27.03.2008
(HoH)

Alois Hadamczik nominoval. Povolal i hokejisty Pardubic

PRAHA/PARDUBICE — V nominaci reprezentace České republiky pro začátek přípravy na mistrovství světa a na dvojici přípravných zápasů s Běloruskem v Třebíči a Havlíčkově Brodě je pětice hokejistů HC Moeller Pardubice: brankář Vladislav Koutský a útočníci Tomáš Rolinek, Libor Pivko, Petr Koukal a Jiří Cetkovský. V nominaci figuroval i nejlepší pardubický střelec Petr Sýkora, ten se ale ze zdravotních důvodů trenérům reprezentačního mužstva omluvil.

Samozřejmostí je přítomnost obránce Petra Čáslavy v národním týmu. Pardubický bek hostoval v uplynulé sezoně v ruském Severstalu Čerepovec. V základní části odehrál 54 zápasů, ve kterých vstřelil 2 branky a na dalších 8 přihrál. V hodnocení +/− má kladné hodnocení 5.

V nominaci najdeme dále pardubického odchovance, obránce Tomáše Mojžíše, který uplynulou sezonu strávil ruském Novosibirsku, kam přestoupil po sedmi letech strávených v zámoří. Za tento celek odehrál v letošní sezoně 28 zápasů, ve kterých zaznamenal 3 kanadské body za 2 góly a 1 přihrávku.

První svůj start za českou reprezentaci může zaznamenat Vladislav Koutský. Ten začínal sezonu v Pardubicích, poté působil jejich kmenový hráč v prvoligovém Hradci Králové. Dvaadvacetiletý gólman chytal na mistrovství světa do dvaceti let v roce 2005. Tehdejší bronzové medailisty vedl coby hlavní trenér právě Alois Hadamczik.

Pravidelným účastníkem reprezentačních akcí je Tomáš Rolinek (38 startů v reprezentaci/6 vstřelených branek), jenž startoval na posledních dvou světových šampionátech. Libor Pivko (16/3) naposledy hrál za národní tým 7. listopadu 2006.

Po delší odmlce se do reprezentaci vrací Petr Koukal (12/2), ten se naposledy ukázal v reprezentačním dresu 16. dubna 2004. Pro Jiřího Cetkovského se jedná o premiéru v národním týmu.

Aktuální složení týmu České republiky

Brankáři: Miroslav Kopřiva (HC Geus Okna Kladno), VLADISLAV KOUTSKÝ (HC Moeller Pardubice).
Obránci: Josef Hrabal, Petr Čáslava (oba Severstal Čerepovec /Rusko/), Marek Černošek
(HC Sparta Praha), Tomáš Kundrátek (HC Oceláři Třinec), Václav Benák (HC Lasselsberger Plzeň), Tomáš Mojžíš (Sibir Novosibirsk /Rusko/), Zdeněk Kutlák (HC Ambri-Piotta /Švýcarsko/).
Útočníci: TOMÁŠ ROLINEK, LIBOR PIVKO, PETR KOUKAL, JIŘÍ CETKOVSKÝ (všichni HC Moeller Pardubice), Ivan Rachůnek, Pavel Kubiš (oba RI Okna Zlín), Lukáš Krenželok (HC Vítkovice Steel), Peter Jánský (HC Litvínov), Tomáš Netík (HC Sparta Praha), Josef Straka, (Severstal Čerepovec /Rusko/), Pavel Rosa (Avangard Omsk /Rusko/), Ladislav Kohn (CSKA Moskva).