12.09.2008
Jan Hrabal

0:2 a 1:3. Přesto diváci tleskali

PARDUBICE — To byl fofr! Velmi zajímavé a rušné utkání mohlo dnes zhlédnout téměř 9000 diváků v pardubické ČEZ Areně. V něm Východočeši prohrávali s úřadujícím mistrem – pražskou Slavií – 0:2 a 3:1, přesto dotáhli duel do prodloužení. „Smekám klobouk za ten závěr,“ prohlásil po skončení duelu Václav Sýkora, trenér HC Moeller Pardubice.

Blyštivý souboj velkých rivalů sice arénu nevyprodal, přesto zaplněné tribuny pardubického stánku sledovaly od prvních minut úchvatnou podívanou. Na jedné straně technicky vyspělý a sehraný celek pražské Slavie, na opačném pólu pardubická parta bojovníků, která předváděla stoprocentní nasazení po celých 65 minut hry.

„Pro nás to bylo první utkání doma a bylo vidět, že hráči jsou namotivováni. Bylo to i tím, že jsme hráli s loňským mistrem,“ hodnotil zajímavý mač pardubický kouč.

„Zvedlo nás to, že jsme v úvodu přečkali početní oslabení, ale v našich přesilovkách jsme dopadli jako Slavia,“ pokračoval Václav Sýkora.

Moeller se musel hned na začátku bránit v oslabeních po trestech pro Martina Štrbáka a Jan Koláře. Defenzíva zafungovala, Pardubické tento fakt nastartoval k další aktivitě. Východočeši pak promarnili čtveřici možností hry proti oslabenému soupeři!

Pardubice byly střelecky aktivnější, nicméně bezpočet vážných šancí měl i hostující celek, který se dostal do dvougólového vedení v úvodu druhého dějství. „Slavia bylo velice nebezpečná v rychlých protiútocích, velice rychle otáčela hru. My jsme celé utkání byli v situaci, že jsme dotahovali její náskok. Šli jsme do velkého rizika, že jsme byli v nebezpečí rychlých brejků,“ podotkl trenér Moelleru.

Václav Sýkora: Zaplaťpánbůh, že Tomáš Divíšek vydržel celý zápas

Až v závěrečné pětiminutovce v základní hrací době se povedlo Pardubicím protrhnout střeleckou smůlu. Nejprve Jan Starý v přesilovce snižoval na 2:3, aby v konečném tlaku při začínající hře bez gólmana propasíroval Tomáš Divíšek puk za Adama Svobodu.

„Musím především poděkovat hráčům, že za stavu 1:3 dokázali proti tak vyspělému a zkušenému soupeři jít za výsledkem a srovnali skóre. Smekám před hráči klobouk. Doufám, že to bude pro nás dobrý impulz do dalších zápasů,“ chválil přes porážku svůj tým.

Prodloužení přes slávistickou aktivitu díky přesilovce pro hostující celek branku nepřineslo, rozhodnout musely samostatné nájezdy. V nich se trefil pouze Jaroslav Bednář efektně k levé Lašákově tyči. Naopak v pardubickém dresu se neprosadili Libor Pivko, Tomáš Divíšek i specialista Tomáš Blažek.

Pardubicím hodně k bodu pomohl Tomáš Divíšek, posila útočných vozeb Moelleru. Ještě nedávno to přitom vypadalo, že jej zranění oka do prvních dvou zápasů nepustí. Důrazný centr však nastoupil s celoobličejovým krytem a pomohl dotáhnout zápas do prodloužení.

„Snažili jsme se ho šetřit na oslabení, kdy tam chodil jen na určité momenty, když odcházel střídat. Odehrál celý zápas včetně prodloužení. Hlavně dal vyrovnávající gól důrazem na brankovišti se dokázal prosadit v situaci, ve které jsme se po celý zápas nemohli prosadit. Zaplaťpánbůh, že to celý zápas vydržel,“ dodal Václav Sýkora.