23.09.2008
Michal Vilím

Martin Růžička nezklamal. S výhrou jsem spokojen, hlásil

PARDUBICE — Jedenadvacetiletý brankářský benjamínek Martin Růžička se stal hrdinou pondělního utkání Moelleru proti Českým Budějovicím, ve kterém dlouho držel čistý štít.

Až 32 vteřin před koncem střetnutí přišel o nulu ze svého premiérového startu od první minuty v letošní sezóně. Přesto však vychytal svůj nejlepší extraligový zápas. Zatím.

Po utkání si mohl užít naplno ovace pardubické jižní tribuny, která nadšeně vyvolávala jeho jméno, coby ústřední postavy utkání. „Děkovačka byla určitě super, ale šlo hlavně o to, že jsme získali tři body, a že jsme vyhráli,“ hlásil brankář, který pochytal 28 střeleckých pokusů budějovických hráčů.

Samotný duel byl velmi obtížný. Na světelné tabuli svítilo do 57. minuty skóre 0:0 a každá sebemenší chyba mohla rozhodnout. „Pro mě to bylo těžké, protože jsem šel do ostrého extraligového zápasu poprvé v sezoně,“ glosoval pardubický brankář, jenž nastupuje také za prvoligovou Chrudim. „Určitě mi starty v Chrudimi pomohly, abych se do toho dostal, protože se mi od začátku ročníku moc nedařilo.“

Termínová listina nahustila tři utkání Východočechů do čtyř dnů. Bylo tak důležité rozložit únavu na více hráčů. Ale předem rozdělení zápasů mezi oběma brankáři Pardubic jasné nebylo. „Trenér mi to řekl v neděli po zápase, takže jsem se hned začal připravovat,“ naznačil Růžička načasování kroků hlavního kouče Václava Sýkory.

Martin Růžička inkasoval až v samotném závěru

Ovšem je jasné, že se před obnovenou premiérou v extralize může objevit nervozita… „Nad tím jsem nepřemýšlel, soustředil jsem se na svůj výkon a snad se to povedlo. Pro mě byl nejhorší začátek, když jsem šel po dlouhé době do branky. Mně se v poslední době moc nedařilo. Před zápasem sem do sebe musel dostat trochu sebevědomí a to se mi podařilo, jsem spokojen,“ pochvaloval si vývoj utkání s tím, že se vydařilo.

Jedinou kaňkou hokejového večera byla branka Tomáše Vaka těsně před koncem. „Je to škoda, mrzí mě to. Zbývalo jen půl minuty,“ řekl Růžička, který byl chvíli poté vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Klíčový moment ale viděl jinde. Střela Kůrky z bezprostřední blízkosti, kterou výborně ztlumil do lapačky. „Oni nahazovali po mantinelu, šel jsem to zastavit. Puk skočil a najednou vzniklo přečíslení, kde si rychle narazili a najednou byl na mě jejich hráč sám. Jsem rád, že se mi zákrok povedl,“ usmál se.

K boji o extraligové body v základní části nastoupil mladý gólman, který v minulém ročníku pomohl Mladé Boleslavi postoupit do nejvyšší soutěže, od první minuty po delší odmlce. „Minulý rok jsem začínal ve skupině o udržení a jinak jsem chytal v Karlových Varech, když mi bylo osmnáct,“ zavzpomínal.

Vydařeným výkonem si mohl říci o častější nasazování do branky HC Moeller. „To je spíše otázka pro trenéry,“ nechtěl předjímat mladý brankář.