02.08.2006
Jan Hrabal

HC Moeller se v pátek vrací ze Šumperka. Se soustředěním je trenér Říha spokojený

Čtrnáctidenní letní soustředění HC Moeller Pardubice v Šumperku se blíží ke svému očekávanému závěru. Trenér Miloš Říha je s jejím dosavadním průběhem spokojený. Hráči podle jeho slov plní pokyny do puntíku, příprava jede podle plánu. Všichni také využívají bohatých možností sportovního areálu okolo zimního stadionu a hotelu.

„Přístup kluků je vynikající, jsem spokojen. V prvním týdnu jsme udělali velké penzum hrubé práce, ve druhém jsme začali pracovat na obraně a systému hry. Jsme spokojeni,“ říká staronový pardubický kouč.

Minulý týden bylo i Šumperk ovládlo nesnesitelné vedro, nyní teploty poklesly pod příjemných dvacet pět stupňů. Jedna parta je na ledě s trenérem Říhou, druhá pod vedením Pavla Rohlíka absolvuje kruhové tréninky. Po hodince se obě skupiny prohodí. Hráči se povzbuzují, občas si zašprýmují. Přípravu doplňuje pohodová atmosféra.

„Vedení šumperského hokejového klubu pro nás dělá maximum. Všichni se snaží, co se týče ubytování, stravy a sportovišť, nám vyjít vstříc a dělají vše proto, aby se nám tu líbilo. Nic nám tady nechybí,“ podepisuje všeobecnou spokojenost hlavní trenér.

Do Šumperka odjel široký kádr. Trenérská dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík tak musí své svěřence rozdělit do dvou skupin. To zvyšuje nároky na organizaci práce… „První dva dny, než se všechno zaběhne, tak jsou samozřejmě náročnější. Teď už reagujeme jen na změny počasí nebo podle zdravotního stavu hráčů a jejich nálady. Jinak je plán daný a snažíme se jej splnit,“ komentuje situaci.

Hokejisté HC Moeller jsou během letní přípravy již na druhém soustředění. V červnu pobývali v Luhačovicích. Trenér Miloš Říha je s tímto modelem letní přípravy spokojený. „Kluci takto nemají vedlejší vlivy, nic je zkrátka neruší, nikam nespěchají, mohou tady přímo regenerovat a odpočívat. Hráči dále mají kontrolovanou stravu a pitný režim. Počítá se jedno s druhým, takhle se podle mého udělá nejvíce práce,“ zdůvodňuje pardubický kouč tuto volbu.

A ponorková nemoc? Ta prý nehrozí… „Na to samozřejmě myslíme. Sledujeme, jak parta spolupracuje v zátěži, když jsou spolu dlouho. Kluky jsme na poslední sobotu a neděli pustili domů, teď přijeli zpátky, to jim určitě prospělo. Teď budeme končit v pátek dopoledne a setkáme se zpět v pondělí. Proto si oprávněně myslím, že ponorková nemoc nehrozí,“ konstatuje přerovský rodák.

HC Moeller Pardubice sehrál v Šumperku dvě přípravná utkání. V prvním, spíše modelovém a tréninkovém duelu, porazil domácí Šumperk 10:2. Minulé pondělí zvítězili Pardubičtí nad kazašským mistrem Kazachmys Karaganda 4:1.

„První utkání bylo vyloženě tréninkové proto, abychom celý týden nehráli proti sobě. S Kazachy jsme se zaměřili na určité věci, které po mužstvu chceme a až na nějaké výjimky se nám docela dařilo. Na to, že to byl první zápas, tak ti hráči, kteří nastoupili, nehráli špatně. Zápas měl všechno – nasazení, taktické věci, koncovku, hezké hokejové akce, momenty překvapení. Myslím, že jsme hráli docela dobře,“ hodnotí odehraná utkání.

V těchto zápasech mají oba trenéři možnost sledovat zejména mladé hráče, kteří bojují o místo v sestavě. Po příštím týdnu totiž trenér Říha plánuje zúžení kádru. „Sleduji samozřejmě všechny hráče. Některé znám, s jinými se seznamuji, protože se kádr docela obměnil. Ty mladé ale pochopitelně sleduji více, proto také více hrají. Chci každému dát šanci, abych se pak mohl rozhodnout, kteří v mužstvu zůstanou a kteří ne.“

Už zítra budou mít trenéři další možnost k poznání hráčů – od 17.00 hodin změří Pardubičtí síly s prvoligovou Mladou Boleslaví. Příští týden v úterý Pardubice zavítají do Hradce Králové (zápas začíná v 18.00 hodin) a dva dny na to se HC Moeller poprvé představí v ČEZ Areně – v duelu s Kometou Brno, který odstartuje v šest hodin večer.