10.07.2008
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Specializovaný systém tréninků brankářů slaví desetileté výročí

PARDUBICE — Každý gólman HC Moeller Pardubice prochází během svého vývoje, ve kterém zdokonaluje své schopnosti, speciálním tréninkovým procesem. Od jeho zavedení uplynulo deset let. Tento proces tvorby hokejového brankáře je tvořen systematicky a koncepčně, vhodným doplňováním talentovaných brankářů z celého regionu do tohoto systému vzniká zdravá konkurence na postech gólmanů. „Metody trénování brankářů neustále doplňujeme o nové poznatky a zapracováváme je do tréninků gólmanů,“ říká trenér brankářů HC Moeller Pardubice Jaroslav Landsman.

„Právě před deseti lety za mnou přišli šéfové klubu Ondřej Heřman se Zbyňkem Kusým, abych sestavil systém tréninků gólmanů. Z něj vycházíme i nyní a aktualizujeme jej o nové poznatky v oblasti trénování gólmanů,“ pokračuje bývalý gólman pardubického hokejového klubu.

Právě v sezoně 2008/2009 zahajuje se svými spolupracovníky desátý rok této systémové přípravy. „Trenér brankářů je pro klub cesta, jak si vychovat své brankáře. Jeho hlavním cílem jako člena realizačního týmu je předávat informace hlavnímu trenérovi o připravenosti a nasazení určitých gólmanů do zápasů,“ tvrdí Jaroslav Landsman.

Ten se stará o brankáře A mužstva, juniorů a dorostu A. Dalšími trenéry brankářů v pardubickém hokejovém klubu jsou Libor Barta s Josefem Barkem, kteří mají na starosti gólmany dorostu B a šesté až deváté třídy. O nejmenší naděje se starají Roman Truhlář a Pavel Pavlíček. Dříve v Pardubicích trénovali gólmany Martin Čmelík, Vlastimil Čmelík, Milan Skryp a Karel Kukla.

BrankářBrankář je komplexní sportovec a musí zvládat náročné úkony svého řemesla.

Tento systém je rozdělen do dvou etap. Ta první se věnuje mladým brankářům od přípravky po 7. třídu. „Zde je nutné rozvíjet hlavně pohyblivost a koordinaci pohybů. Stává se nám třeba, že někteří kluci, když k nám přijdou, mají i problém udělat kotoul,“ popisuje trenér brankářů Pardubic.

„Mladí gólmani absolvují přípravu se svým mužstvem. Tyto tréninky jsou prokládány speciálními brankářskými tréninky, které trvají šedesát minut a obsahují speciální brankářská cvičení. Na nich je kladen důraz na rozvoj obratnosti, koordinace a rychlosti. V přípravném období probíhají dvakrát týdně,“ přibližuje program Jaroslav Landsman.

Ve druhé etapě pro brankáře od 8. třídy po A mužstvo jsou speciální tréninky gólmanů delší – trvají hodinu a půl. „V této etapě brankáři potřebují rychlost, obratnostní sílu a vytrvalost přiměřeně ke své funkci. Proto je zde kladen důraz na cviky obsahující rozvoj koordinace, rychlosti, zkracování reakční doby, techniky chytání, obratnosti, postřehů a základů pro pohyblivost,“ prohlašuje.

Důležitá pro vývoj brankářských schopností u všech gólmanů je komunikace mezi jednotlivými trenéry. „Ta slouží k individuálním odstraňováním nedostatků jednotlivých brankářů. Pak se mohou ve svém umění posouvat dále,“ dodává Jaroslav Landsman.

Brankáři, kteří prošli tímto systémem sportovní výchovy

  • Dušan Salfický, rok narození 1972, v minulé sezoně Torpedo Nižnij Novgorod, reprezentant České republiky.
  • Adam Svoboda, 1978, HC Slavia Praha, reprezentant České republiky.
  • Ján Lašák, 1979, HC Moeller Pardubice, reprezentant Slovenska.
  • Tomáš Dušek, 1979, HC VCES Hradec Králové.
  • Tomáš Malý, 1979, SC Kolín.
  • Martin Barek, 1982, HC Benátky nad Jizerou, reprezentant České republiky do 16, 17, 18 a 20 let.
  • Alexandr Hylák, 1983, HC Moeller Pardubice, reprezentant České republiky do 18 a 20 let.
  • Vladislav Koutský, 1985, HC VCES Hradec Králové, reprezentant České republiky do 16, 17, 18, 19 a 20 let.
  • Martin Růžička, 1987, BK Mladá Boleslav/HC Moeller Pardubice, reprezentant České republiky do 16, 17, 18, 19 a 20 let.
  • Filip Landsman, 1990, HC Moeller Pardubice, reprezentant České republiky do 16, 17 a 18 let.
  • Vojtěch Štrof, 1992, HC Moeller Pardubice, reprezentant České republiky do 16 let.