15.09.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Bum, prásk a zatmění. Po tvrdém nárazu Lukáš Radil dohrál

LIBEREC — Na jednu stranu se mohl radovat z prvního kanadského bodu v sezoně, na druhou by nejraději na včerejší duel rád zapomněl. Pardubický útočník Lukáš Radil zápas v Liberci nedohrál. Po srážce s Richardem Jarešem pro něj duel skončil. „Je tam podezření na otřes mozku, ale nic vážného to snad nebude,“ vyprávěl mladý hokejista těsně po zápase.

Nebyl to pěkný pohled. Běžela 28. minuta, když ve středním pásmu se Lukáš Radil natahoval po kotouči. Zrovna jej trefil liberecký obránce Richard Jareš. Rozhodčí Kubeš nechal přečíslení domácích dohrát, to ale už nezajímalo Jaroslava Komu, aby utíkal pomoci kamarádovi, který zůstal bezvládně ležet na hrací ploše.

Postupně se přidali další, na led spurtoval i liberecký doktor. Aréna ztichla. Po chvíli jí zahřměl sportovní potlesk, když bylo jasné, že se hokejista v bílém dresu zvedá z ledu. Na střídačku jej odvezli spoluhráči, pardubický mladíček o sobě moc neviděl.

„Řekli mi, že mám jít na střídačku. Dostal jsem pecku do hlavy a pak si nic nepamatuji,“ líčil po skončení duelu Lukáš Radil. „Spoluhráči mi říkali, že jsem vypichoval puk a na to jsem ji koupil. Pak mám temno. Probudil jsem se, když mě kluci odvezli,“ pokračoval osmnáctiletý borec. „Přišel doktor a říkal jsem si, co se děje. On mi povídal, že jsem dostal pecku, pak mě odvezli na střídačku. To bylo všechno.“

Lukáš RadilOsudný střet. Po tomto Jarešově zákroku Lukáš Radil dohrál.

Každopádně diváci na tribunách zamrzli. Báli se, zda se nestalo nic vážného. „Měl jsem zatemněno, vůbec jsem nevěděl, co se děje. Pak jsem si po probuzení vzpomněl. Kouknul jsem na diváky, že tu jsou. Pak jsem se vlastně probudil,“ říkal.

Poté za výrazné pomoci spoluhráčů odjel na střídačku. Tam se ho hned ujal liberecký lékař spolu s maséry Pardubic. „Doktor se zeptal, jak jsem na tom. Já mu řekl, že jsem v klidu. Mám jen podezření na lehký otřes mozku, dál jsme to neřešili. Zaledoval jsem to a odešel jsem do kabiny, protože to nemělo cenu,“ konstatoval Lukáš Radil.

Ihned věděl, že zápas pro něj skončil. Přitom ve čtvrté lajně se mu dařilo. Za přihrávku na první gól Moelleru získal první kanadský bod v sezoně. „Varianta, že půjdu hrát, to jsem si nevěřil. Byl tam i velký strach. Měl jsem horší vidění, pak se to stáhlo a je to v pohodě. Teď už mě jen bolí lehce hlava,“ vyprávěl těsně po skončení utkání.

V něm se Východočechům zadařilo. Díky poctivě organizované hře získali v Tipsport areně všechny body. „Hráli jsme ze zabezpečné obrany, bylo to z naší strany výborné utkání. Odmakali jsme to. Podle mě jsme vyhráli naprosto zaslouženě,“ zamyslel se.

„Hodně nám také pomohlo, že jsme se poprvé v sezoně dostali do vedení. To bylo hned znát. Hodně to nastartuje sebevědomí, což je i hned vidět na konečném výsledku,“ dodal Lukáš Radil.