19.03.2008
Michal Vilím, fotografie Vladimír Škorpík

Radovan Somík: Soutěž je takto daná, chci si tyto zápasy užít

PARDUBICE — Byli prakticky u všeho. Jeho úderná dvojce s Jiřím Cetkovským byla ve včerejším utkání obohacena o nadějného juniora Jana Semoráda a byla to právě jeho řada, která zařídila čtyři z pěti gólů HC Moeller Pardubice v duelu s ostravskými hokejisty. Tím třetím do party je slovenský legionář Radovan Somík, jenž zaznamenal jeden gól a tři asistence a velmi bojovným a profesionálním výkonem pomohl zajistit pro svůj tým všechny tři body do tabulky v boji o jedenácté místo. Pro sebe si pak Somík bilancí jedna plus tři řekl o katapultování na první místo aktuálního klubového kanadského bodování.

I když byl konec zápasu pro něho tak vydařený, první a druhé dějství vypadaly úplně jinak. Možná zlepšenému výkonu pomohla i trochu ráznější promluva v kabině. „Myslím, že to bylo po té první třetině, kdy jsme se trochu dlouho dostávali do zápasu. Ve druhé třetině už to vypadalo úplně jinak, akorát jsme neproměnili šance a nedali jsme góly. No a to se nám vyplatilo ve třetí třetině, kdy jsme v tom nepolevili a góly padly. Takže nakonec jsme to dohráli celkem v pohodě,“ obsáhle rekapituloval pardubický útočník.

Aktuální soutěž o jedenácté místo se odehrává trochu skromněji, utkáním chybí napětí i vzhledem k bodovému odstupu Ústí. I proto se při charakterizování soutěže hledají pozitiva jen obtížně. „Soutěž byla takto daná na začátku. Je škoda, že vlastně už o nic nejde, protože přeci jenom, když se hraje play off, tak ty zápasy mají větší náboj, ale je to tak dané a je potřeba si tyhle zápasy užít,“ srovnával a zároveň zdůraznil, že si konec sezony představoval jinak. „Věděli jsme, že hrajeme o play off, nakonec to nevyšlo… Ale tyto zápasy je třeba odehrát.“

Spojení Radovana Somíka (vlevo) s Jiřím Cetkovským je velice úderné a profitují z něj další hráči.

Ovšem právě pro zkušenější hráče může být těžší se řádně na tato utkání motivovat, například oproti mladým juniorům, kteří hrají o místo. „Určitě by byla motivace větší, kdyby se hrálo play off. Ale motivujeme se tak, že každý kdo přijde na zápas, si jej na ledě užije. Každý ho chce odehrát a každý ho hraje naplno. Určitě by byla větší motivace v play off, ale situace je jiná,“ naznačil úderný forvard.

Otázka motivace je však velmi důležitá, jelikož střetnutí této skupiny mají i k základní části nasazením hodně daleko. „Tyto zápasy se hrají ve větším klidu, hlavně psychickém, protože tam není takový tlak. Ale když už přijdeme na led, tak každý si zápas užije a hraje ho na sto procent.“

Škoda, že nehrajeme play off, mrzí Radovana Somíka

A právě herní i výsledkové výkyvy mají značný vliv na návštěvnost, která od prvního zápasu skupiny o udržení poměrně rapidně klesla až na včerejších 1250 diváků. „Poslední zápasy jsme prohráli, takže i to se na návštěvách podepsalo. A druhá věc. Myslím si, že lidé trochu cítí, že náboj, pokud se o něco hraje, je úplně jiný. Všichni čekali, že se bude hrát play off a teď jsou z toho zklamaní,“ reagoval smutně Radovan Somík.

Systém soutěže, kterou HC Moeller Pardubice právě hraje, má pevně nastavený formát, ale někteří by si přáli změnu. Třeba započítávat pouze body ze vzájemných zápasů v základní části. „Určitě by to mělo větší náboj, ale na druhou stranu každý tým se snaží, aby hrál play off. A nevím, jestli by to bylo spravedlivé, kdyby se na konci sezony třeba vyrovnaly body, protože pro toho posledního by to byla obrovská šance, i když mu sezona vůbec nevyšla,“ má jasno.

Radovan Somík doklepl nahození Jana Semoráda, na začátku třetí Pardubice srovnaly na 3:3 a načaly obrat.

Absence vyřazovacích bojů v aktuálním soutěžním ročníku je však pro každého hokejistu velmi smutná. „Mrzí mne, že nehraji play off, protože je to asi podruhé v mojí kariéře, co nehraji vyřazovací část sezony. Je to pro mě taková nedokončená sezona,“ řekl Somík a dodal, že po dohrání posledního zápasu bude důležité se dobře připravit na ročník příští. „Ano, všichni očekávali úplně jinou sezonu a doufám, že to necháme za sebou a lépe se nachystáme na sezonu příští.“

Pro Radovana Somíka by ale přeci jenom hokej tento rok nemusel skončit extraligou. Tedy pokud mu slovenský reprezentační trenér Július Šupler zašle pozvánku na nadcházející mistrovství světa. „To je zatím otevřené, s nikým jsem nehovořil, zatím nevím. Uvidíme,“ uzavřel jednatřicetiletý hráč.