21.07.2008
Petr Novák, Jan Hrabal

Mužstvo je opět po kupě. Hráči ihned absolvovali fyzické testy

PARDUBICE — Po třech týdnech individuálních tréninků se opět v kabině HC Moeller Pardubice sešli všichni hráči A týmu. Dnes jim totiž začala další fáze přípravy na novou sezonu, poprvé potrénovali na ledové ploše v malé hale pardubické ČEZ Areny. „Sešli jsme se všichni v pořádku, začali jsme hned s další částí letní přípravy, která započala v pondělí dopoledne motorickými testy,“ prohlásil asistent trenéra pardubického hokejového klubu Ladislav Lubina. Pardubičtí hokejisté vydrží v domácích podmínkách tento týden, v tom dalším se přesunou do Havlíčkova Brodu na soustředění.

Co koncem června trenéři slibovali, to splnili. První setkání během letních prázdnin začalo fyzickými testy. „Byly stejné jako ty, které hráči absolvovali koncem suché fáze. Skládaly se z běhu na čtyři sta metrů, z bench pressu a z běhu na tři kilometry,“ pronesl asistent pardubického trenéra.

„Poprvé jsme je absolvovali na závěr letní přípravy a teď po dovolené jsme je dělali proto, abychom měli srovnání, jak hráči pracovali během volna,“ doplnil Ladislav Lubina směrem k programu v úvodu tohoto týdne.

„V situaci, která tady byla v loňském roce, tak určitě musela donutit hráče, aby je nemusel nikdo kontrolovat. Snaha na sobě pracovat musí vycházet od nich zevnitř. Základním kontrolním bodem ale byl právě tento motorický test. Výsledky teď zpracováváme, ale předběžně vypadají velice dobře,“ řekl Ladislav Lubina v pondělí podvečer.

Dnešním setkáním začala pro hráče přece jen oblíbenější fáze letní přípravy. Zatímco suchou část od května do konce školního roku nemá rád téměř nikdo, na led se hokejisté spíše těší. „To opravdu nevím. Možná by kluci zůstali ještě chvilku raději na dovolené,“ pousmál se.

„Příprava na ledové ploše je ale pro hráče určitě stravitelnější než suchá letní příprava,“ připojil známou pravdu pardubický rekordman v počtu startů v naší nejvyšší soutěži.

Otázky změn v kádru? Ty se budou řešit

Tento týden mají hráči na zapracování. Pravý objem přijde na soustředění v Havlíčkově Brodě v příštím týdnu. „Tam přípravu zintenzivníme. Dneska dopoledne jsme byli poprvé na suchu, odpoledne prvně na ledě. V úterý si rozdělíme tým na dvě party, dopoledne budeme kombinovat posilovnu a led, čili budeme trénovat odrazovou sílu a podobně. Ve středu a pátek půjdeme na led společně, ve čtvrtek zase dvojfázově,“ řekl Ladislav Lubina.

Vloni měli někteří hráči problémy s novou výstrojí, potíže se naplno projevily při soustředění v Přerově. „První tréninky na ledě jsou ale přesto uzpůsobené, aby si hráči na výstroj zvykli, upravili si ji. Na druhé straně především na to, aby si tělo a organizmus zvykl zase na jiný typ zátěže a pohybu,“ prohlásil. „Myslím si, že dnes je výstroj na takové úrovni, že není potřeba, aby ji hráči týden rozhýbávali.“

Během další části přípravy na novou sezonu může dojít ke změnám v týmu. „Určitě se takové otázky budou řešit a uvidíme, jak dopadnou,“ řekl Ladislav Lubina.

Hokejová veřejnost často přetřásá jméno Petra Nedvěda… „Taky jsem to četl,“ rozesmál se. „Jeho možný příchod je rozebírán hlavně v tisku dost času my uvidíme, jak to všechno dopadne,“ uzavřel asistent trenéra HC Moeller Pardubice.

Fotografie z prvního tréninku HC Moeller Pardubice v přípravě na novou sezonu

Autorem fotografií je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem.