28.09.2008
Michal Vilím, fotografie Luboš Lang

Třetí pětka drtí soupeře, proti Mladé Boleslavi se trefila třikrát

PARDUBICE — Jan Starý a jeho parťáci. I tak by mohl znít podtitul střetnutí Pardubice s Mladou Boleslaví. Třetí pardubická formace zařídila první tři branky, které zlomily odpor soupeře a potvrzuje výbornou produktivitu a výkonnost, která je možná ještě lepší než za působení Petra Průchy.

Jasná výhra. To by si řekli mnozí po večerním úspěchu Pardubic nad hosty v poměru 5:0. Ale ne vždy se utkání vyvíjelo očekávaným směrem. Hlavně v úvodu měli Středočeši více střel na branku a jeden gólový únik. „Měli jsme špatný začátek, Boleslav na nás vlítla a my jsme si špatně rozebírali hráče, ale postupem času jsme se dostávali do hry a proměňovali šance,“ naznačil možné mezery v taktice v úvodu utkání Jan Starý.

Třetí pardubická řada hraje již od úvodu extraligy s obrovským sebevědomím a výbornou výkonností. Její vedoucí Petr Koukal zaznamenal již čtyři branky, Jan Kolář pět a samotný Jan Starý také pět branek, čímž vede střeleckou produktivitu Moelleru. „Je to díky tomu, že spolu hrajeme už delší dobu a taky tím, že máme štěstí,“ řekl skromně mladý útočník.

I když nazývat tuto útočnou formaci „řadou mladíků“ je dnes spíše scestné, protože kromě Jana Starého jsou zbylí dva členové o čtyři, respektive o pět let starší. Takže patří již téměř do střední generace týmu. I přesto nebo právě proto jsi tito tři útočníci v této sezoně nad míru vyjdou vstříc.

Jan StarýTěmto borcům to pálí o sto šest.

„V těchto prvních zápasech se nám daří a jsme za to rádi, ale hlavní důvod je, že spolu hrajeme již od minulé sezony,“ zavzpomínal na minulý ročník, kde hrál s dvojkou Kolář –Koukal nejen ve skupině o udržení, ale i v základní části. „Od doby co jsem v pardubickým áčku, tak hraji většinou s Petrem Koukalem a na pravé straně s Honzou Kolářem. Jen vloni, když byl Honza zraněný, tak místo něho hrál Jiří Cetkovský.“

Blue line potvrdila formu i s nováčkem extraligy, kdy třemi brankami odrovnala jakékoli snahy o export bodu z ČEZ Areny. „Jsem velmi rád, že se nám dnešní zápas vydařil,“ usmál se a naznačil, že na soupeře je nutné přijít i s novými taktickými prvky, které dokáží překvapit. „My se spolu o hře hodně bavíme, takže se snažíme vymýšlet nové varianty, třeba jako dnes.“

Jan Starý sám přidal do svých individuálních statistik dvě vynikající finální přihrávky Petru Koukalovi, který řádně rozšířil počet obdržených branek v Cháberově brance. „Naším úkolem je snažit se co nejvíce tlačit do brány a zatím to vychází. Petr Koukal to dnes nádherně trefil.“

V minulosti nastupovalo duo Kolář – Koukal s Petrem Průchou a teď se zdá, že ofenzivní řada s Janem Starým může fungovat možná ještě lépe. „Já jsem velmi rád, s Petrem jim to šlo dobře, ale nám to teď zatím funguje. Musíme stále znova potvrzovat, že na to máme,“ uzavřel.