04.07.2008
Monika Gordíková

Filip Stoklasa si „užil“ letní přípravu s áčkem Pardubic

PARDUBICE — První půlka letošního kalendářního roku se pro mladého útočníka HC Moeller Pardubice Filipa Stoklasu ukázala jako výborná. Zahrál si na hokejovém mistrovství světa osmnáctiletých, na kterém pomohl českému hokeji k návratu do elitní kategorie a nejen to. Celou letní přípravu absolvoval sedmnáctiletý útočník, který do Pardubic přišel ve 3. třídě hokejové přípravky z nedaleké Luže, s A týmem Pardubic. V další fázi chystání se na novou sezonu bude bojovat o své místo v prvním mužstvu pardubického hokejového klubu.

Filip Stoklasa v sezoně 2007/2008
  • Extraligy juniorů, základní část
    39 zápasů, 11 gólů, 7 asistencí, 18 kanadských bodů
    0 v hodnocení +/−, 48 trestných minut
  • Extraligy juniorů, play off
    5 zápasů, 0 gólů, 3 asistence, 3 kanadské body
    2 v hodnocení +/−, 4 trestné minuty
  • Reprezentace do 18 let
    23 zápasů, 8 gólů, 2 asistence, 10 kanadských bodů
    12 trestných minut

Na brusle se Filip Stoklasa postavil zásluhou svých rodičů poprvé ve třech letech. Jako kluk chvíli vydržel i u basketbalu a in line hokeje, o své prioritě však měl rozhodnuto. Přestože v jeho statistikách nenajdete jiný klub než Pardubice, Filip pochází odjinud a s hokejem také začínal jinde.

„Jsem z malého města Luže, které se nachází asi 35 kilometrů od Pardubic. S hokejem jsem začínal ve Skutči a do Pardubic jsem se dostal ve 3. třídě,“ vypráví mladý útočník HC Moeller Pardubice. Přestup do známého klubu také znamenal změnu v jeho postu. Jako malý capart vždycky stál v obraně, až v novém působišti ho přesunuli do útoku, kde zůstal dodnes.

Mladý hokejista, jehož vzory jsou Pavel Dacjuk a Alexander Ovečkin, tak ve městě perníku prožil téměř celý hokejový vývoj. Do nové sezony půjde jako „druhoročák“ v juniorce a hráč, který pokukuje po své extraligové premiéře mezi dospělými. Suchou letní přípravu absolvoval s A týmem HC Moeller Pardubice.

„Byla to ta nejtěžší příprava, jakou jsem kdy zažil,“ odfrkne si mladá naděje. O tom, že se ve vedru nebude mořit s juniory, ale se staršími, ho informoval poslanou SMS zprávou vedoucí A mužstva Bohuslav Šťastný.

„Kluci z juniorky mi snad nezáviděli, protože my jsme ji měli fakt hodně tvrdou,“ pokračuje Filip Stoklasa. Problém nenastal ani při aklimatizaci mezi idoly. Ti ho prý přijali do svých řad velmi dobře a rychle. Na letním drilu prý nesnáší úplně všechno, kromě her.

Filip StoklasV minulé sezoně pomohl Filip Stoklasa týmu juniorů k postupu do čtvrtfinále play off.

K postupu do týmu Václava Sýkory pomohla „Stokymu“ s největší pravděpodobností i účast na mistrovství světa hráčů do 18 let I. divize. Třemi góly se pardubický forvard podílel na návratu do elitní skupiny. „Perfektní zážitek. Atmosféra v kabině byla parádní. Trochu mě ale mrzelo, že nechodilo moc diváků,“ popisuje významnou akci.

Útočnou lajnu spolu sním tvořili ještě pardubický parťák Robert Kousal a Zdeněk Okál ze Zlína. Kvůli soustředění na hru, rozmluvil Filip dokonce rodičům, aby přijeli syna povzbudit.

V minulé sezoně hrál student Sportovního gymnázia Pardubice za pardubický tým juniorů. „Naše celkové umístění bych hodnotil kladně, ale mohli jsme se dostat i dál. Bohužel chybělo trochu štěstí.“ Pardubičtí mladíci vypadli ve čtvrtfinále se Spartou, proti které se sedmnáctiletému mladíkovi hraje v extralize juniorů paradoxně nejlépe.

„Ještě se mi dobře hraje proti Hradci Králové a nejhůře proti Zlínu,“ hodnotí soupeře. Už také přemýšlí o cíli juniorů pro příští sezónu. „Určitě se od nás čeká přinejmenším play off.“

To v minulé sezoně minulo A tým HC Moeller Pardubice. I Filip Stoklasa smutně sledoval nepovedené počínání svých starších kolegů. „Tak samozřejmě mě to mrzelo. Zkrátka přišla špatná sezona a teď budou jen samé dobré,“ věří sedmnáctiletý útočník. Spolu se svými spoluhráči se snažili áčko povzbuzovat, jak jen to šlo.

„Na domácí zápasy jsme občas chodili, ale bylo těžké si najít čas, protože jsme většinou trénovali nebo měli zápas,“ uzavírá rodák z Luže, jenž se ve volném čase věnuje své přítelkyni, nebo si jde zahrát tenis a fotbal s kamarády.