší výhra Plzně Plzeň – Pardubice 10:4 (1956/1957)
Plzeň – Pardubice 8:2 (1957/1958)
Plzeň – Pardubice 7:1 (1959/1960)
Nejvyšší remíza Pardubice – Plzeň 8:8 (1953/1954)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Plzeň 8:8 (1953/1954)
Nejméně branek v jednom utkání Pardubice – Plzeň 0:0 (1969/1970)
Pardubice – Plzeň 0:0 (2004/2005)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Plzeň 630:540
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Plzeň 3,50:3,00
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Plzeň 6,50
Poslední zápas v extralize Pardubice – Plzeň 1:2 po sam. náj. (5. března 2009)

Srovnání týmů v základní části

HC Moeller Pardubice   HC Lasselsberger Plzeň
2. (24–5–8–15, 162:149, 90 bodů) Umístění po základní části 7. (24–2–6–20, 160:157, 82 bodů)
1. (17–2–5–2, 95:65, 60 bodů) Umístění doma 10. (14–2–2–8, 90:72, 48 bodů)
7. (7–3–3–13, 67:84, 30 bodů) Umístění venku 3. (10–0–4–12, 70:85, 34 bodů)
162 / 232 / 394 Góly / asistence / body celkem 160 / 230 /390
1786 Střely na branku celkem 1651
56 Góly v přesilovkách 56
3 Góly v oslabení 9
18,42 % Využití přesilových her 18,54 %
360 675 / 6936 Návštěvnost celkem / průměr 301 909 / 5806
237 023 / 9116 Návštěvnost doma 172 128 / 6620
123 652 / 4756 Návštěvnost venku 129 781 / 4992
2,85 Průměr inkasovaných branek 2,96
91,80 % Úspěšnost zásahů brankářů 91,93 %
1 Čistá konta 2
795 Trestné minuty 983
35 Vyšší jak dvouminutové tresty 45
15 Tresty do konce utkání 15
Jan Kolář I (43 kanadských bodů) Nejproduktivnější hráč Tomáš Vlasák (58 kanadských bodů)
Jan Starý (25 branek) Nejlepší střelec Tomáš Vlasák (27 branek)
Jan Kolář I (30 nahrávek) Nejlepší nahrávač Jaroslav Kracík a Tomáš Vlasák (31 nahrávek)
Aleš Píša (94 trestných minut) Nejtrestanější hráč Michal Dvořák (112 trestných minut)
5 zápasů (35.–39. kolo) Nejdelší série vítězství 7 zápasů (48. kolo – 2. předkolo play off)
3 zápasy (celkem čtyřikrát) Nejdelší série porážek 5 zápasů (17.–21. kolo)

Srovnání měst

Pardubice   Plzeň
Pardubický / Pardubice Kraj / okres Plzeňský / Plzeň–město
1295 (Pordoby) Založení města 976 (Starý Plzenec)
Čechy Historická země Čechy
77,71 km2 Výměra 137,65 km2
90 468 Počet obyvatel 170 620
50° 2′ 19″ s. š. Zeměpisná šířka 49° 44′ 53″ s. š.
15° 46′ 45″ v. d. Zeměpisná délka 13° 22′ 27″ v. d.
215–237 m n. m. Nadmořská výška 293–452 m n. m.
530 02 Poštovní směrovací číslo 301 00
73 Základní sídelní jednotky 104
32 Místní části 31
8 Městské obvody 10
Ing. Jaroslav Deml (ODS) Primátor Ing. Pavel Rödl (ODS)
73 Základní sídelní jednotky 104