31.03.2008
Michal Vilím, fotografie Vladimír Škorpík

Reprezentace? Pro Jiřího Cetkovského velká výzva a zkušenost

PARDUBICE — Celý hokejový ročník O2 hokejové extraligy a hlavně v jeho závěru patřil k nejvýraznějším oporám pardubického celku. To se odrazilo i na jeho účtu kanadského bodování, kdy zaznamenal bez posledního zápasu v Ústí nad Labem šestnáct branek a osm asistencí. Takovou bilancí se může pochlubit hokejový univerzál s číslem 94 Jiří Cetkovský, jenž si může na závěr sezony vylepšit náladu v reprezentačním dresu, kam byl premiérově společně s několika dalšími spoluhráči povolán. Sám ale dobře ví, že případná cesta na mistrovství světa v Kanadě bude jen velmi obtížná a tak na sebe chce alespoň upoutat pozornost stavitelů reprezentace pro příští období.

Radostné zprávě, že si bude moci opět zahrát vrcholový hokej se stoprocentním nasazením, zpočátku příliš nedůvěřoval. „Když mně psali známí, že si to přečetli na internetu, tak jsem tomu nevěřil. A pak jsem se podíval a byl sem tam,“ uvedl úderný forvard a dodal, že je to pro něho velká výzva. „Jsem velmi rád, že mě pan Hadamczik pozval, udělám tam pro to maximum a uvidíme.“

Pro každého hokejistu je pozvánka do reprezentace něčím navíc. Ale po nepříliš povedené pardubické sezoně je to velmi ceněné ohodnocení celoročního snažení. „Šance je tam vždycky, ale překvapený jsem byl určitě velmi mnoho a jsem rád, že tam jsem. A abych řekl pravdu, nevím, co od toho tam mám pořádně očekávat,“ pokračoval Jiří Cetkovský.

Jiří Cetkovský (za brankou) v posledním domácím utkání připravil první extraligový bod Lukáši Radilovi.

Navržení do reprezentačního družstva s sebou nese i příjemné blahopřání od bezprostředního okolí. „Ano, gratulace byly, od kluků v kabině a i nějaké vtípky k tomu proběhly,“ řekl novopečený reprezentant s obavami pravděpodobného velkého přispění do společné týmové kasy. „Ještě nevím kolik to bude, ale bojím se toho,“ usmál se.

Ve dresu HC Moeller Pardubice zaznamenal v tomto ročníku nejvíce bodů ve své dosavadní kariéře v nejvyšší soutěži. Někteří se tak domnívali, že by mu nominace neměla uniknout. „Tak po pozvánce pokukuje každý. Já jsem určitě v koutku duše doufal, že bych mohl jet, ale nepřipouštěl jsem si to,“ okomentoval své pocity útočník.

Musím zabojovat a zalíbit se, ví Jiří Cetkovský

Mezinárodní konfrontace s týmy ze světové špičky se však neobává. „Každopádně je to o zkušenost víc. S Rusy jsme tady jednou hráli přípravný zápas s Pardubicemi, jsou to rychlí bruslaři, uvidíme,“ vypočítával Jiří Cetkovský a zdůraznil, že každý den strávený s reprezentací je pro něho velmi přínosný. „Určitě, čím déle tam budu, tím lépe pro mě a bezpochyby je to velká zkušenost a doufám, že se mi to podaří odehrát dobře, že třeba příští rok bych mohl dostat pozvánku zase.“

Vyhlídka prosazení se do aktuálního výběru kouče Hadamczika se navíc znásobila vzhledem k počtu omluvenek jiných hráčů. Příležitost tak dostali i další souputníci z Pardubic. „Je to takové zvláštní, protože Pardubice jsou na dvanáctém místě a jedem tam od nás čtyři útočníci. Ale na druhou stranu, řada týmů hraje ještě play off, taky se hodně hráčů omluvilo, takže nominoval někoho jiného.“

Jiřího Cetkovského zdobí důrazná hra.

Samotná nominace je tak trochu „pardubická“, jelikož kromě současných členů týmu z východu Čech figurují v nominaci i další známá jména jako Petr Čáslava, či Tomáš Mojžíš. „Oni dva odehráli v Rusku dobré sezony a my ostatní jsme tam také proto, abychom zaplnili volná místa v týmu, aby tam byly kompletní čtyři pětky,“ má jasno.

Prosazení svého jména na mistrovství světa, které se hraje tento rok v Kanadě, ale příliš nevěří. „Uvidíme, jak to půjde. Třeba mě pošlou hned nazpátek, to nikdo neví,“ naznačil pardubický hráč s tím, že se domnívá, že odehraje pouze přípravné utkání. „Musím zabojovat a zalíbit se natolik, že pojedu, ale nepočítám s tím,“ uzavřel skromně Jiří Cetkovský.