21.03.2008
převzato po svolení od www.hokej.cz

Prodá město Pardubice majoritní podíl ve svém klubu? Zřejmě to není vyloučené

K zajímavé transakci se možná schyluje v Pardubicích. Více než osmdesátiprocentní balík akcií v současnosti vlastní Statutární město Pardubice, které nyní řeší nabídku jejího odkupu. Pardubičtí radní na svém 32. řádném zasedání mají jako jeden z projednávaných materiálů nabídku na odkoupení 50,11 procent akcií společnosti HC Moeller Pardubice.

Majoritu v klubu získalo město Pardubice za 15 milionů korun, nyní má na stole nabídku na odkup podílu 50,11 procent akcií za vyšší cenu.

"Naše strana to měla ve volebním programu. Jsem jednoznačně pro prodej klubu. Myslím, že žádné riziko, že by hokej z města po prodeji odešel, nehrozí. Těžko by nový majitel hledal město víc zapálené pro hokej," řekl v únoru pro pardubické vydání MF Dnes zastupitel Jan Linhart.

Městské zastupitele oslovil s nabídkou odkupu pardubický podnikatel Roman Šmidberský, jenž vybudoval společnost zabývající se autodopravou s obratem jedné miliardy. Tu před rokem prodal.

Podle společenské smlouvy mezi vlastníky klubu mají v případě prodeje některého podílu akcionářů ostatní předkupní právo. Zbyněk Kusý, nejvýznamnější minoritní akcionář se této možnosti vzdal ve prospěch Romana Šmidberského.

Totéž učinil i další z minoritních akcionářů Ondřej Heřman. Občanské sdružení HC Pardubice s téměř tříapůlprocentním podílem akcií o této nabídce bude teprve hlasovat.

Generální partner, společnost Moeller Elektrotechnika, která má své zástupce v představenstvu a dozorčí radě klubu, bere informaci o možném prodeji akcií klubu na vědomí s tím, že změna vlastnické struktury klubu nemění nic na platnosti smlouvy o poskytování reklamních služeb a je připravena plně dostát svým závazkům v případě změn vlastnictví ve prospěch Romana Šmidberského a učinila tak po vzájemné schůzce.

Rada města Pardubic by o této nabídce měla jednat toto úterý od 13.00 hodin, pokud bude souhlasit, musí se k celé záležitosti vyjádřit zastupitelstvo města Pardubic. I po této transakci by městu zůstal významný akcionářský podíl ve zhruba třetinové výši.